Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pjesma koja je potresla svijet i pokazala mu zbilju u Hrvatskoj

None Foto: YouTube

Na današnji dan 1991. prvi put je objavljena pjesma ‘Stop the War in Croatia’. Nakon HRT-a emitirao ju je BBC, a jedno vrijeme je bila na drugom mjestu po slušanosti u Australiji

Hrvatski glazbenik Tomislav Ivčić svojim je glazbenim spotom 12. kolovoza 1991. predstavio dramatičnu zbilju u Hrvatskoj, koja se našla na udaru velikosrpske agresije.

Riječ je o antiratnoj pjesmi na engleskom jeziku ‘Stop the War in Croatia’, koja je tjednima bila uvrštena među 100 najslušanijih pjesama na Billboardovoj top ljestvici.

Već sljedećeg dana BBC, CNN, a zatim redom 44 svjetske postaje emitirale su milijunima potresni spot o istini u ratu u Hrvatskoj. Slijedile su stotine novinskih izvješća i naslovnica. 

'Stop the war in Croatia' probio se do svih kutaka zemaljske kugle, a u Australiji je pjesma dospjela na top-ljestvicu među prvih deset najslušanijih pjesama.

Potresnom pozivu koji je pokrenuo Tomislav Ivčić potporu su pružile i mnoge svjetske zvijezde tražeći obustavu velikosrpske agresije. Zahvaljujući takvim akcijama međunarodna je javnost postupno spoznala da se Hrvatska brani u nastojanjima da stekne slobodu, što je dovelo i do njezina međunarodnog priznanja.

Ova pjesma ostala je trajni spomen velikom glazbeniku, čovjeku koji je prvi odaslao poruku mira koju su čuli milijuni ljudi. Učinio je to svojom potresnom i svakome jasnom, dojmljivom pjesmom.

Podsjetimo, jedan od najboljih domaćih kantautora svih vremena poginuo je 4. ožujka 1993. Imao je samo 40 godina.

U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. Među kolegama ostao je upamćen kao čovjek koji je spremno pomagao drugima.

Tema: History

Komentari (59)
  • Kad razmislim bija je rat i ima san lipo ditinstvo a ovo sad je pakao...sramite se vladajuci svi od reda

    12. 8. 2018,   13:23
  • Tomislav Ivčić daleko najbolji dalmatinski pjevač u povjesti, Tamo di sam rođen najljepša pjesma, večeras je naša fešta je simbol dalmacije a Stop the War je samo dokaz koliko je volio ovu zemlju, počivaj u miru legendo.

    12. 8. 2018,   13:35
  • I onda pod okrljem rata, demokracije i kapitalizma neki su se u Hrvatskoj bogatili, a neki krvarili za svoju domovinu. Ne mogu se sjetiti koji je političar bio, mislim da je bio Pašalić, ali nisam siguran, ali sjećam se da mu je novinar postavio pitanje o nesrazmjernosti njegovog bogatstva i onoga koliko je mogao stvarno zaraditi bez da išta troši........ Uglavnom lik se samo nasmijao. Kakva je to kapitalistička država u kojoj vam je gotovo garantirano da ćete se obogatiti ako ste političar bez obzira koliko ste koroptivnih radnji napravili i oštetili državu, a sve zbog toga što političari nemaju pred zakonom nikakvu odgovornost, a još manje prema narodu. Najbolje je onda kad narod iznova izabire iste da upropaštavaju državu slijedeće 4 godine.

    12. 8. 2018,   14:08