Obavijesti

News

Komentari 115

Odbili zahtjev za opoziv Dalić: 'Kod nas nema rijeke Peruće...'

Odbili zahtjev za opoziv Dalić: 'Kod nas nema  rijeke Peruće...'
1

Pismeno smo naveli zašto odbijamo ovakav prijedlog, a osobno ću s potpredsjednicom u Hrvatskom saboru obrazložiti razloge, istaknuo je premijer

VIDEO

Riječ je o već petoj inicijativi za izglasavanje povjerenja članovima ove Vlade. Pismeno smo naveli zašto odbijamo ovakav prijedlog, a osobno ću s potpredsjednicom u Hrvatskom saboru obrazložiti odluku, istaknuo je premijer Andrej Plenković na treću točku dnevnog reda Vlade, odnosno zahtjevom za izglasavanje povjerenja potpredsjednici Vlade Martini Dalić. 

'Avioni će nas koštati 50 mil. dolara godišnje, čak i manje...'
'Avioni će nas koštati 50 mil. dolara godišnje, čak i manje...'

Posjetimo, Vlada je dobila prijedlog 37 oporbenih zastupnika za pokretanjem pitanja povjerenja Martini Dalić. 

Podsjetimo, zahtjev za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić pokrenuo je Mostov Nikola Grmoja, a potpisalo ga je 37 zastupnika koji uključuju šest oporbenih klubova i nezavisne zastupnike. 

"Razlozi su neutemeljeni i neosnovani" 

Oporba je navela niz razloga za njenom smjenom; od lex Agrokora, potom zbog Ante Ramljaka, pa zbog hidroelektrane na Peruči te zbog toga što joj suprug Niko Dalić sjedi u Nadzornom odboru INA-e te da se radi o sukobu interesa. 

Oporba je prikupila dovoljan broj potpisa za opoziv Dalić
Oporba je prikupila dovoljan broj potpisa za opoziv Dalić

U pismenom obrazloženju Vlada poručuje kako su svi navodi u zahtjevu za pokretanje nepovjerenja neutemeljeni, neosnovane te ističu kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja.

U očitovanju su spočitnuli oporbenim zastupnicima da u službenom zahtjevu krivo navode dužnosti koje Dalić obavlja.

Potpisat će ugovor? Sberbanka i Agrokor se uspjeli dogovoriti
Potpisat će ugovor? Sberbanka i Agrokor se uspjeli dogovoriti

- Dalić je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ne kako navode predlagatelji potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva - poručili su.

Malo su ih "posprdali" i da ne znaju imena rijeka. 

- U odnosu na točku 5. Prijedloga u kojoj predlagatelji navode "...da se potpredsjednica Vlade i ministrica u nekoliko navrata javno zalagala za izgradnju termoelektrane na rijeci Perući", Vlada ističe da u Republici Hrvatskoj ne postoji rijeka s imenom Peruća. U Republici Hrvatskoj postoji rijeka Cetina na kojoj je 1958. godine podignuta brana Peruća čime je potopljeno naseljeno područje veličine oko 15 km2 i stvorena umjetna akumulacija nazvana Perućko jezero koje se koristi za reguliranje rada hidroelektrana Peruća, Đale i Zakučac - istaknuli su.

Peruško: Sporazum Agrokora sa Sberbankom sljedeći tjedan
Peruško: Sporazum Agrokora sa Sberbankom sljedeći tjedan

U vezi s točkama u kojima se oporba dotiče lex Agrokora, Vlada ističe kako je u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlasti predložila Saboru donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, a da je stupanjem na snagu osiguran jednak pravni okvir za preventivno restrukturiranje trgovačkih društava koja udovoljavaju kriterijima sistemskog značaja, a koja se nađu u gospodarskim poteškoćama.

- Otvaranje postupka izvanredne uprave nad sustavom Agrokor zatražila je 7. travnja 2017. godine tadašnja Uprava Agrokora predvođena predsjednikom Uprave Ivicom Todorićem. Trgovački je sud u Zagrebu, u skladu s odredbama Zakona, 10. travnja 2017. godine donio rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave u kompaniji Agrokor te na prijedlog Vlade imenovao tadašnjeg izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka. Predlaganjem Zakona Vlada je reagirala učinkovito i pravovremeno na način da je predložila zakonodavno rješenje usmjereno na očuvanje ukupne gospodarske, socijalne i financijske stabilnosti - naglasili su.

'Neka Plenković naloži tajnici da pripremi razrješenje Dalić...'
'Neka Plenković naloži tajnici da pripremi razrješenje Dalić...'

Što se tiče navoda oporbenih zastupnika kako, iako je Zakonom propisano, izvanredna uprava ne podnosi mjesečna izvješća, Vlada ističe kako se od početka provedbe postupka izvanredne uprave kontinuirano i transparentno podnose redovita mjesečna izvješća Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Trgovačkom sudu, privremenom vjerovničkom vijeću i savjetodavnom vijeću. 

Odbili su i navode da je bivši povjerenik Ramljak odabrao Texo Management, svoju bivši tvrtku, kao savjetnika za restrukturiranje, ističući kako je njih kao podizvođače angažirao AlixPartners prema vlastitoj prosudbi. Vlada naglašava i kako je Ramljak raskinuo radni odnos s Texo Managementom 10. travnja.

Likvidnost Agrokora na kraju veljače je 1,68 milijardi kuna
Likvidnost Agrokora na kraju veljače je 1,68 milijardi kuna

U svom zahtjevu za smjenom Dalić, oporba navodi i kako njezin suprug Niko Dalić sjedi u Nadzornom odborom INA-e te da se radi o sukobu interesa. 

- Vlada ističe da je 18. ožujka 2015. godine, tadašnja Vlada pod vodstvom Zorana Milanovića, donijela odluku kojom je predloženo Nadzornom odboru INA d.d. da za članove Uprave INA d.d. izabere Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera. Potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić nije bila članica Vlade koja je donijela ovu odluku. Od kada je članica Vlade, Vlada niti na jednoj svojoj sjednici nije odlučivala o pitanjima vezanim uz bilo kojeg člana Uprave INA d.d., pa tako niti o pitanjima vezanim uz Niku Dalića - poručuje Vlada u obrazloženju. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina