Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sjeverna Koreja potražuje svoj brod koji je Amerika zaplijenila

None Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

SAD zaplijenile su sjevernokorejski teretni brod jer je ilegalno prevozio ugljen i kršio sankcije UN-a. Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje tvrdi kako se radi o otmici

Sjeverna Koreja optužila je SAD za krađu njezina teretnog broda i traži od američkih vlasti da joj vrate plovilo. Američko je pravosuđe u četvrtak objavilo da je zaplijenjen brod Wise Honest, zbog kršenja međunarodnih sankcija izvozom ugljena i uvozom strojeva.

- Sjedinjene Američke Države počinile su ilegalnu akciju krađe zaplijenivši naš teretni brod u ime rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama. Moraju nam vratiti brod bez daljnje odgode - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u priopćenju koje prenosi službena agencija KCNA.

North Korea's leader Kim Jong Un supervises a "strike drill" for multiple launchers and tactical guided weapon into the East Sea during a military drill in North Korea SPOR SAD zaplijenio sjevernokorejski brod zbog kršenja sankcija

Sjeverna Koreja je pod sankcijama izglasanim u Vijeću sigurnosti UN-a zbog odbijanja da odustane od nuklearnog i balističkog programa.

- SAD je prošli tjedan zaplijenio sjevernokorejski teretni brod jer je ilegalno prevozio pošiljke ugljena, kršeći pritom američke sankcije i sankcije UN-a - objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Projektil Sjeverna Koreja PENTAGON TVRDI: Sjeverna Koreja prošli tjedan lansirala "rakete i projektile"

Ministarstvo je pojasnilo da je brod koristila korejska brodarska kompanija Songi Shipping Company koju optužuje da je na račune nesavjesnih američkih institucija uplaćivala novac za kupovinu opreme, nadogradnju i servisiranje broda.

Radi se o 750.000 američkih dolara uplaćenih na račune američkih financijskih institucija u vezi s isporukama ugljena brodom 'Wise Honest'. Brodom od 17.000 tona dopremali su se i teški strojevi, a radi se o jednom od najvećih sjevernokorejskih brodova za rasuti teret. 

Komentari (5)
  • Šta se sramote, nek odu po svoj brod i uzmu ga bez pardona. Pa nek pokažu da sila boga nemoli🤮🤪🤮🤪❌

    14. 5. 2019,   14:45
  • a jest ovaj utukao kila...trebao bi pod hitno u predsjednice na savjete oko skidanja kila

    14. 5. 2019,   18:29
  • usa je postala največi svjetski problem

    14. 5. 2019,   13:50