Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Premijer mi jamči da će Zakon o udžbenicima biti izglasan...'

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Reforma ne smije biti ugrožena. Mediji su isforsirali da se javno oglasimo s našim stavom. Nismo izgubili tempo i mislim da će biti sve u redu - dodao je Vrdoljak...

Kako je i najavio, predsjednik HNS-a i član vladajuće koalicije Ivan Vrdoljak održao je u subotu u 11 sati konferenciju za medije, a društvo mu je radila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Na konferenciji za novinare prva je govorila ministrica obrazovanja  koja je istaknula kako je prvenstveni cilj njezinog ministarstva uvođenje kurikularne reforme.

Jedan od preduvjeta tih promjena je Zakon o udžbenicima, piše Dnevnik.hr.

- Moramo regulirati cijene. Ovaj prijedlog zakona uvodi red na način da određuje maksimalnu cijenu udžbenika, koja je 10 posto niža od postojeće, ali regulira i težinu udžbenika koja je manja od postojećih. Samim tim torbe učenika neće biti osam ili deset kilograma teške - izjavila je ministrica. Dodala je i kako smatra da je bitna autonomija učitelja.

Zakon bi trebao biti donesen početkom ovog mjeseca, maksimalno u sljedeća dva tjedna kako bi se stigao objaviti natječaj za programsku novu školsku godinu u skladu s kurikularnom reformom, a koji se tiče nakladnika.

Divjak je pojasnila kako će udžbenici biti novom reformom izdvojeni od ostalog materijala. Djeca će imati obavezne udžbenike, no dodatni materijali, poput radnih bilježnica, će biti u vrijednosti do 20 posto vrijednosti udžbenika.

SUKOB OKO UDŽBENIKA Napetosti u vladajućoj koaliciji: HNS prijeti izlaskom iz Vlade?

Ivan Vrdoljak potvrdio je glasine da je njegova stranka napustiti koaliciju ako dođe do ugrožavanja kurikularne reforme. 

- Taj zakon je bio na prvom čitanju, ima pozitivno mišljenje, nismo sazivali tiskovne konferencije nego smo od koalicijskih partnera tražili jasan stav da reforma obrazovanja ne može biti ugrožena. Kada smo mi to dobili, vi ste svojim pitanjima de facto isprovocirali da se moramo obratiti s jasnim stavom - kazao je Vrdoljak.

- Dobio sam jamstvo premijera, prvo osobno, onda i javno, da će Zakon o udžbenicima biti izglasan 14. prosinca u Saboru - istaknuo je Vrdoljak. Dodao je da je to samo jedan od uvjeta, no da bi reforma time trebala biti ostvariva u idućoj školskoj godini.

PLAN MILANA BANDIĆA: 'Nagodinu besplatni udžbenici i za srednjoškolce u Hrvatskoj'

- Reforma ne smije biti ugrožena. Mediji su isforsirali da se javno oglasimo s našim stavom. Nismo izgubili tempo i mislim da će biti sve u redu - dodao je. Kako je rekao, imao je informaciju da će zakon na dnevnom redu biti prošli tjedan pa u petak, no do toga nije došlo. Vrdoljak je nakon toga tražio jamstvo partnera kako kurikularna reforma neće biti ugrožena.

- Tržište nakladništva je tržište od 500 milijuna kuna. Ovo su velike promjene u kojima se uvode promjene, cijena, izgleda i oblika udžbenika. To zahtijeva da se nakladnici prilagode novim uvjetima i procesima na tržištu pa ih pozivam da budu svjesni kako hrvatski roditelji, djeca i Hrvatska zaslužuju kurikularnu reformu i da nas neće zaustaviti - istaknuo je Vrdoljak. 

Komentari (26)
  • Pogrdno ime nije kurva nego "političar."

    1. 12. 2018,   12:23
  • beznačajni likovi ...fuj

    1. 12. 2018,   12:33
  • Meni bi bilo draže da se vi povučete, nekako bi bilo ugodnije disati.

    1. 12. 2018,   12:33