Obavijesti

News

Komentari 60

Ostala sama: Majka preminulih planinara zanijemila od šoka

Ostala sama: Majka preminulih planinara zanijemila od šoka
1

Sprovod braće je u utorak u 15 sati na groblju Lovrinac. Komemoracija će biti u prostorijama HPD-a Mosor, gdje će dva dana biti otvorena knjiga žalosti, a počasnu stražu držat će članovi HGSS-a i HPD-a Mosor

VIDEO

Gore je našao svoju dušu, svoj mir. Miki mi je uvijek govorio ‘Vele moj, to je meni jednostavno hrana, mogao sam raditi preko tjedna bilo što, ali pustite me vikendom na moj Mosor’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

Mosor mu je bio iznad svega. I okončao je, nažalost, na tome Mosoru, koji je nezamislivo volio, i on i brat. Nemam riječi za ovu tragediju, ajme majko, govori Velibor Marković, član Hrvatskog planinarskog društva Mosor te jedan od najboljih prijatelja braće Aleksandra (60) zvanog Bugi i Milana (57) Mikija Stamenova, koji su u subotu navečer preminuli na planini koju su tako voljeli.

Tuga na Mosoru: 'Pokušao sam spasiti braću, ali bilo je kasno'
Tuga na Mosoru: 'Pokušao sam spasiti braću, ali bilo je kasno'

- Odlično sam ga poznavao. Da ga je za života čovjek pitao gdje bi volio okončati, sto posto sam siguran, ruku bih u vatru stavio, da bi on rekao: ‘Na Mosoru’. Sad možete zamisliti koliko je bio privržen planini, planinarskom društvu, ekipi, Špiru, svima nama, i u dobru i u zlu - dodaje Velibor.

Nastradali su malo poslije 19 sati, u desetak minuta razmaka, u nevjerojatnoj tragediji kakve na Mosoru nije bilo. Kao i stotine puta prije, braća su došla do planinarskog doma na Mosoru provesti vikend u društvu domara Špire Gruice, njegove supruge te još jednog prijatelja, koji je malo prije tragedije bio otišao s planine. Miki je otišao po vodu na obližnji izvor jer su slavine bile zatvorene zbog leda. Kako se nije vraćao, domar Špiro i Bugi krenuli su u potragu. Pronašli su ga odmah pored izvora, 50-ak metara od doma, s punom bocom vode. Izvukli su ga nekoliko metara dalje, pokušali reanimirati, no u tom trenutku 60-godišnji Aleksandar je također pao, prozborivši: “Ne mogu više”. I on je bio mrtav te ga je najvjerojatnije izdalo srce. Točan uzrok smrti braće utvrdit će obdukcija po nalogu državnog odvjetnika.

Tragedija na Mosoru: Poginula su dvojica iskusnih planinara
Tragedija na Mosoru: Poginula su dvojica iskusnih planinara

- Bugi mi je spominjao da ima problema sa srcem, ali nikad se nije žalio. Ponekad bi rekao ‘Malo se odmaram i evo mene opet’, a Miki nikad nije govorio niti je izgledao kao da ima zdravstvenih problema. Čovjek je bio u sportu, druga ljubav mu je bila ragbi, bio je fizioterapeut ragbijaša Nade, reprezentacije Hrvatske - kaže u šoku i boli zbog gubitka Velibor, kojeg su još kao dječaka na Mosoru “dočekali” Miki i Bugi. Braća su u Split došla 1979. iz rodne Makedonije. Mosoraši i HGSS-ovci pamte toplinu i dobra djela braće Stamenov, koji su više od tri desetljeća vezani za Mosor i planine te su preuzeli na sebe organizaciju sprovoda. Planine su im bile sve. Nisu se ženili, a iza njih je ostala teško bolesna majka Ljubinka (84), o kojoj su se brinuli. Nesretna žena je prije 13 godina jedva preživjela smrt supruga, a tragična vijest koju je u nedjelju doznala od najbližih prijatelja ostavila ju je nijemu i šokiranu. Zbog toga su susjedi obitelji Stamenov u splitskom Sućidru organizirali pomoć, kao uostalom i Planinarsko društvo Mosor i Gorska služba spašavanja, kako bi joj pomogli u najtežim trenucima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u