Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Potencijalne partnere buduće vlade podijelila je Venezuela

None Foto: REUTERS

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i lijevi Podemos, koji su se spominjali kao potencijalni koalicijski partneri u pokušaju stvaranja nove španjolske vlade, posvađali su se u petak oko situacije u Venezueli

Podemosov lider Pablo Iglesias rekao je kako je socijalistička vlada premijera Pedra Sáncheza pogriješila priznajući vođu venezuelanske oporbe  Juan Guaidóa za privremenog predsjednika te južnoameričke zemlje.

Napomenuo je kako su mu privatno iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova priznali kako je „bila pogreška priznati predsjednika koji ne želi sazvati slobodne izbore“.

Iglesias je rekao novinarima u Madridu kako „jasno osuđuje državni udar“ koji je prema njegovom mišljenju nastupio u utorak u Venezueli te da ta zemlja za izlazak iz političke i gospodarske krize treba slobodne izbore.

RAT NA ULICAMA Hrvati u Venezueli: 'Prijateljica mi je umrla jer nema lijekova'

"Guaidó ne želi slobodne izbore, on želi državni udar koji bi isprovocirao intervenciju (američkog predsjednika) Donalda Trumpa i prolijevanje krvi u Venezueli. Ministar vanjskih poslova (Španjolske) Josep Borrell zna da imamo pravo i privatno nam je priznao da je bila greška priznati predsjednika koji ne želi sazvati slobodne izbore“, izjavio je Iglesias.

On je oko sukoba u Venezueli zauzeo stav koji brani i bivši španjolski socijalistički premijer i Borrellov stranački kolega José Luis Rodríguez Zapatero i koji traži „dijalog između Venezuelaca i demokratsko rješenje“ putem slobodnih izbora „na kojima bi se vlada i opozicija demokratski natjecale“.

Zapatero je bio jedan od međunarodnih promatrača izbora 2018. u Venezueli na kojima je aktualni predsjednik Nicolas Maduro dobio novi predsjednički mandat.

Guaidó, predsjednik parlamenta u kojem većinu mjesta ima oporba, ne priznaje rezultat tih predsjedničkih izbora tvrdeći da su bili nepošteni.

Za razliku od Zapatera, socijalističkog premijera od 2004. do 2011. koji nije kritizirao Madurovu pobjedu, aktualni premijer Sánchez je 4. veljače službeno priznao Guaidóa za privremenog predsjednika Venezuele.

"S jasnim horizontom za raspisivanje predsjedničkih izbora, transparentnih i slobodnih, u najkraćem mogućem roku“, rekao je tada Sánchez na izvanrednoj konferenciji za medije u Madridu.

Spain's Prime Minister Pedro Sanchez reacts during a session at Parliament in Madrid NAKON IZBORA Španjolska: Socijalisti žele nastaviti s manjinskom vladom

Nakon što su Sjedinjene Države priznale Guaidóa, koji se prethodno samoproglasio privremenim predsjednikom države, priznalo ga je oko 50 država među kojima i Hrvatska.

U nedjelju je na španjolskim parlamentarnim izborima pobijedio Sánchezov PSOE osvojivši 123 mjesta u parlamentu s 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebno mu je 176 mjesta pa se u nadolazećim tjednima očekuju pregovori sa srodnim Podemosom, koji je u savezu s manjim strankama osvojio 42 mjesta, te s regionalnim strankama čime bi se mogla stvoriti velika lijeva koalicija.

U utorak je Guaidó pokrenuo nove prosvjede protiv Madura nakon što je uz pomoć odmetnutih vojnika oslobodio iz kućnog pritvora Leopolda Lópeza, jednog od vođa venezuelske oporbe i Guaidovog stranačkog kolegu.

López se zatim sklonio u veleposlanstvo Španjolske u Caracasu, glavnom gradu Venezuele.

Španjolski ministar vanjskih poslova Borrell odbacio je navode Iglesiasa o „priznavanju pogreške“ o priznanju Guaidoa.

„Vezano uz hipotetske razgovore, za koje se ne zna tko ih je iz ministarstva vanjskih poslova vodio, a ne zna se niti s kime iz Podemosa, trebam ih odlučno demantirati. Nemam nikakva saznanja da je itko iz ministarstva vanjskih poslova razgovarao s nekim iz stranke gospodina Iglesiasa“, rekao je Borrell za španjolsku novinsku agenciju EFE.

Bivši konzervativni španjolski premijer José María Aznar, koji je 2003. podržavao intervenciju Sjedinjenih Država u Iraku, u prosincu je bio optužio Iglesiasa i njegove stranačke kolege politologe za pružanje savjetničkih usluga Madurovoj vladi na što je Iglesias odgovorio da se Podemos nije financirao nikog iz Venezuele niti da je on osobno savjetovao tamošnju vladu.

Komentari (1)
  • ove treba poslati na tecaj demokracije, ne radi se to tako drugovi. prvo se "dogadjanjem naroda" nasilno zbaci vlada i dovede vlada "spasa" koju nitko niti bira niti se zna tko je financira (mislim zna se ali se k'o taji), onda se zabrane glavni politicki oponenti, pobije ili zapali neznatan broj istih tek da se zna tko je gazda. tek tada se pristupa kontroliranim izborima u kojima se unaprijed zna iz kog tabora dolazi pobjednik. za to vrijeme "izvoznici demokracije" preuzmu kontrolu nad onim zbog cega se sve i desilo jer nisu ludi da zabadava "ulazu" u tudju demokraciju a narod cekaju destljeca trijeznjenja i trazenja odgovora na pitanje _sto je nama ovo trebalo_

    4. 5. 2019,   10:18