Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Penava: Prosvjed se održava, nije bilo razuvjeravanja...

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Upitan o mogućim političkim posljedicama za njega od HDZ-a, Ivan Penava je rekao da svatko odgovara za sebe i da svatko nosi svoj dio odgovornosti

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nakon sastanka predstavnika braniteljskih udruga s ministrom branitelja Tomom Medvedom kazao je kako ih nitko na tom sastanku nije pokušao razuvjeriti te da će prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru 13. listopada sigurno održati.

Penava je novinarima kazao kako je na sastanku skoro 95 posto stavova bilo isto, tj. da su se u većini stavova svi složili.

gracani PENAVA NE ODUSTAJE? Medved se sastao s Penavom i braniteljima: 'Prosvjeda će biti'

Ponovio je kako prosvjed nije uperen protiv hrvatske vlade i premijera Andreja Plenkovića, već protiv institucija koje ne rade svoj posao.

Upitan o mogućim političkim posljedicama za njega od HDZ-a rekao je da svatko odgovara za sebe i da svatko nosi svoj dio odgovornosti.

Naglasio je da taj skup nikako nije s ciljem razdvajanja hrvatskih branitelja.

Također je rekao da nije pratio izjave Milorada Pupovca iz Sabora.

Penava i ostali predstavnici udruga bili su više od tri sata na sastanku s ministrom Medvedom. Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić je nakon sastanka na pitanje pridružuju li se prosvjedu u Vukovaru, odgovorio "Zasada ne".

- Mi smo danas konstruktivno razgovarali o svim pitanjima s novoizabranim na funkcijama MUP-a, kao i s ministrom Bošnjakovićem o tome kako se pojačao tim za progon ratnih zločinaca. Mislili smo da će Penava time shvatiti da smo učinili sve korake da se zločini s Ovčare i iz Vukovara bolje i brže procesuiraju - rekao je Đakić. 

Komentari (25)
  • Kad vec govorimo o neprocesuiranju ratnih zlocina, ne bi bilo lose podsjetiti se i na neprocesuiranje djela iz "Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije; NN 57/11 - Članak 1. Za kaznena djela ratnog profiterstva i kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države, kazneni progon se može poduzeti i nakon isteka rokova za zastaru kaznenog progona iz članka 95. stavka 1. i članka 96. stavka 6. Osnovnog Krivičnog zakona Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 53/91., 39/92. i 91/92.), odnosno iz članka 19. stavka 1. i članka 20. stavka 6. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 110/97., 27/98. – ispravak, 50/00., 129/00., 51/01., 111/03., 190/03., 105/04., 84/05. – ispravak, 71/06., 110/07. i 152/08.)".......Hoce li ikad, biti prosvjeda zbog neprocesuiranja tih zlocina? Nisu li ti zlocini indirektno podrivali obrambenu moc RH i kostali zivota i zdravlja mnoge hrvatske vojnike i civile. Stetu na privatnoj i drzavnoj imovini bolje i ne spominjati. Sto je s onim; pljackati Hrvatsku u njenim najtezim danima je isto sto i pucati u nju? Zanima li to nekog u Hrvatskoj? Barem one koji se najvise kunu u Hrvatsku.

    20. 9. 2018,   16:25
  • Koja je ljiga taj Penava bas antipaticna njuska ,zamislja ;on predsjednik vlade a Culej premijer i vaso Predsjednik kakva bi to drzava bila cvale bi nam ruze.

    20. 9. 2018,   16:16
  • Da li je gospodin Đakić iznio tek vlastito mišljenje, svog cjelokupnog članstva čiji navodni legitimitet ima ili je djelovao prema „višem nalogu“?

    20. 9. 2018,   16:48