Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Političari strepe pred njima, a građane ankete jako zabavljaju

None Foto: 24sata.hr

Agencija Ipsos Puls, prema zadnjoj anketi, prognozira pobjedu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, a agencija 2x1 komunikacije pobjedu SDP-ova Zorana Milanovića. Kome na kraju vjerovati?

Profesor na Filozofskom fakultetu, Dragan Bagić, odgovora: “Relevantnim agencijama koje znaju iščitati podatke”.

No dodaje kako se dobra anketa ne vrednuje po tome je li rezultat pogođen. Ipak, profesor Bagić vjerovao bi agencijama koje imaju povijest, veći broj zaposlenih i moraju preživjeti nakon izbora.

Pogledajte video

- Sjetite se istraživanja za parlamentarne izbore 2007. godine koje je proglašeno promašenim, a bilo je možda i najtočnije istraživanje od svih u novijoj Hrvatskoj. Naime, tad su SDP i HDZ bili izjednačeni, ali ankete su davale prednost od jedan posto SDP-u. No dogodilo se da je na kraju HDZ bio jači jedan posto i Sanader je dobio mogućnost sastavljanja Vlade, a ne Milanović, kojemu su ankete bile naklonjene - govori nam profesor Bagić te objašnjava da ankete nisu ni tad pogriješile jer se radilo o malom odstupanju koje je na kraju dalo drugi ishod što je normalno.

ISTRAŽIVANJE AGENCIJE IPSOS Tijesna utrka: Vodeću trojku dijeli samo tri posto glasova

Tako profesor Bagić smatra da agencije nisu pogriješile ni kad su za europske izbore prognozirale pobjedu HDZ-a jer one, ističe, ne mogu procjenjivati mandate. Ipak, jedna agencija je tad točno pogodila broj mandata (4 HDZ - 4 SDP), a riječ je o 2x1 komunikaciji u vlasništvu magistra Roberta Bosaka, kojega se, pak, smatra Karamarkovim čovjekom, pa mu zbog toga ni istraživanja nisu shvaćana posve ozbiljno.

Sve do europskih izbora.

Naime, tad su HDZ-ovci mahnito krenuli s time da se jedino Bosaku može vjerovati i da su njegove ankete točne. U prilog mu je išlo i to što je njegova agencija pogodila rezultate izbora u Ličko-senjskoj županiji. Za 24sata otkriva rezultate posljednje ankete prema kojoj Zoran Milanović u prvom krugu osvaja 29 posto i pobjeđuje.

Druga je aktualna predsjednica koja osvaja 26 posto, treći je Miroslav Škoro s 21,9 posto, a četvrti Mislav Kolakušić s 11 posto. U drugom krugu Milanović pobjeđuje Kolindu Grabar Kitarović, a ako u drugi krug uđu Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro ili Milanović - Škoro, pobjedu odnosi Škoro.

3,832.000 glasača ima pravo glasovati na predsjedničkim izborima. Riječ je o građanima s prebivalištem u Hrvatskoj i izvan nje - njih oko 154 tisuće     

- O pobjedniku će odlučiti skupina glasača od 18 do 35 godina. Završno istraživanje koje smo radili na uzorku od 2000 ljudi objavit ćemo 17. 12. Radili smo tako da smo ljude anketirali 50 posto putem mobitela, a 50 posto zvanjem na fiksnu liniju. Već tri godine svoja istraživanja ne radim samo kontaktirajući glasače putem fiksne linije jer ankete onda nisu relevantne. Danas fiksni telefon ima samo populacija starija od 60 godina - smatra Robert Bosak.

VLATKA POKOS IZ KANADE: 'Napali su me Kolindini glasači, malo intelektualno ograničeni'

Činjenica jest da su današnji glasači postali nepouzdani (malo glasaju za Laburiste, malo za Živi zid, pa HDZ), a čini se da su to sve više oni HDZ-ovi, koji su podbacili na zadnjim izborima. Je li riječ o promiskuitetu, traženju sebe ili kažnjavanju stranke, što je na kraju rezultiralo “crnim labudom”, može se samo nagađati. No činjenica jest da je HDZ u deficitu s glasačima i da stranka sasvim sigurno ne barata s brojkom od 220.000 članova.26 posto - Kolinda Grabar Kitarović
Predsjednica prema anketi 2x1 komunikacija gubi izbore. No Ipsos Puls prognozira joj pobjedu

29 posto - Zoran Milanović
Uđe li u drugi krug s Kolindom Grabar Kitarović, Milanović pobjeđuje, ali ne i ako ide u drugi krug sa Škorom

21,9 posto - Miroslav Škoro
Novi je predsjednik ako uđe u drugi krug. Sad kaska oko sedam posto za Milanovićem i četiri posto za Kolindom Grabar Kitarović.

11 posto - Mislav Kolakušić
Druge ankete prognoziraju buntovnom sucu oko 15 posto, ali ne i Bosakovo istraživanje.


Ivu Josipovića su favorizirali 2014. 

youtube | Autor: youtube Foto: youtube

Na izborima 2014. godine Kolinda Grabar Kitarović bila je percipirana kao dobar izazivač, ali ne i kao ozbiljna konkurencija. Tad se predsjednik Ivo Josipović, prema svim anketama, trebao samo pojaviti u svojem stožeru jer je stvar bila riješena. Nekoliko dana prije izbora Ipsos Puls mu je prognozirao 46,5 posto, a njoj 34,9 posto glasova. Ankete su pogriješile.     

 

Tema: Predsjednički izbori

Komentari (121)
  • Bilo tko samo ne Kokolinda.

    7. 12. 2019,   13:25
  • Auuuu vidim mladež kradezea se opako uhvatila posla komentirajući i navodeći ljude na krive zaključke,pa jedina osoba koja je ovdje cirkusant je upravo trenutna precjednica

    7. 12. 2019,   16:08
  • Bilo tko osim nje.

    7. 12. 2019,   14:25