Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smaknuti zbog špijunaže: Čak je i Papa tražio da ih pomiluju

None Foto: wikimedia

Slučaj Rosenbergovih, osuđenih na smrt na današnji dan 1951. jedna je od najpoznatijih špijunskih afera u svjetskoj povijesti. Oni su prvi smaknuti civili osuđeni za špijunažu. Skončali su na električnoj stolici u Sing Singu

Porota u New Yorku na današnji dan 1951. proglasila je Juliusa (33) i Ethel Rosenberg (36) , newyorške židovske useljenike i komuniste krivima za špijunažu. Optuženi su da su Sovjetskom Savezu predali američke informacije o izradi atomske bombe. Osuđeni su na smrt.  Bilo je to prvo smaknuće civila osuđenih za špijunažu u čitavoj povijesti SAD-a.

Bilo je to doba Hladnog rata i lova na komuniste u SAD-u. Zloglasni senator McCarthy proganjao je gotovo svakoga tko je bio imalo sumnjiv američkim vlastima. 

Naime, sudac koji je sudio Rosenbergovima smatrao ih je odgovornima ne samo za to što su Sovjeti uspjeli napraviti nuklearnu bombu, nego i za čitav Korejski rat, koji je po njemu počeo jer su se komunisti, posjedujući nuklearno oružje, usudili suprotstaviti SAD-u. Porota u New Yorku ih je proglasila krivima, bez obzira na relativno malo dokaza, kontradiktorne izjave svjedoka i pokušaje iznuđivanja priznanja okrivljenih.

Foto: wikimedia

Zbog vela tajne koji je obavijen oko slučaja uz istodobno dignutu veliku medijsku hajku protiv Rosenbergovih, u kojoj su praktički osuđeni momentom uhićenja, ugledni pojedinci iz javnog života su digli svoj glas protiv, smatrali su, očitog kršenja njihovih ljudskih i građanskih prava. 

Julius u. Ethel Rosenberg, Protestaktion Paris 1952 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

'Oni su vjerovali u SSSR'

Svoj glas su digli poznati znanstvenici i umjetnici poput Alberta Einsteina, Pabla  Picassa i Jeana Paula Sartrea. Zahtijevali su poštedu života Rosenbergovih. Premda je čak i papa Pio XII. zamolio da ih pomiluju, supružnici su smaknuti dvije godine nakon presude na električnim stolicama u Sing Singu. 

Rosenbergovi su bili simpatizeri komunizma još od 30-tih i bili članovi komunističke partije SAD-a kada su se upoznali na sastanku mladih komunista.

- Oni su vjerovali u SSSR, maštali su o socijalističkoj državi bez diskriminacije. ... Nije jasno jesu li oni znali za Staljinove čistke i gulag - napisao je rusko-izraelski povjesničar Zahar Gelman. Radi tih ideala Julius i Ethel Rosenberg bili su spremni žrtvovati život. 

Smaknuti su u lipnju 1953. godine, nešto prije zalaska sunca u Sing-Singu. Julius je umro već od prvog električnog šoka, no njegova supruga Ethel ni nakon tri šoka još nije bila mrtva. Otkopčali su je sa struje i utvrdili da joj srce još kuca. Zatim su joj zadali još dva šoka, nakon čega je umrla. Svjedoci smaknuća izjavili su da joj se počeo dizati dim iz glave.

Njihovi sinovi molili za pomilovanje

Kako se proces Rosenbergovima odigravao na samom vrhuncu hladnoratovske paranoje, te su zbog toga, kao i raznih kontroverzi vezanih uz način na koji su američke vlasti vodile istragu i suđenje, u velikom dijelu američke i svjetske javnosti bračni par je stekao reputaciju nedužnih žrtava sudske farse. Poslije njihove smrti ostala je dvojba tko je zaista umješan u tu aferu i jesu li su kažnjeni pravi krivci.

