Obavijesti

News

Komentari 5

Saborski odbor za medije: HRT i HND trebaju se dogovoriti...

Saborski odbor za medije: HRT i HND trebaju se dogovoriti...
1

Tužba bi trebala biti onaj krajnji instrument koji se koristi tek onda kada se iscrpe svi drugi mogući oblici rješavanja sporova i nesporazuma, rekao je nezavisni Glavašević

VIDEO

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na sjednici u srijedu jednoglasno je usvojio zaključak kojim se u sporu uprave Hrvatske radiotelevizije (HRT) koja je tužila novinare i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) obje strane pozivaju da spor riješe dogovorom, ističući da je sloboda govora ustavna vrijednost te da su "slobodni mediji jedan od stupova demokracije, odnosno važan element u sustavu demokratskih osigurača".

Raspravu o HRT-ovim tužbama na saborskom Odboru za medije iniciralo je šest oporbenih zastupnika- nezavisni Bojan Glavašević, Nikola Grmoja (Most), Goran Beus Richembergh (Glas) te SDP-ovi Darko Parić, Nenad Stazić i Damir Tomić.

HRT traži 511.000 kn odšete od HND-a, ali i svojih novinara
HRT traži 511.000 kn odšete od HND-a, ali i svojih novinara

Učinili su to nakon što je HRT krajem prošle godine najavio tužbe protiv novinarke Sanje Mikleušević Pavić, predsjednice ogranka HND-a na HRT-u, suspendiranog novinara Hrvoja Zovka, predsjednika HND-a te samog HND-a tražeći zbog povrede časti i ugleda te navoda o cenzuri na javnoj radioteleviziji naknadu štete od pola milijuna kuna.

Tužba krajnji instrument

"Tužba bi trebala biti onaj krajnji instrument koji se koristi tek onda kada se iscrpe svi drugi mogući oblici rješavanja sporova i nesporazuma", rekao je nezavisni Glavašević. Dodao je da izvještavanje o problemima na javnoj radioteleviziji ne bi trebalo za sobom povlačiti  tužbe, ali i da je HRT u ovom sporu mogao tužiti novinare za jednu kunu, umjesto da im ugrožavati egzistenciju s odštetnim zahtjevima.

Naglasio je i kako je ovo prvi put da se u sporu HRT-a i novinara, odnosno HND-a, neke od strana nalaze za istim stolom te kako su "zakonski okviri uski, ali moralni nisu". Zaključio je i da cilj odbora i predloženi zaključak treba biti povlačenje tužbi ili otvaranje prostora za "deskalaciju konflikta i eventualnu nagodbu".

Mila Horvat: 'Ne vraćam se na HRT. Ne osjećam ni nostalgiju'
Mila Horvat: 'Ne vraćam se na HRT. Ne osjećam ni nostalgiju'

Zastupnik SDP-a Nenad Stazić je podsjetio da su i Međunarodna federacija novinara (IFJ) te Europska federacija novinara (EFJ) pozvale HRT odustane od tužbi, što bi, kako je rekao, trebao biti i zaključak Odbora.

"Uprava HRT-a mora prestati s pritiscima na HND i šikaniranjem njegovih predstavnika, to je izjavio tajnik međunarodnog udruženja novinara. Ako o tome imamo upozorenja uglednih institucija, onda se prema tome ne možemo odnositi odnositi s prijezirom. To je bilo upozorenje Vladi. Po tome se može zaključiti da su postupci uprave HRT-a sramoćenje Hrvatske. Stavljate nas na stup srama jer se nama mora baviti međunarodna federacija novinara" rekao je Stazić.

Opet promjene: Na HRT-u se ukida emisija 'Pola ure kulture'
Opet promjene: Na HRT-u se ukida emisija 'Pola ure kulture'

Naglasio je i da je podržavanje zahtjeva međunarodnih institucija "najmanje što saborski Odbor za medije može učiniti". "U protivnom ćemo i mi snositi odgovornost za sramotu nanesenu ugledu države", poručio je Stazić.

