Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković: Nedopustivo je da se Hrvatska uspoređuje s NDH

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Svatko tko je odgovoran u Hrvatskoj i obnaša ključne političke dužnosti, pogotovo kao dio parlamentarne većine, treba pridonositi i smanjivanju tenzija, rekao je Plenković o Pupovčevim izjavama

Premijer Andrej Plenković u utorak je krajnje neprimjerenim i nedopustivim ocijenio izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca kako je Hrvatska postala čimbenik nestabilnosti u regiji, jer se u njoj promovira nesnošljivost i pokušava rehabilitirati ustaštvo, te ga je pozvao da ne pridonosi polarizaciji društva.

- Smatramo krajnje neprimjereno, pa i nedopustivo izjave našeg koalicijskog partnera koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Europe i da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to apsolutno ne stoji i da treba vrlo jasno kazati i to odlučno odbacujem. Takve teze ne stoje - rekao je Plenković novinarima nakon sastanka HDZ-ova vodstva u središnjici stranke.

ŽESTOKE REAKCIJE IZ HDZ-a: Kovač: Očekujem da Pupovac dođe k sebi, da povuče izjavu

Ponovno je oštro osudio prošlotjedne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine i istaknuo kako očekuje od policije da će procesuirati počinitelje. Dodao je da je politika koju vode njegova Vlada i HDZ-a - stvarati zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno, "uključujući i naše sugrađane koji su predstavnici srpske manjine".

- Ne prihvaćam i odlučno odbacujem teze kojima se nastoji nametnuti to da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama,  a najmanje to da je za to odgovorna naša Vlada i politika. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu, za uključivanjem manjina i u parlamentarnu većinu i posebno operativne programe za manjine, smanjivanje tenzija, dijalog, komunikacija, gradnja dobrosusjedskih odnosa. To je naša politika - kazao je premijer.

PORUČILI PUPOVCU Poruka iz Vlade: Neprimjereno je uspoređivati Hrvatsku i NDH

Želimo da  stranke koje žive i pothranjuju polarizaciju budu  jasno identificirane

Što se tiče daljnjih aktivnosti, želja im je, kaže, da u Hrvatskoj one političke stranke koje žive i pothranjuju polarizaciju budu vrlo jasno identificirane. To, dodao je, sigurno nije niti HDZ niti ova Vlada.

- Nametati tezu naše odgovornosti za politiku onih kojima je to očito jedina tema, koji perspektivu vide na tome i žele polarizaciju i konflikte, to nije naša politika, mi se s takvim strankama ne slažemo i u krajnjoj liniji one se kontinuirano u svojim aktivnostima bore upravo protiv nas. Protiv smo svake isključivosti - istaknuo je Plenković.

Od Pupovca očekuje da ne pridonosi polarizaciji društva. "Svatko tko je odgovoran u Hrvatskoj i obnaša ključne političke dužnosti, pogotovo kao dio parlamentarne većine treba pridonositi i smanjivanju tenzija", poručio je.

- Hoću da se obustavi ta jedna negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Moramo kao Vlada i najjača stranka u parlamentarnoj većini kazati dosta sa spiralom mržnje - dodao je.

Namjerava razgovarati s Pupovcem, na sastanku nisu razgovarali o mogućnosti razvrgavanja koalicije

Plenković je istaknuo  da se 2015./2016. godine dogodila polarizacija društva koja se svela na "ili mi ili oni on", te da je on inzistirao da manjine i manjinski predstavnici budu dio parlamentarne većine.

- U čemu je problem da mi kao Vlada i HDZ kao najjača stranka ne pružimo ruku svim manjinama u Hrvatskoj? Odbacit ću teze o klimi da smo mi odgovorni. Nismo, to su akti pojedinaca koji će za to u našem pravnom sustavu odgovarati - rekao je i kako ima namjeru razgovarati s Miloradom Pupovcem. 

Rekao je i da se na današnjem sastanku nije razgovaralo o tome da postoji mogućnost da se razvrgne koalicija sa SDSS-om.

Kazao je i da s Pupovcem namjerava razgovarati.

Komentari (95)
  • Treba ukinuti manjinama zagarantirana mjesta u saboru. Ili da budu samo promatrači. A ne da o ovakvima ovisi vlada. A da anemus ima muda, istjerao bi ga iz vlade i raspisao nove izbore. Ali bolje mu je valjda imati vlast nego obraz.

    27. 8. 2019,   23:07
  • Kako to, kako to , kako to. Anemična vlada živi od podjela u društvu, drugo nemaju za ponudit. Zašto se ne pohvale koliko je manje prvašića ove godine, kad se već hvale koliko je manje nezapodslenih. Njihov jedini uspjeh je otjerati svakoga normalnoga iz države!

    27. 8. 2019,   23:38
  • Ti samo Koaliraj sa Balvancima i Hrvatska ti zaboraviti ne će NIKADA !

    27. 8. 2019,   23:42