Supružnici su imali sinove Michaela i Roberta. Na dan izvršenja smrtne kazne stariji Michael imao je 10, a Robert 6 godina.

98282865 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Toga dana bili su u gostima. Cijeli dan su igrali bejzbol. Kada su se vratili kući, Michael je pitao rođake: “Jesu li ih možda pomilovali?”. Nitko mu nije odgovorio. Dječak je tada znao što se dogodilo. Ostao je bez roditelja.

Nekoliko dana prije izvršenja smrtne kazne, dječaci su prosvjedovali ispred Bijele kuće. U rukama su držali pismo koje su predali osiguranju. U njemu su od tadašnjeg američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera tražili da pomiluje njihove roditelje. Zahtjev im nije odobren.

INKVIZICIJA Mračno doba Hollywooda: Lov na vještice i masovna histerija

Dječake je posvojio bračni par Anne i Abel Meerepol. Oni su preuzeli njihovo prezime.Robert Meeropol je diplomirao antropologiju, a njegov brat Michael ekonomiju.

Prije tri godine tražili su od tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame reviziju sudskog postupka jer smatraju da je njihova majka Ester nepravedno optužena i osuđena. Predsjedniku su dostavili su dokumente za koje vjeruju da dokazuju kako je Ethel Rosenberg osuđena na temelju lažnih svjedočenja.

 - Tvrdimo da je sudski postupak protiv naše mame bio izopačenost pravde -  poručio je tada Robert Meeropol okupljenim novinarima. Rekao je i kako posjeduje dokumente FBI-a iz kojih je vidljivo da je njegova majka uhićena kako bi poslužila kao mamac za svoga supruga.

Braća ni tada nisu uspjela u svom naumu.

'Ethel nije bila kriva'

Morton Sobell, bivši inženjer tvrtke General Electric, koji je također 1951. godine osuđen za špijunažu, priznao da je on bio sovjetski agent zajedno s Juliusom Rosenbergom koji je također bio inženjer po struci.

- Ali zbog čega je Ethel kriva? Samo zato što je bila Juliusova žena. Ona nije bila aktivni špijun. Nju je oklevetao brat David Greenglass - kazao je Sobell.

Foto: wikimedia

Američki odvjetnik Alan Dershowitz je 1995. za Los Angeles Times ispričao  da su Julius i Ethel Rosenberg "krivi, ali im je krivnja podmetnuta". On se sjećao razgovora s odvjetnicima koji su sudjelovali u sudskom procesu i priznali da su i tužitelji i sudac u nedostatku stvarnih podataka  koji su bili državna tajna, koristili slabe, pa čak i fiktivne dokaze kako bi prikazali bračni par Rosenberg kao krivce.

Aleksandar Feklisov, umirovljeni pukovnik KGB-a koji je radio s "atomskim krugom obavještajaca", također je tvrdio da je Ethel Rosenberg "potpuno nevina". 

 - Što se tiče Juliusa, podaci koje je on dao Moskvi bili gotovo beskorisni. On ništa nije znao o atomskoj bombi i nije mogao pomoći. Pa ipak su ih pogubili - rekao je kazao je Feliksov.

Tema: History

Komentari (21)
  • Danas je demokracija al stvorena za kriminalce i lopove i one koji ne žele živjeti od rada nego od pljačke...danas ukradeš 100 kuna ideš u zatvor, ukradeš milijarde si gospodin..niko ti ništa ne može...ono što je komunizam od industrije stvorio u hrvatskoj to je današnja mafijaška demokracija sve rasprodala i pokrala a ljude na cestu...

    29. 3. 2019,   18:18
  • ako je julius rozenberg imao 1951.godine jedva 33 godine, kako je mogao biti "simpatizer komunizma još od 30-tih godina"? kaje bil član komunističke mladeži?

    29. 3. 2019,   18:05
  • negdje sam pročitao da nije bilo 100 postoitnih dokaza ali su ih optuzili..einshower je bio tada predsjednik

    29. 3. 2019,   18:53