Zovko: HRT od novinara i nakladnika potražuje nešto manje od milijun i pol kuna

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da su oduvijek bili za dijalog te da je HND tražio komunikaciju, postavljao pitanja, ali odgovora nije bilo. Kaže da su prema podacima koje su uspjeli dobiti izračunali kako je HRT protiv novinara i nakladnika drugih medija podigao trideset tužbi u vrijednosti od nešto manje od milijun i pol kuna. 

"Kad javni medij koji se financira javnim novcem odluči podići tužbu protiv novinara i medija zbog kritika, tražeći odštete, šalje se poruka - nemate pravo pisati i kritizirati, a mi imamo moć i novac za tužiti vas", poručio je Zovko naglasivši i kako neovisno o ishodu tih tužbi, HRT neće izgubiti svoj pretplatnički novac.

Za 4 nova člana Programskog vijeća HRT-a čak 12 kandidata
Za 4 nova člana Programskog vijeća HRT-a čak 12 kandidata

Dodao je i da je HRT trenutno primjer gušenja medijskih sloboda, zastrašivanja novinara ne samo unutar svoje kuće, nego na cijeloj medijskoj sceni. Zovko je istaknuo i kako ima dokaze o cenzuri na HRT-u, iskaze kolegica i kolega koje su radile ili još rade na javnoj radioteleviziji i o tome će, imenom i prezimenom, svjedočiti na sudu.

Osim Zovka, u ime HND-a istupio je i potpredsjednik Denis Romac koji je kazao kako su u HND-u uvjereni da vodstvo HRT-a bez potpore vlasti ne bi moglo poduzeti akcije progona HND-a i novinara koji se usude kritički progovoriti o stanju na HRT-u.

Bačić: Na HRT-u ne postoji cenzura

S druge strane, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u svom izlaganju kazao je da je, ukoliko se povuku tvrdnje o cenzuri na HRT-u, spreman povući sve tužbe. On je dodao kako je cenzura kazneno djelo i da je on kao ravnatelj bio dužan pokrenuti tužbe zbog zaštite HRT od, kako je istaknuo, lažnih tvrdnji da na HRT-u ima cenzure.

HRT je objavio natječaj: Traže 20 novinara na neodređeno...
HRT je objavio natječaj: Traže 20 novinara na neodređeno...

"Na HRT-u ne postoji cenzura. Nema na HRT-u ni zabranjenih tema ni zabranjenih gostiju. HRT nije podnio tužbe protiv novinara nego protiv osoba. Ako se povuku tvrdnje o cenzuri, HRT je spreman povući tužbe" kazao je Bačić. 

U raspravi o stanju na HRT-u, između ostaloga, sudjelovali su i članovi Odbora Kažimir Varda (BM 365), zastupnik Mosta Nikola Grmoja te Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) koja je oštro osudila izjavu Denisa Romca kako HRT ne bi podigao tužbu bez potpore vlasti smatrajući tu njegovu izjavu "paušalnom i bez dokaza". Ustvrdila je i da Vlada apsolutno nije odgovorna za sporove u kojima se tuže novinari.

HRT je vratio Zovka na posao, a zatim ga odmah suspendirao
HRT je vratio Zovka na posao, a zatim ga odmah suspendirao

Sličnu je ocjenu dao i predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ), a o ovom sporu oglasila se i HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak navodeći da su optužbe za cenzuru na HRT-u "teške optužbe za kazneno djelo" na koje je, prema njezinu sudu, trebao i morao reagirati glavni ravnatelj Bačić. "O bilo kojem mediju je riječ, smatram da bi nakladnik ili ravnatelj pogriješio da nije pokušao zaštititi svoju kuću i njezine djelatnike", rekla je Glavak.

Saborski Odbor jednoglasno je utvrdio i imena 12 kandidata za četiri člana Programskog vijeća HRT-a među kojima su i bivši SDP-ov ministar kulture Antun Vujić te povjesničar Tvrtko Jakovina o kojima će se odlučivati na plenarnoj sjednici Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"