Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poruka iz Vlade: Neprimjereno je uspoređivati Hrvatsku i NDH

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH, kao i tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti, rekli su iz Vlade nakon izjava Milorada Pupovca

Iz Vlade su danas poručili kako smatraju neprihvatljivima usporedbe suvremene Hrvatske s NDH koje je iznio Milorad Pupovac te istaknuli i da je napade na pripadnike srpske manjine već osudio premijer Plenković te da se radi o izoliranim slučajevima.

Zagreb: Klub zastupnika SDSS-a o napadu na Srbe i područja Knina 'PRIJETE MI NA MAIL' Pupovac o napadima na Srbe: 'Nitko mi neće začepiti usta'

- Upravo iz tog razloga, Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH, kao i tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti – rekli su za Večernji list. Poručili su da je moderna Hrvatska nastala žrtvom hrvatskih branitelja te da ni ideološki ni politički ni pravno nije sljednica NDH. 

Kažu i kako očekuju da se Pupovac suzdrži od ovakvih izjava koje podižu tenzije i polariziraju društvo. 

Podsjetimo, Milorad Pupovac je prošli tjedan nekoliko puta reagirao nakon napada u Uzdolju.

- Ne bih htio da ova zemlja doživi isto ono iskustvo, koje je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću, da se stvori Hrvatska država i koji je kolabirao i doživio sramotan kraj, jer je bio temeljen na mržnji i nasilju prema Srbima. Kako sada stvari idu, kako se dobar dio ljudi u ovoj državi, uključujući i one koji sjede s nama u Saboru, odnosi prema toj mogućnosti ona nije nerealna. Ide se prema tome da ova država i društvo, zbog svoje opsesivne mržnje protiv Srba i nesposobnosti političkih, vjerskih i drugih elita ili nedostatka želje da to spriječe, obustave ili promijene, doživi istu sudbinu kakvu je doživjela marionetska država  u razdoblju od '41. do '45. godine - poručio je Pupovac.  

Radin o napadima na Srbe: Vlada je reagirala na pravi način

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik iz redova nacionalnih manjina Furio Radin ocijenio je u utorak kako je Vlada reagirala na pravi način na napade na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina.

"Ako uzmete generalno, onda je Vlada odgovorna, no koliko sam vidio reagirala je na pravi način", kazao je Radin novinarima pred Banskim dvorima.

Na pitanje kako komentira reakciju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na isti događaj, samo je ponovio prethodni odgovor - da je Vlada reagirala na pravi način.

U kafiću kod Knina bili su napadnuti gosti kafića srpske nacionalnosti, koji su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde, pri čemu je pet osoba ozlijeđeno.

"To su stvari koje se u Hrvatskoj ne bi smjele dogoditi, čak i u mojoj Istri, dosta sam zabrinut", rekao je Radin.

Kujundžić: Pupovac koristi incident kako bi Hrvatsku prikazao problematičnom državom

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je u srijedu da Milorad Pupovac koristi napad na Srbe, koji se dogodio kod Knina, da bi Hrvatsku prikazao problematičnom državom, poručivši kako "svi zajedno trebamo gasiti takve požare, a ne ih rasplamsavati".

Podsjetivši kako je bio među prvima koji su osudili incident kod Knina, kada je u napadu na goste kafića koji su gledali utakmicu Crvene zvezde ozlijeđeno pet osoba, Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da Pupovac pretvara taj incident u politički problem.

"Uistinu držim sramotnim napadati bilo koga, a posebice napadati po nacionalnoj osnovi, ali nimalo manje tužno i sramotno nije ono što sada radi g. Pupovac, gdje huliganske incidente pretvara u politički problem i prikazivanje Hrvatske problematičnom, kao države i nacije. Takvi incidenti, nažalost, događaju se i u drugim državama i svi zajedno, neovisno tko je koje nacionalnosti, trebamo raditi da to ne prerasta u neke veće sukobe i da se povijest ne ponavlja", rekao je.

Na upit ima li i dalje mjesta za Pupovca u vladajućoj većini Kujundžić je odgovorio kako o tome odlučuje premijer Andrej Plenković. "Iznenadilo me što je g. Pupovac, koji je profesor, ozbiljan i pametan čovjek, uporabio taj incident u svrhu u koju je uporabio. Mislim da svi zajedno trebamo gasiti takve požare, a ne ih rasplamsavati", kazao je.

"Vjerujem da se time više neće služiti i da svi zajedno trebamo činiti da su svi građani u Hrvatskoj ravnopravni i da svi zajedno osudimo huligane, neovisno po kojoj osnovi rade takve incidente", poručio je Kujundžić.

 

 

Komentari (79)
  • Poruka Vladi: Krajnje je neprimjereno da vam Pupi drzi vecinu.

    27. 8. 2019,   12:32
  • Ovaj s lijeve strane ima veću bradu, ali ne znači da je veći čedo. I kad smo već kod te riječi čedo, jel mi zna netko objasniti (bilo tko od gledatelja u publici pa i šire) kako je moguće da Pupi nikad nije zanijekao da je čedo i da se time ponosi? Kako to da nikad nije kritizirao srpski teror protiv Hrvata u Vojvodini? Kako to da nikad nije kritizirao nacističko-četničke nasrtaje Vučića (i drugih nacističko-četničkih figura u Srbiji) na suverenost RH i na obrambeni karakter Domovinskog rata (tj. na činjenicu da je Srbija bila notorni agresor na goloruk hrvatski narod), te kako to da isti nikad nije kritizirao izjednačavanje suvremene RH (koja po pravima koja se daju nacionalnim manjinama drži svjetski rekord) sa NDH??? I na kraju : kako to da je Pupovac najzagriženiji protivnik (osim Goldsteina) prijedloga da se u Jasenovcu napokon krene s forenzičkim ispitivanjima ne bi li se napokon na znanstvenim osnovama raskrinkala jedna od najgnusnijih laži koja se i dan danas perpetuira, tj. bezočna laž prema kojoj je u Jasenovcu ubijeno 20 000 srpske nejači. Naime, iako je nekadašnja brojka od 2 000 000 smaknutih logoraša svedena na službenih 80 000 (prema srpskom vojnom arhivu taj je broj čak značajno manji od službenog hrvatskog broja : 55 000), mit o 20 000 zaklane srpske nejači i dalje je na snazi??? Dakle, zašto Pupi nikad nije rekao da nije istina da je čedo ili barem da je četništvo kao takvo zločinačka ideologija??? Zašto hrvatski novinari ne inzistiraju na tim pitanjima???

    27. 8. 2019,   12:14
  • Jako ste bili oštri, nema šta. Ne postoji slabija unutarnja i vanjska politika od naše. Jaki su samo za uhljebljivanje. A do dodvoravanju ovom razbojniku da ni ne govorim.

    27. 8. 2019,   12:05