Obavijesti

News

Komentari 2

Snove joj uništio rat: Izgubila zaručnika, brata i dva prijatelja

Snove joj  uništio rat: Izgubila zaručnika, brata i dva prijatelja
1

Vera Brittain je bila spisateljica, medicinska sestra u I. svjetskom ratu, feministkinja i pacifistkinja. Njezina hit knjiga "Svjedočanstvo mladosti" i dan danas se smatra najvjerodostojnijom knjigom o Velikom ratu

VIDEO

Memoari Vere Brittain iz 1933. godine čim su izašli postali su apsolutni književni hit. Potresno "Svjedočanstvo mladosti", snažna priču o ljubavi, ratu i sjećanju temeljena na memoarima žene koja je kao 20- godišnjakinja djevojka odlučila otići u rat i raditi kao medicinska sestra postala je klasično svjedočanstvo o tom ratu s gledišta jedne žene.
A Vera je prije rata imala sve. Nakon rata više nije imala ništa. Ni zaručnika, ni brata s kojim je bila izuzetno bliska, ni dva najbolja prijatelja. Svi su poginuli na bojištima a njoj je doslovno svijet srušio. Cijelu njenu generaciju je progutao i nepovratno promijenio Veliki rat. 

Rođena na današnji dan 1893.u Newcastle Under Lyme u Engleskoj. Njena obitelj bila je materijalno dobrostojeća te je Brittain provela relativno mirno djetinjstvo u Engleskoj. Unatoč predrasudama tog vremena da žena ne treba ići na fakultet i studirati ona je silno željela obrazovati se. Uspjela je uz pomoć brata Edwarda nagovoriti oca i upisala je englesku književnost na Somerville koledžu Sveučilišta Oxford. 

Poslije rata postala poznata pacifistkinja

Kad je započeo rat odustala je od studija kako bi volontirala kao medicinska sestra. Željela je biti što bliži zaručniku i bratu, 20-godišnjacima koji su krenuli u nemilosrdni rat i nikad se nisu vratili. Pisma koja su međusobno razmjenjivali objavljena su u knjizi Letters from a Lost Generation (Pisma izgubljene generacije).

Godinama poslije smrti zaručnika Rolanda Leightona za čiju smrt je saznala par dana prije Božića 1915. odbijala je muško društvo. Tek se 1925. godine kad je upoznala filozofa Georga Caitlina odlučila za brak u kojem je dobila dvoje djece.
Poslije rata se vratila na Oxford, počela se baviti novinarstvom, u 1920-ima postala je redovita govornica Lige naroda, praktična pacifistkinja i mirotvorka. Pisala je kao urednica mnogobrojnih časopisa članke protiv apartheida te kolonijalizma te u korist nuklearnog razoružanja. Umrla je 1970. u 76. godini života.

Vera Brittain

Prema njezinim memoarima prije dvije godine snimljen je film "Svjedočanstvo mladosti" u kojem nikad prežaljenog zaručnika Vere Brittain glumi poznati engleski glumac Kit Harington.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti