Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Dok sam živ, spreman sam pomagati obitelji poginulih...'

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 3

Na prošlom ročištu su svjedočili Anica Đerđa Dilber i Boris Seljanovski. Podsjetimo Horvatinčića terete za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro

Na Općinskom sudu u Šibeniku u srijedu nastavljeno je suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću kojem se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. godine nakon što je Horvatinčić na njih naletio gliserom.

Po izlasku iz sudnice, novinarima je rekao:

– Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu i bio bih sretan da se to završilo što prije. Znate da sam bio na dvije operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. Neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih.  Pozivam sve koji mi mogu pomoći oko stupanja u kontakt s obitelji poginulih. Na raspolaganju sam tu da sjednemo i dogovorimo financijsku odštetu. Spreman sam pomagati toj obitelji dok god sam živ, kaže Horvatinčić i dodaje:

- Javni linč protiv mene traje. Tu su sudski spisi, sudsko vijeće, ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe i na toj liniji ostajem. 

Na pitanje novinara zašto se 2005., 2007. i 2008. godine javio na hitnu pomoć, Horvatinčić kaže:

- Na gradilištu mi se dogodila nesvjestica. Pao sam na stol, razbio sam staklo. Došao sam na hitnu, svi znaju da sam radoholičar i da radim 15 sati dnevno. Liječnica mi je rekla da se idem naspavati. 

Na novinarsko pitanje je li to bila sinkopa, Horvatinčić je odgovorio:

- Vjerojatno je, ali nije bilo utvrđeno tada. Bila je nesvjestica. 

'Zbog sinkope se nije javljao liječniku'

U nastavku suđenja svjedočile su medicinske vještakinje. Istaknuto je da vještakinje ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti odnosno sinkopa, piše Večernji list

– Na temelju problema s vratnom kralježnicom i arterijom mogućnost sinkope je postojala, ali ne mogu potvrditi je li i bila. Do tog trenutka ne postoji dijagnoza sinkope i zbog toga se nije javio liječniku, već postoji dijagnoza ataka, odnosno klonuća, što može biti indikacija za presinkopu i sinkopu... – rekla je  dr. Vesna Šerić, uz raspravu o tome koliko sinkopa traje, ima li amnezije i konfuzije nakon povratka svijesti, je li sinkopa proces..

Odvjetnik Horvatinčića je istaknuo da se Horvatinčić prije nesreće tri puta javljao u hitnu pomoć.  Vještak Kristina Potočki govorila je o degenerativnim promjenama na Horvatinčićevoj kralježnici.  – U užem psihijatrijskom smislu Horvatinčić ne boluje od psihičkih bolesti i ne može se govoriti o smanjenoj sposobnosti upravljanja plovilom – istakla je pak vještakinja psihijatrica.

Na zadnjem ročištu u studenom svjedočila je Anica Đerđa Dilber.

Å ibenik: Na Općinskom sudu nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću VIDEO: SUĐENJE HORVATINČIĆU 'Tomina glava je bila pognuta'; 'Nisu se žalili na te probleme...'

Iz Tribunja smo gliserom krenuli prema Hvaru. On je vozio, ja sam sjela. On je gledao  prema naprijed, a ja prema krmi. Nešto sam ga pitala i nije mi odgovorio, glava mu je kada sam ga pogledala bila prema dolje i ruke su mu bile u neprirodnom položaju kao da je bio u nesvjestici. Kada sam ga prodrmala i viknuli Tomo, tada se trgnuo i rukama se pokušao pridržavati po komandnoj ploči. Nakon toga sam osjetila udarac - rekla je tada Dilber.

U VINARIJI U POŽEGI Kako Kerum i Horvatinčić slave Martinje: Zagrljeni uz pjesmu


Iz DORH-a su nakon iskaza upitali Anicu Đerđu Dilber zašto kod istražnog suca nije govorila da je prodrmala Horvatinčića i da se tada prenuo. Rekla je kako ostaje pri ranijem iskazu, a na upit kojem iskazu kod suca istrage ili na suđenju, opet je rekla da ostaje kod ranijeg iskaza. Potom je dala iskaz o događanju nakon nesreće. 

Nakon Anice Đerđe Dilber svjedočio je Boris Seljanovski, inspektor sigurnosti plovidbe šibenske lučke kapetanije.

POSLJEDNJI BOEMI I tebe sam sit, sinkopo: Uz vino i muziku zaboravili su na afere

- Stojim iza svega što sam govorio i dao po pitanju dokumentacije. Jedino novo je što sam u međuvremenu išao u mirovinu. Napravio sam zapisnik, prvo saslušao gospođu koja je bila s okrivljenikom u gliseru, a potom njega i tražio da napravimo skicu i on je nacrtao skicu, govorio kuda su kretali, znao je da je vozio 20 čvorova, ja sam tako pisao i on je sve potpisao. On je nacrtao smjerove odnosno kuda je išao on i kuda je išla jedrilica. Njihovu iskazi što se dogodilo su identični i nisu se žalili na bilo kakve zdravstvene probleme. Horvatinčić je potpisao zapisnik i on je dobio jedan primjerak. Mi smo namjeravali pokrenuti prekršajni postupak. Rekao sam Horvatinčiću da ima pravo na odvjetnika iako to ne stoji u zapisniku. On je sam rekao da neće odvjetnika. Na skici ima moga rukopisa i to po pitanju naziva brodova. Dopisao sam i iz njegova iskaza da je išao na autopilot i da je izgubio komande - rekao je Seljanovski. 

Komentari (121)
  • A je iritantan......

    16. 1. 2019,   11:14
  • Glavom bez obzira iz ove države...

    16. 1. 2019,   11:07
  • Osam godina i još mu sude pa i normalan dobije sinkopu JLZ aj bok

    16. 1. 2019,   11:19