Obavijesti

News

Komentari 92

Pila će ga koštati 3,3 milijuna i robije s tipovima koje je hvatao

Pila će ga koštati 3,3 milijuna i robije s tipovima koje je hvatao
8

FELJTON, 3. DIO Brojni poznanici Željka Dolačkog ne znaju što bi mislili. Dio je uvjeren kako je žrtva urote, a neki, koji su do jučer za njega bili spremni gurnuti ruku u vatru, sada dvoje

VIDEO

Mnogi njegovi kolege ostali su iznenađeni kad je postao čelni čovjek Službe za borbu protiv organiziranoga kriminala zagrebačke policije. Tvrdili su kako je Željko Dolački odličan operativac, no da nije dobar šef.

U kožnoj jakni i s fudbalerkom Dolački se 'furao' na Gibsona
U kožnoj jakni i s fudbalerkom Dolački se 'furao' na Gibsona

Na toj poziciji zadržao se do travnja 2016. i provale u sef u njegovoj kancelariji u središtu zagrebačke krim policije u Heinzelevoj. Nakon toga je suspendiran te je 22. travnja 2016. završio u istražnom zatvoru iz kojeg je izašao 10. lipnja iste godine.

Ponovno su, kao i 2000., uslijedili postupci na policijskom disciplinskom sudu na kojem je ponovno dobio otkaz. U međuvremenu je podignuta optužnica te je na kraju nepravomoćno osuđen. Brojni njegovi poznanici ne znaju što da misle, neshvatljivo im je da bi provalu inscenirao na tako 'amaterski' način. Sam Dolački je u svojoj obrani rekao kako bi, da se odlučio da počini takvo kazneno djelo, s obzirom na 30 godišnje policijsko iskustvo, to izveo puno profesionalnije. Naveo je i kako je ponudio da ga ispitaju na poligrafu što su istražitelji odbili. 

Pokretanje videa...

00:19

No sudsko vijeće uvjereno je da zlato i milijune kuna iz središta zagrebačke krim policije uzeo upravo Dolački koji je potom fingirao provalu u policiju. Sud je redom naveo kako je utvrđeno kako kroz prozor na katu zgrade nitko nije provalio. Osim što bi provalnik morao biti vižljast poput Spidermana na vanjskoj dasci prozora nije bilo nikakvih tragova  cipela niti mikrotragova. Nadalje, vrlo bitan je bio nalaz vještaka da se pante na metalnom sefu mogu prepiliti samo ako je sef već otvoren. Brava na sefu nije bila obijena, a sam Dolački je rekao da je jedino on imao ključ (u obrani je rekao i da su prijašnji šefovi imali ključeve  od  sefa i da brava nije mijenjana od kad je on preuzeo dužnost).

Nadalje, u njegovoj aktovci policija  je pronašla mikrotragove i krhotine pile koji su odgovarali mikrotragovima i krhotinama nađenim u sefu. On je tvrdio kako je nazočio očevidu u svom uredu. 

Tvrdio je i da je njegova aktovka, u kojoj su nađene čestice koje odgovaraju česticama nađenima na prepiljenom sefu, tijekom tog očevida stajala na njegovu stolu.

Krenuli na Vjeku Sliška, no niz anonimnih optužbi ih zaustavio
Krenuli na Vjeku Sliška, no niz anonimnih optužbi ih zaustavio

- U aktovku sam kasnije stavio neke dokumente iz sefa - kazao je Dolački sudu pravdajući tako pojavu spornih čestica u aktovci. No navode njegove obrane nije potvrdio Robert Brozinić, šef grupe za očevide PU karlovačke.

Brozinić je ustvrdio kako Dolački u ured nije ulazio, a kazao je i da njegova aktovka nije bila na uredskom stolu, već na stolici izvan ureda. Rekao je i kako nije istina da mu je tijekom očevida Dolački dodavao dokumente koje je popisivao, već su to radili krim-tehničari i vještaci. Svjedok obrane je dodao da je po dovršetku očevida ugasio svjetlo u uredu u kojem je obavljen očevid te  da optuženi nije bio u sobi u kojoj je obavljen očevid.

I onda dolazimo do pile, odnosno pila. Policija je nakon provale u sef obišla trgovačke centre na područja Zagreba provjeravajući tko je kupio pilu za metal identičnu onoj kojom su prepiljene pante na sefu. Kupaca nije bilo puno. Kad su policajci na videonadzoru Bauhausa u Buzinu išli provjeriti tko je 26. ožujka 2016. kupio pilu vidjeli su kolegu Dolačkog

Na ispitivanju u Uskoku na pitanje je li kupio pilu za metal kategorički je tvrdio da nije, no dvije i pol godinu kasnije na sudu je rekao kako je tog dana kupio pilu. Tvrdio je kako je na ispitivanju u Uskoku na stolu vidio da je već doneseno rješenje o provođenju istrage pa je zaključio da mu podmeću.

- Da sam onda rekao da je pila na mom imanju, branio se Dolački, našli bi nešto drugo kako bi mi podmetnuli.

No sud mu nije povjerovao.

Zagreb: Željko Prša svjedočio na suđenju bivšem načelniku krim policije Željku Dolačkom

- Suočen sa snimkom tijekom rasprave, optuženi je pred sudom izjavio da je 26. ožujka  kupio pilu koju je donio na raspravu kako bi dokazao svoju nedužnost. Bila je to loša konstrukcija Željka Dolačkog da uvjeri sud u svoju nedužnost, osobito nakon što je tvrtka Bauhaus i proizvođač pile u dva navrata ustanovio da je pila koju je optuženi donio na sud proizvedena više od godinu dana nakon pljačke - kazala je sutkinja.

Dolački se predao nakon dva dana: Taksijem došao u zatvor
Dolački se predao nakon dva dana: Taksijem došao u zatvor

Iako pila kojom je prepiljen sef nije nađena, kao niti dva kilograma zlata, 290.000 eura i 640.000 kuna, sudsko vijeće je na temelju ostalih dokaza (nije bilo provale, sef je otvoren, a ne obijen, u torbi Dolačkog nađenu se čestice i krhotine pile identične onima iz sefa, lagao je da nije kupio pilu, a potom je pokušao podmetnuti drugu) zaključilo da je Dolački sve inscenirao i kasnilo ga je sa šest godina zatvora. Pored toga mora vratiti 3,3 milijuna kuna

Brojni njegovi poznanici ne znaju što bi mislili. Dio je uvjeren kako je žrtva urote u policijsko-političkim krugovima i da mu je sve podmetnuto. A neki, koji su do jučer za njega bili spremni gurnuti ruku u vatru, sada  dvoje.

Presuda je nepravomoćna i ostaje još vidjeti što će presuditi Vrhovni sud, no u svakom slučaju riječ je o neslavnom kraj jedne duge policijske karijere.

>>> Kraj feljtona

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa