Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SAD o intervenciji u Venezueli: 'Nama su sve opcije moguće'

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Oporbeni lider i samoproglašeni predsjednik Guaido, kojeg podržava Washington, objavio je na Twitteru da "odsad preuzimamo postupnu i uređenu kontrolu nad imovinom naše države"

Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak Venezuelansku vojsku da prihvati miran i demokratski prijenos vlasti s predsjednika Nicolasa Madura na oporbenog čelnika Juana Guaida, koji je objavio da preuzima kontrolu nad naftnim sektorom i imovinom Venezuele u inozemstvu kako je se Maduro ne bi domogao ako ode s vlasti.

"Pozivamo vojsku Venezuele i snage sigurnosti da prihvate mirnu, demokratsku i ustavnu tranziciju vlasti", rekao je John Bolton, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

A woman holds a sign as she gathers in support of Venezuela's opposition leader Juan Guaido outside the Embassy of Venezuela in Mexico City POLITIČKA PREVIRANJA U VENEZUELI Australija priznala Guaidóa, a Novi Zeland ne zauzima strane

Na pitanje o mogućoj američkoj intervenciji, potvrdio je poput predsjednika Donalda Trumpa da su "sve opcije moguće".

Bolton je također rekao da je SAD uveo sankcije venezuelskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA-u.

Oporbeni lider i samoproglašeni predsjednik Guaido, kojeg podržava Washington, objavio je na Twitteru da "odsad preuzimamo postupnu i uređenu kontrolu nad imovinom naše države u inozemstvu kako bi spriječili da je prisvoji lopov i njegova banda".

A demonstrator throws back a gas canister while clashing with security forces during a rally in Tachira KAOS U VENEZUELI Na rubu su: Nema lijekova i hrane, prijeti im građanski rat

Također je naredio kongresu da pokrene postupak imenovanja novih članova upravnih odbora PDVSA-a i Citgoa, tvrtke sa sjedištem u SAD-u u većinskom vlasništvu venezuelske vlade.

Njegovi savjetnici ga požuruju da preuzme kontrolu nad Citgoom, najvrjednijom imovinom Venezuele u inozemstvu, prije nego zbog neplaćanja obveznica polovica tvrtke padne u ruke kreditora,  rekli su Reutersu neimenovani izvori.

Venezuela's President Nicolas Maduro attends a rally in support of his government and to commemorate the 61st anniversary of the end of the dictatorship of Marcos Perez Jimenez in Caracas ROK ZA DOGOVOR Venezuela još 30 dana neće protjerati američke diplomate

Nicolas Maduro je suočen s dosad neviđenim izazovima svojoj vlasti nakon što se Guaido prošlog tjedna proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da su izbori lažirani.

Guaido je dobio široku međunarodnu podršku, uključujući Sjedinjene Države. U nedjelju je najviši vojni diplomat Venezuele u Washingtonu, pukovnik Jose Luis Silva napustio Madurovu vladu.

Komentari (22)
  • Još jedna država koju su Ameri usrećili svojom "demokracijom" a sve zbog nafte.

    29. 1. 2019,   07:44
  • Amerikancima su sve opcije moguće,ali samo dok im ne dođu Rusi ,a onda imaju samo jednu opciju,pakuj kofere i gibaj kući.

    29. 1. 2019,   12:35
  • Lik je pljunuti Sadam

    29. 1. 2019,   07:21