Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Predat ćemo kaznenu prijavu protiv ministra Krstičevića

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac rekao je na konferenciji za novinare kako oni od samog početka tvrde da su ministar Krstičević i premijer Andrej Plenković "sve znali" od prvoga dana

Iz Živog zida u utorak su ustvrdili kako se "od početka znalo" da će nabava vojnih zrakoplova propasti te su najavili da će podići kaznenu prijavu protiv ministra obrane Damira Krstičevića zbog sumnje na korupciju.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac rekao je na konferenciji za novinare kako oni od samog početka tvrde da su ministar Krstičević i premijer Andrej Plenković "sve znali" od prvoga dana dogovaranja tih poslova.

"To je tvrdio i sam američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, koji je jasno rekao da oni pune dvije godine obavještavaju, kako Izrael, tako Hrvatsku, da taj posao neće proći. Po ovome što slušamo, ispada da lažu veleposlanik, Pentagon i State Department, a jedini koji govori istinu je ministar Krstičević. Je li to realno?", upitao je Bunjac.

Zagreb: Prva sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH MARIĆ TVRDI: 'Nema političke odgovornosti ministra Damira Krstičevića'

Iz Živog zida ističu da je prema dokumentaciji koju su prikupili, Israel Aerospace Industries, izraelska tvrtka koja je trebala prodati rabljene avione Hrvatskoj, poslovni partner tvrtke King ICT, u kojoj je ministar Krstičević radio 15 godina.

Dodatno, Israel Aerospace Industries trenutni je poslovni partner tvrtke Aero Partner, tvrtke koja je provela neuspješni remont MIG-ova u Ukrajini, koji je Hrvatsku koštao 150 milijuna kuna, bez da smo, dodao je Bunjac, dobili avione ili novac nazad. Protiv tvrtke Aero Partner, odnosno protiv njezinih bivših djelatnika, trenutno je u postupku sudski proces za korupciju koji je zatvoren od javnosti, a u sudskom procesu za korupciju je i tvrtka Israel Aerospace Industries gdje je 2017. uhapšeno 13 njihovih djelatnika zbog koruptivnih radnji.

Varaždin: Pripadnici Puma nakon sedam dana pjeÅ¡ačenja stigli u Varaždin TOMISLAV KLAUŠKI Oko aviona se lagalo i muljalo i zato bi Krstičević morao otići

"Da je bilo malo pameti i odgovornosti, s njima se nije smjelo ulaziti u poslove, niti je u to smio bio umješan King ICT jer se radi o očitom sukobu interesa", istaknuo je Bunjac i napomenuo da je tvrtka King ICT osnovala tvrtku kćer Planet IX koja se, dodao je, sasvim slučajno bavi remontom aviona i nabavom dronova što podiže sumnje na korupciju.

Bunjac: Što zna premijer ako ne zna podatke o funkcioniranju države?

"Moramo se zapitati kakve ministre i premijera imamo koji ništa ne zna. On ne zna da postoje non-paper, ozbiljni prigovori o ovom poslu, grupa Borg..ne zna da je brodogradnja u velikim problemima, ne zna zašto zastupnici oporbe prelaze Milanu Bandiću. Pa što on zna, ako ne zna osnovne podatke o funkcioniranju države?", upitao je Bunjac.

Ustvrdio je kako je Plenković dužan podnijeti ostavku ukoliko je znao o čemu se radi u slučaju aviona, a ukoliko su mu Krstičević i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatajili te podatke, treba smijeniti Krstičevića i pokrenuti postupak smjene Grabar-Kitarović.

"Ovo je posao u koji su bile uključene tri države, najviši vrh tih država, ministarstva, posao o kojem ovisi nacionalna sigurnost Hrvatske i posao vrijedan pola milijarde dolara. Ako ovo nije razlog za smjenu, jasno je da u Hrvatskoj riječ 'smjena' i 'odgovornost' nemaju smisao", poručio je.

KAŽU DA NISU ODGOVORNI Dobili su mail: MORH je znao da neće biti ništa od aviona?

"S obzirom na to da postoje visoke sumnje za korupciju, političko rukovodstvo Živog zida odlučilo je podnijeti kaznenu prijavu protiv ministra Krstičevića zbog sumnje za počinjenja kaznenih djela. Tražimo da DORH i USKOK ispitaju je li bilo koruptivnih radnji, zlouporabe položaja i ovlasti i pogodovanja na natječaju", rekao je član Živog zida Dominik Vuletić dodavši da je važno i pitanje zašto Hrvatska nije tražila financijsku odštetu od države Izrael.

"U ovome trenutku, kada Hrvatska ima veće probleme poput toga da djeca nemaju osigurane obroke u školi, kada roditelji ne mogu dovoljno dugo ležati u bolnici s djecom, nije vrijeme za ulaganje i trošenje pustih milijardi u nabavu vojne opreme", zaključio je glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić.

Komentari (101)
  • hade3ej portalski psići u punoj mobilizaciji... budu li hvalili ovau uspješnu kupovinu zrakoplova, bit će i pokoja kost uz parizer... na pod u kut, naravno...

    15. 1. 2019,   21:48
  • Bravo momci...polako ali sigurno...ne dajte se...!!! Problem je u tome što ministru hrvatski jezik, pravopis i izražavanje nije jača strana, pa vas neće baš najbolje razumijeti...

    15. 1. 2019,   19:54
  • Podrška Živom zidu !!

    15. 1. 2019,   20:48