Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Papa želi konkretne mjere protiv svećenika zlostavljača

None Foto: ©VATICAN POOL/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL 3

"Božji narod nas gleda i očekuje od nas ne jednostavne i očite osude, nego da preporučimo konkretne i učinkovite mjere", rekao je Papa, otvarajući sastanak koji će trajati tri i pol dana

Papa Franjo zatražio je u četvrtak da se poduzmu "konkretne i učinkovite" mjere protiv svećeničkog zlostavljanja maloljetnika, na početku summita bez presedana u Vatikanu posvećenog suzbijanju tog problema, odgovarajući žrtvama koje su kao jedno od rješenja predlagale elektrošokove.

"Božji narod nas gleda i očekuje od nas ne jednostavne i očite osude, nego da preporučimo konkretne i učinkovite mjere", rekao je Papa, otvarajući sastanak koji će trajati tri i pol dana. "Potrebno je biti konkretan", naglasio je, izašavši izvan okvira pripremljenog govora.

Papa je od 190 sudionika skupa zatražio da čuju "krikove malih koji traže pravdu".

Na početku sastanka prikazan je video s pet svjedočanstava žrtava svećenika pedofila.

Pope Francis leads a mass to mark the World Day of Peace in Saint Peter's Basilica at the Vatican POZVANE SU I ŽRTVE Vatikan: Papa Franjo otvorio skup o svećenicima pedofilima

Čileanka, koju je Crkva prvo optužila da laže, zatražila je, primjerice, od "ubojica vjere" da iskorijene "sav taj rak".

Afrikanka je svjedočila kako ju je zlostavljao svećenik o kojem je financijski ovisila i kako ju je prisilio da tri puta izvrši pobačaj.

Svećenik iz istočne Europe rekao je da je bio zlostavljan kao adolescent i da je o tome pisao biskupu koji mu nije odgovorio pa se šest mjeseci poslije obratio nunciju. Nuncij je reagirao izrazivši razumijevanje, ali biskup ga je napao i ne pokušavajući ga razumjeti. 

Na skupu sudjeluje 114 predsjednika biskupskih konferencija sa svih kontinenata koji bi sa sobom kući trebali ponijeti jasnije ideje o tome kako učinkovitije pristupiti tom problemu, smatra Papa, svjestan da Crkveni čelnici u nekim zemljama, posebice u Aziji i Africi, taj problem i dalje jako niječu.

Malteški nadbiskup Charles Sciciuna naglasio je u svojem govoru da "svaka optužba u tom smislu mora biti predmet istrage uz pomoć stručnjaka":

Filipinski kardinal Luis Anotnio Tagle potreseno je govorio o "patnji nedužnih". "Priznajemo ponizno i u boli da su naši biskupi nanijeli rane žrtvama i zapravo cijelom Kristovom tijelu", rekao je.

October 28, 2018 : Mass at the conclusion of the XV General Assembly of the Synod of Bishops in St. Peter's Basilica in the Vatican. 'GDJE JE ON?' Papa nije bio na sastanku sa žrtvama svećenika pedofila

"Našim propustom da odgovorimo na patnje žrtava, koji je išao sve do toga da ih odbacujemo i prikrivamo skandal kako bi zaštitili počinitelje i instituciju, povrijedilo je ljude, ostavivši duboku ranu na našim odnosima s onima kojima smo pozvani služiti", rekao je.

"Nadam se da će ovaj skup biti doživljen kao prekretnica, a ne kao kraj" procesa, rekao je pred početak skupa američki kardinal Blase Cupich, Papin čovjek od povjerenja u SAD-u.

Organizatori stavljaju velik naglasak na razdoblje koje će slijediti nakon summita, kada se očekuju određene reforme na kratki, srednji i dugi rok, primjerice izmjene Crkvenih zakona koje su potrebne.

FILE PHOTO: Pope Francis leads a special audience with members of a volunteers association at the Vatican JOŠ NIJE SLUŽBENO Papa će se sastati sa žrtvama zlostavljanja mimo rasporeda?

Anne Barrett Doyle, sudirektorica organizacije BishopAccountability.org, javne američke baze podataka koja dokumentira istrage o osumnjičenim svećenicima zlostavljačima, istaknula je da se kanonsko pravo mora "temeljito promijeniti", a ne samo "dotjerati ili izmijeniti", kako se više ne bi davalo prioritet svećenicima pred njihovim žrtvama.

"Crkva je jako daleko od toga da je zaustavila epidemiju", smatra ona.

Papa će zaključiti skup govorom u nedjelju.

 

Komentari (35)
  • svašta se ima dogoditi ali crkvu svetu našu katoličku apostolsku "ni vrata paklena neće nadvladati" obećao je naš Gospodin Isus Krist - neće je uništit ni sotona ni sotonini svećenici koji su se infiltrirali u Crkvu da joj nanose štetu ili poradi svojih perverznih poriva a za one koji sablazne dijete Gospodin je rekao da bi im bolje bilo da se nikada nisu rodili kakva ih kazna čeka

    22. 2. 2019,   08:01
  • A kaj sa žrtvama inkvizicije, e to je bilo doba crnila kakav stari zavjet....

    21. 2. 2019,   15:49
  • Ukinuti celibat.

    22. 2. 2019,   16:16