Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oporba prikupila 31 potpis, a zahtjev danas ide u proceduru

Kad oporba opoziv preda u saborsku proceduru Vlada ima rok od osam dana da se na njega očituje. Arsen Bauk mišljenje Vlade s nestrpljenjem očekuje, posebno nakon izjava o Divjak iz vladajuće većine.

SDP je prikupio 31 potpis za opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, a do kraja radnog oporbeni zahtjev bit će predan u saborsku proceduru. Uz SDP-ovce prijedlog opoziva potpisao je Silvano Hrelja (HSU) te zastupnici HSS i Živog zida, a podršku tijekom glasanja očekuju od svih oporbenih zastupnika. Vlada u roku od osam dana mora odgovoriti na oporbeni prijedlog za opoziv, a upitan očekuje li raspravu do ustavne stanke 15. prosinca, Arsen Bauk (SDP) je odgovorio:  

- Najavio sam da zahtjev opoziv predajemo u roku u kojem ćemo predsjedniku Sabora omogućiti da tu raspravu stavi prije ustavne stanke. Hoće li oni to napraviti ili ne, to je stvar političke procjene parlamentarne većine ili stvar dogovora vladajuće većine. Znate da oni imaju svoje turbulencije i bez nas, a mislim da ćemo im ovime dodatno saberu te da te turbulencije riješe bilo da se raspadnu ili ovo drugo. - kazao je. 

Sastanak Andreja Plenkovića s predsjednikom Vlade Irske Leom Varadkarom A ŠTRAJK IDE DALJE Plenković: Dio odgovornosti je i na ministrici Blaženki Divjak

Vlada ima rok od osam dana da se očituje na oporbeni zahtjev, a Bauk ga s nestrpljenjem očekuje. Napomenuo je da su u zahtjevu za opoziv ministrice obrazovanja među ostalim naveli i izjave pojedinih članova vladajuće koalicije: 

- Očekujemo da Vlada i sama podrži naš zahtjev obzirom što su sve članovi parlamentarne većine govoriti - rekao je Bauk. 

Budući da im je premijer ranije spočitavao da su "uradak" napisali na dvije strane pa su ovoga puta prijedlog za opoziv odlučiti šire napisati. 

- Nije nam namjera izazivati dodatni raskol u vladajućoj koaliciji. Oni su se sami u stanju toliko posvađati da im mi ne moramo u tome pripomagati - zaključio je Bauk. 

SKUPLJAJU POTPISE SDP ide u opoziv Divjak, HNS vjeruje da je Plenković uz nju

Šefica Glasa Anka Mrak Taritaš (Glas) najavila je da će se pridružiti SDP-ovoj inicijativi. 

- Ministrica Divjak je, kad je krenula u reformu, trebala voditi računa da oni koju tu reformu provode trebaju biti adekvatno plaćeni i da novac bude osiguran u proračunu za 2019. Priča sa štrajkom je apsolutno izmakla kontroli i za to je odgovornost je na premijeru Andreju Plenkoviću. Njezin grijeh je da se nije pobrinula za profesore i nastavnike, one bez kojih reforme nema - kazala je. 

Šefica Glasa očekuje da će ova rasprava doći na dnevni red krajem siječnja. 

- Bit će zanimljivo vidjeti kako će premijer braniti ministricu Divjak, posebno nakon njegovih vrlo interesantnih izjava - rekla je. 

Komentari (20)
  • Ova oporba je nekako na razini sindikalnih uhljeba, relja i politikanti jako dobro zive od svojih lazi i nerada. Zasto ih toliko zele biti Predsjednik, cak i bizantinac, mada je prije pljuvao po toj instituciji. Svaki od njih ima svoje ovce, mada pastiri nisu nego najprimitivniji cobani. Zna li netko tocno koliko ima partija u Hrvatskoj, u svakom slucaju puno i svi zive na racun poreznih obveznika.....SVI. Ni crnog kruha nisu zasluzili.

    6. 12. 2019,   13:18
  • 31 potpis, a 8 je već navodno odustalo !

    6. 12. 2019,   12:37
  • Kada bi Bauk razmišljao glavom umjesto što razmišlja guzicom, bio bi zaključio da će premijer Plenković sam smijeniti Divjakicu. I sada je normalno da ju, nakon Baukovog zahtjeva za opoziv, ne smije smijeniti.

    6. 12. 2019,   12:48