Obavijesti

News

Komentari 10

Premijer Plenković obećao da će se osigurati lijek Spinraza

Premijer Plenković obećao da će se osigurati lijek Spinraza
9

Plenković je razgovarao s predstavnicima udruga koje su na Markovu trgu organizirale prosvjed tražeći da Vlada oboljelima od spinalne mišićne atrofije osigura lijek Spinrazu

VIDEO

Predstavnici udruge Kolibrići i Koalicije udruga u zdravstvu dobili su u četvrtak nakon prosvjeda "Spinraza za sve" od premijera Andreja Plenkovića obećanje da će se u roku dva tjedna osmisliti plan i na temelju medicinske dokumentacije osigurati lijek Spinraza za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije.

Roditelji: "Zar smo se za to borili? Da prosimo za lijek?"
Roditelji: "Zar smo se za to borili? Da prosimo za lijek?"

Plenković je razgovarao s predstavnicima udruga koje su na Markovu trgu organizirale prosvjed tražeći da Vlada oboljelima od spinalne mišićne atrofije osigura lijek Spinrazu, iako se radi o vrlo skupom lijeku čija jedna doza stoji 640.000 kuna, tvrdeći da se ipak radi o uštedi za državu jer će upotreba Spinraze dugoročno smanjiti troškove liječenja u bolnicama.

"Plenković nam je obećao da će ministar zdravstva Milan Kujundžić u roku dva tjedna izaći s planom, te će na temelju medicinske dokumentacije reći kako će ići tijek liječenja svakog pojedinog djeteta", izjavila je novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima predstavnica udruge Kolibrići Ana Alapić.

"Za dva tjedna očekujemo konkretne odgovore tko će i kada dobiti pristup lijeku. Na njima je da osiguraju financijska sredstva, a premijer je također rekao da osnivaju Fond za inovativne terapije", istaknula je Alapić i najavila da će udruga, ako ne bude rješenja, nastaviti s prosvjedima dok bolesnima ne osiguraju lijekove.

Ministar Kujundžić obratio se prosvjednicima, koji su na transparentima ispisali poruke "Božićna želja - Spinraza za sve", "Djeca umiru, mladi odlaze - Hrvatska 2017.", "Moj život bez kolica je u vašim rukama" i sl., poručivši da će Ministarstvo zdravstva učiniti sve kako bi oboljela djeca dobila novi efikasni lijek, ali poštujući pravila struke.

Kujundžić: Učinit ćemo sve što se može

"Razumijem nade i očekivanja roditelja i učinit ćemo sve što se može, poštujući pravila struke i mogućnosti koje se otvaraju u sustavu medicine", kazao je Kujundžić.

Spinraza je efikasni novi lijek za liječenje spinalne mišićne atrofije koji, primanjem ponajviše u početnom stadiju, ima pozitivan učinak, a Europska zdravstvena organizacija odobrila ga je početkom lipnja.

Uvidom u prijedlog proračuna za 2018. razvidno je da Vlada i Ministarstvo zdravstva nisu osigurali potrebna proračunska sredstva za takve lijekove, zbog čega smo odlučili prosvjedovati, poručili su iz udruga.

Sukladno direktivi EU-a hrvatski državljani mogu potražiti liječenje u inozemstvu ako im ga ne osigura matična zemlja, a to bi za HZZO bio daleko veći trošak nego da se oboljeli liječe u Hrvatskoj.

Udruge su uputile prijedlog za unapređenje upravljanja zdravstvenim sustavom, u cilju osiguranja boljeg, efikasnijeg i troškovno racionalnijeg pristupa zdravstvenim uslugama za sve građane, a posebno one koji boluju od malignih ili kroničnih bolesti.

Prosvjednicima su podršku dolaskom na Markov trg pružili Zaklada solidarna, CMS, Udruga Krijesnice, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić dr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.