Obavijesti

News

Komentari 150

Protjerali smo im diplomata: Kako Putin planira uzvratiti?

Protjerali smo im diplomata: Kako Putin planira uzvratiti?
1

Žalimo što je Hrvatska donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući trgovinsko-gospodarski dio, navodi rusko veleposlanstvo

VIDEO

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručilo je u ponedjeljak ruskom diplomatskom predstavništvu u Zagrebu notu o protjerivanju jednog od ruskih diplomata iz Hrvatske. Ime ruskog diplomata koji će napustiti Hrvatsku MVEP nije objavio, kao niti u kojem roku će to morati napraviti. No, Večernji list doznaje kako je Hrvatska 'personom non grata' proglasila trećeg tajnika veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, te će on morati napustiti Hrvatsku. 

Hrvatska je jedna od 16 zemalja Europske unije koja se odlučila na protjerivanje ruskog diplomatskog osoblja kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji te tako stala uz bok EU-a i SAD-a, javlja HRT.

'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata
'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata

MVEP je u ponedjeljak objavio kako u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, članak 9., država primateljica može u svakom trenutku, bez obrazloženja, obavijestiti državu pošiljateljicu da je određeni član diplomatskog osoblja postao persona non grata. Razlozi za to mogu biti raznovrsni i država primateljica nije obvezna obrazlagati postupanje.  Po proceduri, obično se u ministarstvo vanjskih poslova pozove šef strane diplomatske misije te mu se uruči nota kojom se član Misije proglašava nepoželjnim. Ujedno u noti se određuje i rok u kojem je osoba dužna napustiti zemlju primateljicu.  

Ruski diplomati protjerani, a SAD poručuje: 'Oni su špijuni!'
Ruski diplomati protjerani, a  SAD poručuje: 'Oni su špijuni!'

- MVEP je i u današnjem slučaju tako postupio i jedan od diplomatskih djelatnika Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu proglašen je nepoželjnim - objavio je MVEP. 

Australci najavili bojkot SP-a: Rusiji treba žestoko odgovoriti
Australci najavili bojkot SP-a: Rusiji treba žestoko odgovoriti

Naravno, ovakav potez nije prošao bez odgovora ruske strane. 

- Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, sljedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio - priopćilo je rusko veleposlanstvo. 

'Žao nam je što ćete prognati diplomata, to je neprijateljstvo'
'Žao nam je što ćete prognati diplomata, to je neprijateljstvo'

U priopćenju se navodi da je to "pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter".  

U priopćenju također stoji da Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku. 

Crveni kapital budi nas iz sna: Dolaze nam Rusi te Kinezi...
Crveni kapital budi nas iz sna: Dolaze nam Rusi te Kinezi...

Poziv Putinu i dalje stoji?

No, unatoč protjerivanju diplomata i iščekivanju konkretnog odgovora Rusa, navodno da poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg mu je uputila predsjednice Kolinda Grabar Kitarović i dalje stoji. Podjetimo, predsjednica je, nakon nedavnih predsjedničkih izbora Rusiji, uz čestitku Putinu ponovila poziv upućen kada je lani službeno bila u Rusiji, da ruski predsjednik posjeti Hrvatsku, što se nesretno ili nespretno poklopilo s događajima u Salisburyju, odnosno trovanjem ruskog špijuna i njegove kćeri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.
Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi  su tu...'
VOVČANSK POD TEŠKIM NAPADOM

Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi su tu...'

Napreduju po gradu i ulaze ljudima u kuće. Ovo je samo prvi val, testiraju našu obranu, kažu ukrajinski branitelji Vovčanska...