Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Proslavljeno tradicionalno Vinkovo u Iločkim podrumima

None Foto: Iločki podrumi 6

U snijegom prekrivenim vinogradima na položaju Vukovo iznad Iloka tradicionalno se obilježio dan sv. Vinka, u narodu poznat kao Vinkovo

Proslava je to koja okuplja sve vinare i vinogradare koji simboličnim orezivanjem vinograda te blagoslovom i molitvom ulaze u novu vinogradarsku godinu.

Foto: Iločki podrumi

Proslava Sv. Vinka u Iloku postala je nezaobilazna manifestacija na kraju mjeseca siječnja.  Ove godine održavala se od 18-22.1.2019.  te je okupila mnoge zaljubljenike u vino koji su u Ilok došli da se zabave i opuste. Središnja proslava kao i svake godine održala se u vinogradima Iločkih podruma gdje se tradicionalno blagoslovom i orezivanjem vinograda poželjela rodna i zdrava nova vinogradarska godina.

Ovogodišnju proslavu uveličali su ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, državna tajnica Marija Vučković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić,  gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir te većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević.

Ministrica Žalac ponovno je preuzela ulogu kume te simbolično orezala vinograd i tako započela s radovima u vinogradu a u svojem govoru istaknula je kako se kroz naredni period planira putem EU fondova iskoristiti potporu od 56 milijuna kuna za obnovu kulturne baštine grada Iloka i turističke ponude, te u projekte koji su vezani uz vinsku omotnicu što puno znači za razvoj vinarstva i vinogradarstva iločkog kraja koji je nadaleko poznat po tramincu. 

Foto: Iločki podrumi

Ono s čime se pohvalio predsjednik uprave Iločkih podruma Robert Miljković je činjenica da je prošle godine svaki Hrvat popio 1 litru vina koja je izašla iz njihovog podruma te napomenuo kako je 2018. godina bila neočekivano rodna i urod je nešto viši nego inače pa će biti potrebno povećati i potrošnju. 

Uz njih, simbolični govor održali su i drugi uzvanici a svima je zajednički naglasak na rastu i razvoju sektora vinarstva ovih krajeva te povećanje turističke ponude jer istok Hrvatske svake godine bilježi rast posjeta te je prepoznat kao izvrsna eno-gastro destinacija koja privlači sve više domaćih i stranih turista.

Foto: Iločki podrumi

Nakon ceremonije blagoslova, proslava se nastavila na ekonomiji Vukovo gdje su se svi gosti zabavljali uz pokladne jahače, kuhano vino, tradicionalne srijemske delicije i zvuke tamburice. 
 

Tema: Promo sadržaj