Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Presudilo 5 glasova, rumunjska je premijerka mirno odstupila...

None Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Oporba prozvala vladu da je od zemlje napravila "najranjiviju zemlju u EU". Od 465 zastupnika 238 je glasalo protiv vlade - za rušenje vlade bila su potrebna 233 zastupnička glasa.

Rumunjski parlament je u četvrtak srušio socijaldemokratsku vladu glasanjem oporbe koja je sada pozvana riješiti sve podjele i formirati novu većinu u toj zemlji u kojoj traje kronična politička kriza.

Oslabljeni raspadom koalicije s njihovim centrističkim saveznikom, socijaldemokrati su ostali izolirani u parlamentu, nakon što ih je napustila stranka mađarske manjine UDMR, koja je do sada podržavala vladu Viorice Dancile.

- Nesposobnost! Klijentelizam! Korupcija! - oporba je predbacila vladi da je propustila sve prilike, nastale tijekom jakog gospodarskog rasta zabilježenog u zemlji posljednjih godina, te da je od zemlje napravila "najranjiviju zemlju u EU".

Zagreb: Plenković i rumunjska premijera Vasilica Viorica Dancila sastali se u Banski dvorima SUMMIT U ZAGREBU Premijer i rumunjska kolegica: 'Želimo poduprijeti jedni druge'

Socijaldemokratska stranka PSD se vratila na vlast krajem 2016. Ali kontroverzna reforma sudskog sustava, koju žestoko kritizira Bruxelles, brzo je dovela do pada njezine popularnosti. Deseci tisuća Rumunja su mjesecima prosvjedovali na ulicama braneći pravnu državu, koju ta reforma ugrožava.

People demonstrate against cabinet decree passed earlier in week decriminalising some graft offences, in Bucharest POBJEDA NARODA Rumunjska povlači uredbu o dekriminalizaciji korupcije

- Odlazim mirne savjesti uz izvršenu obvezu - izjavila je Dancila (55) nakon što joj nije izglasano povjerenje.

Rezultat glasanja se nestrpljivo očekivao u Bruxellesu gdje su eurozastupnici razmatrali prvu kandidatkinju za mjesto rumunjskog povjerenika, a buduća predsjednica europske vlade Ursula von der Leyen je željela pričekati da vidi hoće li Dancila ostati na vlasti kako bi se izjasnila o novom rumunjskom kandidatu.

(aš)

Komentari (5)
  • i ovi se opametili. znaći sami smo na dnu.

    11. 10. 2019,   06:59
  • Oni su kulturni a ne nase Rvatine

    10. 10. 2019,   20:40
  • Ista kolinda

    10. 10. 2019,   23:27