Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orban je bijesan na Hrvatsku zbog Hernadija: 'Izdali ste nas'

None Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Iako su odnosi između Hrvatske i Mađarske već neko vrijeme napeti zbog slučaja Ina-MOL i potjernice za Hernadijem, stvari su krenule najbolje nakon glasanja u Europskom parlamentu

Došlo je do zahlađenja odnosa između Mađarske i Hrvatske, piše mađarski portal Index.hu. Oni tvrde da je Orban izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene potjernice za Zsoltom Hernadijem. Smatra kako je tim potezom Hrvatska izdala Mađarsku. 

Portal odnosi i cijeli niz događaja koji su u konačnici doveli do Orbanovog bijesa. Kako pišu, odnosi su zategnuti zbog slučaja Ina-MOL i hrvatskog zahtjeva za izručenjem Hernadija. Zbog toga je Mađarska lani blokirala ulazak Hrvatske u OECD. No, onda je došlo do preokreta. 

USUSRET DOLASKU ORBANA Plenković: Mađarska je ukinula blokadu još prije mjesec dana

Naime, 12. rujna je u Europskom parlamentu održano glasovanje o pokretanju postupka oduzimanja prava glasa Mađarskoj. I dok je 448 članova glasalo za to, njih 197 bilo je protiv. Među njima je bilo i troje europarlamentaraca iz Hrvatske. Od toga dana odnos se značajno poboljšao. Do te mjere da je Budimpešta povukla zabranu ulaska Hrvatske u OECD. Kako piše mađarski portal, Orban se tada ponadao i kako će Hrvatska, u znak zahvalnosti, povući tjeralicu za Hernadijem. To se nije dogodilo. 

MIOL Grupa PRESUDILI U KORIST HRVATSKE Izvršni odbor Interpola vratio Zsolta Hernadija na tjeralicu

- Hrvatska je ovaj problem digla na političku razinu - rekao je Orban i zaprijetio hrvatskim vlastima "još jačom reakcijom". 

Komentari (113)
  • Izdali su oni svoj narod pa nece tebe.

    21. 11. 2018,   18:01
  • Plenković ima zapovijed iz Bruxellesa raditi protiv Mađarske i Orbana, čini mi se. Sve je to igra, a konci se vuku iz Bruxellesa i Berlina.

    21. 11. 2018,   18:06
  • Ovo je klasična diverzija. Kako ponovo zahladniti odnose između RH-a i Mađarske. Lik je samo nekome (EU) poslužio kao sredstvo odvračanja, a za više ciljeve (migraciju).

    21. 11. 2018,   17:57