Obavijesti

News

Komentari 33

Rodila je u vozilu Hitne u Istri: 'Ovo je nezaboravno iskustvo!'

Rodila je u vozilu Hitne u Istri: 'Ovo je nezaboravno iskustvo!'
6

Malena Amelie, koju seka Aurora obožava, pri rođenju je bila dugačka 49 centimetara i teška 3380 grama. Kad odraste, tata i mama će joj ispričati kako je došla na svijet i kako je svima priredila pravu avanturu

VIDEO

Kad je došla na svijet, plačem je nadjačala i grmljavinu, kazali su njezini roditelji.

Amelie se rodila u vozilu porečke Hitne pomoći na parkiralištu odmorišta Limska draga dok je vani bjesnilo nevrijeme i dok su nebo parale munje. Djevojčica je na svijet došla 14. kolovoza malo prije 1 sat.

Tar: Beba se rodila u kolima hitne pomoći

- Zaboljela su me leđa i probudila sam Mateja rekavši mu da bismo trebali ići u Pulu. Skočio je, uzeo stvari i sjeli smo u automobil misleći da imamo vremena. Počeli su trudovi, ali sam mislila da ću izdržati. Došli smo kraj Višnjana i tad mi je pukao vodenjak. Mužu sam rekla da zove Hitnu jer sam osjetila da malena neće izdržati put do Pule - kaže Leonela Novak-Damijanić (31). Na poziv su se odazvali liječnica Maja Dupček, koja u Hitnoj pomoći radi tek dva mjeseca, vozač Dragan Korenić, liječnik Ivan Vuksan te sestra Snežana Sabol, koja je i pomogla pri porođaju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:56

Sestri peti porođaj u vozilu 

- Išli smo s intervencije u Puli, gdje smo ostavili pacijenta, i dobili poziv da imamo ženu koja rađa. Rečeno nam je da će nas tata i buduća majka čekati na Ipsilonu. Našli smo ih i odmah u kombi uveli majku, koja je bila u trudovima. Otac je išao vozilom iza nas. Kiša je lijevala kao iz kabla. Rekla sam vozaču: ‘Vozi ko da ti je zadnje’, a nakon pet minuta rekla sam: ‘Stani! Ovdje ćemo je poroditi, nema više vremena’ - prisjetila se liječnica Dupček dodavši kako su stali jer se porođaj mora odvijati u mirnim uvjetima.

Tar: Beba se rodila u kolima hitne pomoći

Sestra Snežana Sabol, koja taj posao radi tridesetak godina, kazala je da joj je ovo bio peti porođaj u vozilu Hitne pomoći.

- Nije to svaki dan, ali je predivno. Znala sam postupak i sve je prošlo kako je trebalo.

'Čestitam, dobili ste kćer!' 

Beba je odmah prodisala punim plućima i zaplakala, pa smo nakon porođaja krenuli u pulsku bolnicu - rekla je Sabol.

Ameliena mama Leonela Novak-Damijanić kaže kako je porođaj u vozilu Hitne nezaboravno iskustvo.

Tar: Beba se rodila u kolima hitne pomoći

- Tim Hitne bio je odličan. Govorili su mi što da radim, kako da dišem... Jako sam im zahvalna. Krenuli smo iz kuće šest minuta poslije ponoći, a naša djevojčica rodila se 37 minuta kasnije - kaže.

Liječnica Dupček dodaje da se, kao relativna početnica, osjećala sigurno s medicinskom sestrom s dugogodišnjim iskustvom.

Amelie se jako žurilo, rodila se na odmorištu Istarskog ipsilona
Amelie se jako žurilo, rodila se na odmorištu Istarskog ipsilona

- Kad je beba izašla i zaplakala, bila sam izvan sebe. U moru reanimacija, nesreća, utapanja i drugih intervencija na koje svakodnevno idemo, ova intervencija, u kojoj se rodio novi život, ispunjava dušu - rekla je liječnica. Vozač je nakon porođaja izašao iz vozila Hitne došao do vozila u kojem je šokirani tata Matej čekao i rekao mu na parkiralištu: “Čestitam, dobili ste kćer!”.

Matej (33), koji se bavi fotografijom, a posebno obožava snimati nevrijeme i munje, nije stigao ovjekovječiti dolazak malene na svijet, a ni munje.

Svima priredila avanturu 

Nije se, kaže, toga ni sjetio jer se sve odvijalo brzo i kao na filmu.

Tar: Beba se rodila u kolima hitne pomoći

- Imamo i stariju kćer Auroru (4), koja rođena na zadak, ali prirodnim putem, što se rijetko događa. Trebala se roditi carskim rezom, ali prije nego što su suprugu počeli pripremati za carski, njoj je izvirila nogica i nije bilo vremena za čekanje. Kad bismo išli na treće dijete, možda bi se rodilo već pred kućom, prije ulaska u auto - našalio se Matej.

Malena Amelie, koju seka Aurora obožava, pri rođenju je bila dugačka 49 centimetara i teška 3380 grama. Kad odraste, tata i mama će joj ispričati kako je došla na svijet i kako je svima priredila pravu avanturu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.