Obavijesti

News

Komentari 20

Petrov: Vlada ne nudi mjere za suočavanje s iseljavanjem ljudi

Petrov:  Vlada ne nudi mjere za suočavanje s iseljavanjem ljudi
1

Napravio se tim demografskih stručnjaka, premijer je "sebe stavio" na čelo povjerenstva koje je  napravilo nacrt demografske strategije koja nije, a kako stvari stoje i neće ugledati svjetlo dana, rekao je Petrov

VIDEO

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako je iseljavanje najveći izazov s kojim se Hrvatska suočila od ulaska u EU te prozvao Vladu da nije ponudila ozbiljne mjere za suočavanje s tim izazovom.  

"Ova Vlada zbog različitih strančarenja daje tek šminku, nema konkretnih, ozbiljnih poteza kojim se se možemo suočiti sa izazovom iseljavanja", rekao je Petrov na konferenciji za novinare na kojoj je Most predstavio svoj prijedlog većih plaća zaposlenim roditeljima.
Vlada je, istaknuo je, trebala, ali nije, napraviti nacionalnu demografsku strategiju kojom bi ublažilo ili smanjilo negativne trendove. 
Napravio se tim demografskih stručnjaka, premijer je "sebe stavio" na čelo povjerenstva koje je  napravilo nacrt demografske strategije koja nije, a kako stvari stoje i neće ugledati svjetlo dana, rekao je Petrov.

Iz Mosta izašli Cindrić Krčelić i Sekulić: 'Bit ćemo nezavisni'
Iz Mosta izašli Cindrić Krčelić i Sekulić: 'Bit ćemo nezavisni'

O mjerama koje zagovara Most govorila je Petra Mandić, gradska vijećnica Mosta u Rijeci. Osnovne su, kazala je, izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima bi se omogućila puna plaća majkama ili očevima ako žele ostati na rodiljnom, odnosno roditeljskom dopustu za cijelu prvu godinu djetetova života. 

Most je predvidio i minimalnu naknadu za vrijeme rodiljne i roditeljske brige, iznosila bi 3.991 kunu umjesto današnji 2. 328 kuna. Ako bi se roditelj morao vratiti na posao, baka ili djed mogli bi koristiti naknadu od 2.328 kuna.

Primorsko-goranska županija ima najgori prirodni pad

Most predlaže i promjene vezane uz dječje doplatke.

Mandić tumači kako roditelji s prosječnim ili manjim primanjima sada nemaju nikakve porezne olakšice za djecu, radi čega treba uvesti jedinstvenu dječju naknadu ili 'kindergeld'. Na primjeru neto plaće od pet tisuća kuna, navela je kako bi obitelj koja skrbi o jednom djetetu imala po tom sustavu 135 kuna mjesečno više, a ona koja skrbi o troje djece 2.000 kuna više. 

Pravi je trenutak: Plenković ide na izbore, dosta mu je ucjene?
Pravi je trenutak: Plenković ide na izbore, dosta mu je ucjene?

Od Vlade očekujemo da razmotri naše prijedloge, ali i da počne provoditi  sustavnu demografsku politiku što danas ne radi, poručila je Mandić ističući da Hrvatska ne propada samo zbog iseljavanja, nego i prirodnim putem. Moja, Primorsko-goranska županija, koja slovi za razvijenu, perspektivnu lani je bila najgora po prirodnom padu, poručila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.