Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Premijer Plenković obećao da će se osigurati lijek Spinraza

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 9

Plenković je razgovarao s predstavnicima udruga koje su na Markovu trgu organizirale prosvjed tražeći da Vlada oboljelima od spinalne mišićne atrofije osigura lijek Spinrazu

Predstavnici udruge Kolibrići i Koalicije udruga u zdravstvu dobili su u četvrtak nakon prosvjeda "Spinraza za sve" od premijera Andreja Plenkovića obećanje da će se u roku dva tjedna osmisliti plan i na temelju medicinske dokumentacije osigurati lijek Spinraza za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije.

TRAŽE SREDSTVA Roditelji: "Zar smo se za to borili? Da prosimo za lijek?"

Plenković je razgovarao s predstavnicima udruga koje su na Markovu trgu organizirale prosvjed tražeći da Vlada oboljelima od spinalne mišićne atrofije osigura lijek Spinrazu, iako se radi o vrlo skupom lijeku čija jedna doza stoji 640.000 kuna, tvrdeći da se ipak radi o uštedi za državu jer će upotreba Spinraze dugoročno smanjiti troškove liječenja u bolnicama.

"Plenković nam je obećao da će ministar zdravstva Milan Kujundžić u roku dva tjedna izaći s planom, te će na temelju medicinske dokumentacije reći kako će ići tijek liječenja svakog pojedinog djeteta", izjavila je novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima predstavnica udruge Kolibrići Ana Alapić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Za dva tjedna očekujemo konkretne odgovore tko će i kada dobiti pristup lijeku. Na njima je da osiguraju financijska sredstva, a premijer je također rekao da osnivaju Fond za inovativne terapije", istaknula je Alapić i najavila da će udruga, ako ne bude rješenja, nastaviti s prosvjedima dok bolesnima ne osiguraju lijekove.

Ministar Kujundžić obratio se prosvjednicima, koji su na transparentima ispisali poruke "Božićna želja - Spinraza za sve", "Djeca umiru, mladi odlaze - Hrvatska 2017.", "Moj život bez kolica je u vašim rukama" i sl., poručivši da će Ministarstvo zdravstva učiniti sve kako bi oboljela djeca dobila novi efikasni lijek, ali poštujući pravila struke.

Kujundžić: Učinit ćemo sve što se može

"Razumijem nade i očekivanja roditelja i učinit ćemo sve što se može, poštujući pravila struke i mogućnosti koje se otvaraju u sustavu medicine", kazao je Kujundžić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Spinraza je efikasni novi lijek za liječenje spinalne mišićne atrofije koji, primanjem ponajviše u početnom stadiju, ima pozitivan učinak, a Europska zdravstvena organizacija odobrila ga je početkom lipnja.

Uvidom u prijedlog proračuna za 2018. razvidno je da Vlada i Ministarstvo zdravstva nisu osigurali potrebna proračunska sredstva za takve lijekove, zbog čega smo odlučili prosvjedovati, poručili su iz udruga.

Sukladno direktivi EU-a hrvatski državljani mogu potražiti liječenje u inozemstvu ako im ga ne osigura matična zemlja, a to bi za HZZO bio daleko veći trošak nego da se oboljeli liječe u Hrvatskoj.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruge su uputile prijedlog za unapređenje upravljanja zdravstvenim sustavom, u cilju osiguranja boljeg, efikasnijeg i troškovno racionalnijeg pristupa zdravstvenim uslugama za sve građane, a posebno one koji boluju od malignih ili kroničnih bolesti.

Prosvjednicima su podršku dolaskom na Markov trg pružili Zaklada solidarna, CMS, Udruga Krijesnice, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić dr.

Komentari (10)
  • zar ćete vjerovati pinokiju?već je par puta obmanuo svu bolesnu djecu a i sada će...nažalost kupuje vrijeme lažima i obećanjima

    30. 11. 2017,   14:57
  • Zar se bez prosvjeda ništa nemože ? Za lijek se ne bi trebalo prosvjedovati. Pogotovo za djecu....

    30. 11. 2017,   15:30
  • sigurno će ovaj prosvjed podržati šatoraši i anica kovač

    30. 11. 2017,   15:48