Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Škrt, gramziv i surov: Dao je ubiti brata koji ga je prokleo

None Foto: screenshot/Youtube

Na današnji dan 1622. smaknut je omraženi sultan Osman II. Janjičari i spahije su se pobunili protiv njega. Veliki vezir uhvatio ga je tako jako za genitalije, da se onesvijestio. Zatim su ga zadavili

Kad je sultan Osman II. dao naredbu da se ubije njegov brat, princ Mehmet ovaj ga je prokleo riječima "Osman! Neka si proklet. Neka je prokleta tvoja vladavina. Neka te stigne sudbina gora od moje." To se i dogodilo. Ubili su ga janjičari na posebno okrutan način. Zadavili su ga tetivom od luka.

Osman II. rođen je u Istanbulu u palači Topkapi kao sin Ahmeda I.i njegove prve žene Mahifiruz Hatidže. Osmanova majka mnogo je pažnje polagala na njegovo obrazovanje. Osman je govorio grčki, latinski, arapski, perzijski i talijanski jezik, a pisao je i pjesme. 

Foto: wikipedia

Na prijestolje je došao kao 14- godišnjak nakon očeve smrti, kad je državnim udarom svrgnut njegov stric maloumni Mustafa I.

Nitko ga nije volio..

Premda je Osman bio još dječak i bez političkog iskustva, bio dosta nasilan, svojeglav, osvetoljubiv i ponekad sadistički raspoložen. Nije ga volio ni narod, ni vjerski stalež, a niti janjičari jer je bio škrt, gramziv i surov prema njima.

Ipak, prema zapisima suvremenika Osman je kao vladar znao je prepoznati probleme i energično ih rješavati i u tome je predstavljao suprotnost većini svojih nasljednika. No, nije imao dovoljno političkog iskustva jer je bio mlad, a i silno je htio više problema riješiti istovremeno. Sve je htio odmah.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Kad je u rujnu i listopadu 1621. godine osmanska vojska poražena pokraj Hoćima u Ukrajini, Osman je okrivio je janjičare za kukavičluk. Janjičarima je smanjio plaće i ukinuo kavane, mjesta gdje su se skupljali i dogovarali urote. 

Ubili ga pa doveli starog sultana na vlast

Kad su doznali za njegove planove, bijesni janjičari i spahije( konjica Osmanskog Carstva) svrgnuli su ga nakon samo četiri godine vladavine. Zatvorili u Jedi-kulu, a na danšnji dan 1622. su ga pogubili. Veliki vezir snažno ga je uhvatio za genitalije, nakon čega se sultan od boli onesvijestio te je zadavljen tetivom od luka. Imao je samo 18 godina.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Na njegovo mjesto janjičari su ponovo doveli Mustafu I. čijim je svrgavanjem Osman i došao na vlast.

Osman i njegova kratka vladavina su pjesniku Ivanu Gunduliću poslužile kao inspiracija za istoimeni spjev Osman.

Tema: History

Komentari (54)
  • Di će kafanu dirat

    20. 5. 2018,   12:36
  • Jooj, opet vijesti iz Srbije.

    20. 5. 2018,   12:57
  • covjek i kroz povijest dokazuje da je surovo, okrutno i egoisticno bice........a danas se to sve jos jace ispoljava pa zato i imamo ovakav svijet

    20. 5. 2018,   12:11