Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Šešeljevo zlo mora prestati jer se inače mogu ponoviti '90-e'

None Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poslala je srbijanskoj premijerki Ani Brnabić zahtjev da objasni zašto nadležni organi nisu zabranili skup Šešeljevih radikala u Hrtkovcima

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocijenila je u nedjelju sramotnim što nije zabranjeno održavanje kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) u subotu u Hrtkovcima, a od premijerke Ane Brnabić da javnosti objasni zašto nadležna tijela nisu zabranila taj skup.

- Djelovanje Vojislava Šešelja od početka karakteriziraju mržnja i širenje straha. Ta politika dovela je do velikih nesreća u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - navodi LSV, čiji je predsjednik zastupnik u Skupštini Srbije Nenad Čanak.

KONGRES RADIKALA Počeo četnički skup: Šešeljevi pristaše ponovno u Hrtkovcima

Ta stranka ukazuje na to da je 'epilog politike mržnje, koju je povodio Vojislav Šešelj' presuda Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, kojom je vođa radikala 'osuđen na 10 godina zatvora, zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog premještanja Hrvata u Hrtkovcima 1992.godine'.

- Pogubne posljedice Šešeljeve politike osjećamo i danas. Naša država je obiljležena zbog postupaka ovog osuđenika za ratne zločine - ocenjuje LSV, konstatirajući kako je najgore što Šešelj ističe da bi ponovio radio sve što je devedesetih godina radio.

Od predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić LSV zahtijeva da javnosti objasni zašto nadležni organi nisu zabranili Šešeljev skup u Hrtkovcima.

Obraćanja predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Steinmeiera nakon bilateralnih razgovora OGLASILA SE NA TWITTERU Kolinda osudila Šešeljev skup: 'To je poražavajuće za Srbiju'

- Očekujemo od premijerke Brnabić da kaže je li na strani moderne i demokratske Srbije ili je na strani onih koji su devedesetih godina unesrećili građane Srbije i susjednih država. Šutnja državnih organa šalje veoma lošu sliku o našoj zemlji, ukazuje LSV.

Ta stranka poručila je da se 'Šešeljevo zlo mora zaustaviti, jer bude li se šutjelo, zločini iz devedesetih se mogu ponoviti'.

Kongres Srpske radikalne stranke, na kojem je Vojsilav Šešelj ponovno izabran za vođu radikala, održan je u subotu u Hrtkovcima, pored Šešeljeve kuće koju je 2018. kupio u tom srijemskom selu uz koje se vežu traumatična sjećanja Hrvata protjeranih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Hrtkovci: Kongres Srpske radikalne stranke pod vodstvom Vojislava Å eÅ¡elja OSUDA IZ MINISTARSTVA 'Šešeljev skup nedopustivo je ponižavanje tisuća stradalih'

Skup je održan uprkos ocjenama da se radi o provokaciji i zahtjevima DSHV-a te nekoliko građanskih udruga i organizacija da se kongres radikala zabrani, upravo zbog konteksta u kojem su Hrtkovci stavljani i u pravomoćnoj presudi haškog suda na 10 godina zatvora Vojislavu Šešelju.

Šešelj je sudionicima kongresa jučer poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena te zanijekao da je počinio zločin progona hrtkovačkih Hrvata.

Komentari (52)
  • a koliko je "šešelja" u srbiji (a i prikrivenih u HR)? vučić prvi !!

    5. 5. 2019,   19:33
  • 90-te NIKADA nisu rješene na adekvatan način , dakle s obzirom da je Hrvatska Država i u EU , članica NATO u poziciji je da srbiji pošalje ULTIMATUM o izručivanju svih srpskih terorista , uključujući i zločinca šešelja hrvatskom pravosudju. Nažalost kao Država izdali smo one koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske ! Ono najbitnije kada će se zabraniti petokraka pod kojom su srbočetnici napali Hrvartsku ??

    5. 5. 2019,   14:43
  • nema nis od ratovanja na nasim teritorijima. Natou to ne odgovara. Pa nismo mi neka tamo Venecuela

    5. 5. 2019,   13:57