Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pljačka stoljeća: Uzeli kraljičin nakit, bisere, dijamantni mač...

None Foto: Polizei Sachsen

Doznaje se kako je ukradena povijesna kolekcija antičkog nakita. Na temelju policijskih fotografija može se vidjeti da nedostaju istaknuti komadi dijamanta i dijamantskih ruža, kao i sjajni nakit kraljica

Njemačka policija je jučer u večernjim satima pustila u javnost prve snimke s nadzornih kamera 'spektakularne' pljačke muzeja u Dresdenu.

IZ MUZEJA U DRESDENU Objavljen video spektakularne pljačke 'teške' milijardu eura

Snimke prikazuju dva provalnika koji koriste svjetiljke za ulazak u mračnu sobu i sjekirom udaraju u stakleni ormar kako bi došli do dragocjenih komada.

POGLEDAJTE VIDEO:

U muzeju se čuvala jedna od najvećih kolekcija nakita, a koliko je točno ukradeno nakita iz Zelenog trezora, još uvijek nije jasno. Tek kad završi istraga i prikupe se svi tragovi zločina, onda se može očekivati otvorenje.

Podsjetimo, jedan od najvećih europskih povijesnih muzeja, "Zeleni trezor" (Grünes Gewölbe) u Dresdenu rano jutros je opljačkan, a lopovi su odnijeli zbirku vrijednu više od milijarde eura, izvijestila je policija.

Doznaje se kako je ukradena povijesna kolekcija antičkog nakita. Na temelju policijskih fotografija može se vidjeti da nedostaju istaknuti komadi dijamanta i dijamantskih ruža, kao i sjajni nakit kraljica: dragulj i zvijezda poljskog reda Bijelog orla, Veliki prsni luk, ogrlica saksonskih bisera, epaulette (komad ramena) i mač s više od 770 dijamanata.

Burglary Green Vault Dresden PLJAČKA STOLJEĆA Opljačkali muzej u Dresdenu: Ukrali zbirku od milijardu eura

 

U jednom dijelu muzeja se čuva blago od razdoblja Augusta II. do 1733. godine, a u drugome novom odjelu nalaze se posebni predmeti koje su muzeju darovali pojedinci.

Po pisanju "Bilda" u muzeju je došlo do prekida električne energije te se pretpostavlja da je riječ o sabotaži. Provalnici su u muzej ušli kroz prozor u prizemlju, a vjerojatno su i pobjegli istim putem.

Kradljivci su pobjegli automobilom te se za njima traga, rekao je novinarima glasnogovornik policije Thomas Geithner. Bila su to najmanje dva provalnika, dodaju.

Dodao je kako se vjeruje da je požar koji je izbio tijekom noći na obližnjem Augustovom mostu povezan s nestankom električne energije.

Muzej čini deset bogato ukrašenih prostorija u kojima je izloženo oko 3000 komada nakita i ostalih remek-djela izrađenih od zlata, srebra, dragog kamenja, bjelokosti i drugog vrijednog materijala.

Zgrada je bila oštećena u Drugome svjetskom ratu, ali je obnovljena. Od ponovnog otvaranja u rujnu 2006. godine, jedno je od najposjećenijih mjesta u gradu Dresdenu. 

Jedan od najvrednijih izložaka dresdenskoga muzeja, zeleni dijamant od 41 karata, trenutačno se nalazi u njujorškome Muzeju umjetnosti Metropolitan u sklopu izložbe "Making Marvels: Science and Splendor at Courts of Europe".

Komentari (6)
  • Kolika je nagrada za otkrivanje lopova?

    26. 11. 2019,   15:44
  • Netko iz Hdza.

    26. 11. 2019,   14:34
  • Ako netko može da mi objasni, došlo je do prekida struje a kamere rade? Rade na baterije ili što? Smiješno mi je da senzori i ostali alarmi nemaju pomoćno napajanje u slučaju nestanka struje (jedan agregat u zasebnu prostoriju).

    26. 11. 2019,   14:13