Obavijesti

News

Komentari 79

Poruka iz Vlade: Neprimjereno je uspoređivati Hrvatsku i NDH

Poruka iz Vlade: Neprimjereno je uspoređivati Hrvatsku i NDH
1

Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH, kao i tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti, rekli su iz Vlade nakon izjava Milorada Pupovca

VIDEO

Iz Vlade su danas poručili kako smatraju neprihvatljivima usporedbe suvremene Hrvatske s NDH koje je iznio Milorad Pupovac te istaknuli i da je napade na pripadnike srpske manjine već osudio premijer Plenković te da se radi o izoliranim slučajevima.

Pupovac o napadima na Srbe: 'Nitko mi neće začepiti usta'
Pupovac o napadima na Srbe: 'Nitko mi neće začepiti usta'

- Upravo iz tog razloga, Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH, kao i tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti – rekli su za Večernji list. Poručili su da je moderna Hrvatska nastala žrtvom hrvatskih branitelja te da ni ideološki ni politički ni pravno nije sljednica NDH. 

Pokretanje videa...

05:48

Kažu i kako očekuju da se Pupovac suzdrži od ovakvih izjava koje podižu tenzije i polariziraju društvo. 

Podsjetimo, Milorad Pupovac je prošli tjedan nekoliko puta reagirao nakon napada u Uzdolju.

- Ne bih htio da ova zemlja doživi isto ono iskustvo, koje je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću, da se stvori Hrvatska država i koji je kolabirao i doživio sramotan kraj, jer je bio temeljen na mržnji i nasilju prema Srbima. Kako sada stvari idu, kako se dobar dio ljudi u ovoj državi, uključujući i one koji sjede s nama u Saboru, odnosi prema toj mogućnosti ona nije nerealna. Ide se prema tome da ova država i društvo, zbog svoje opsesivne mržnje protiv Srba i nesposobnosti političkih, vjerskih i drugih elita ili nedostatka želje da to spriječe, obustave ili promijene, doživi istu sudbinu kakvu je doživjela marionetska država  u razdoblju od '41. do '45. godine - poručio je Pupovac.  

Radin o napadima na Srbe: Vlada je reagirala na pravi način

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik iz redova nacionalnih manjina Furio Radin ocijenio je u utorak kako je Vlada reagirala na pravi način na napade na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina.

"Ako uzmete generalno, onda je Vlada odgovorna, no koliko sam vidio reagirala je na pravi način", kazao je Radin novinarima pred Banskim dvorima.

Na pitanje kako komentira reakciju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na isti događaj, samo je ponovio prethodni odgovor - da je Vlada reagirala na pravi način.

U kafiću kod Knina bili su napadnuti gosti kafića srpske nacionalnosti, koji su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde, pri čemu je pet osoba ozlijeđeno.

"To su stvari koje se u Hrvatskoj ne bi smjele dogoditi, čak i u mojoj Istri, dosta sam zabrinut", rekao je Radin.

Kujundžić: Pupovac koristi incident kako bi Hrvatsku prikazao problematičnom državom

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je u srijedu da Milorad Pupovac koristi napad na Srbe, koji se dogodio kod Knina, da bi Hrvatsku prikazao problematičnom državom, poručivši kako "svi zajedno trebamo gasiti takve požare, a ne ih rasplamsavati".

Podsjetivši kako je bio među prvima koji su osudili incident kod Knina, kada je u napadu na goste kafića koji su gledali utakmicu Crvene zvezde ozlijeđeno pet osoba, Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da Pupovac pretvara taj incident u politički problem.

"Uistinu držim sramotnim napadati bilo koga, a posebice napadati po nacionalnoj osnovi, ali nimalo manje tužno i sramotno nije ono što sada radi g. Pupovac, gdje huliganske incidente pretvara u politički problem i prikazivanje Hrvatske problematičnom, kao države i nacije. Takvi incidenti, nažalost, događaju se i u drugim državama i svi zajedno, neovisno tko je koje nacionalnosti, trebamo raditi da to ne prerasta u neke veće sukobe i da se povijest ne ponavlja", rekao je.

Na upit ima li i dalje mjesta za Pupovca u vladajućoj većini Kujundžić je odgovorio kako o tome odlučuje premijer Andrej Plenković. "Iznenadilo me što je g. Pupovac, koji je profesor, ozbiljan i pametan čovjek, uporabio taj incident u svrhu u koju je uporabio. Mislim da svi zajedno trebamo gasiti takve požare, a ne ih rasplamsavati", kazao je.

"Vjerujem da se time više neće služiti i da svi zajedno trebamo činiti da su svi građani u Hrvatskoj ravnopravni i da svi zajedno osudimo huligane, neovisno po kojoj osnovi rade takve incidente", poručio je Kujundžić.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke