Obavijesti

News

Komentari 19

Španjolci uhitili Vinka Sindičića u hotelu, ispitali su ga i pustili

Španjolci uhitili Vinka Sindičića u hotelu, ispitali su ga i pustili
1

Na traženje državnog odvjetništva u Rijeci raspisana je međunarodna tjeralica u veljači 2014. Sindičića su po drugi put uhitili u Burgosu,ali su ga, nakon što je ispitan video linkom, opet pustili

VIDEO

Bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić (74) ponovno je uhićen u Španjolskoj po nalogu Hrvatske koja ga sumnjiči da je lažno svjedočio i prijavio kazneno djelo na suđenju protiv bivših dužnosnika jugoslavenske UDBA-e.
Sindičića je 26. siječnja uhitila španjolska nacionalna policija u sjevernom gradu Burgosu gdje je bio već uhićen u studenom 2015. godine, potvrdila je za 24sata španjolska policija.


U 8.15 sati ujutro nalazio se u hotelu kada je osoba na recepciji ukucala njegovo ime u računalo nakon čega se na ekranu pojavio signal da je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Osoba s recepcije pozvala je policiju koja ga je ondje uhitila. Bio je pritvoren nekoliko sati a onda sproveden na lokalni sud u Burgosu, gradu s 358.000 stanovnika. Na sud je došao u pratnji svog španjolskog odvjetnika iz tamošnjeg ureda García-Gallardo.


Video vezom su spojeni s istražnim sucem u Madridu. Nakon što je ispitan, a sudac pregledao što mu se stavlja na teret u Hrvatskoj, pustio ga je na slobodu. Sindičić se zatim vratio u Italiju gdje živi, rekla je osoba bliska njegovoj obrani. Pušten je jer su u nalogu za izručenje bile iste optužbe zbog kojih ga Španjolska nije bila izručila Hrvatskoj niti u siječnju 2016. Tada je proveo 55 dana u pritvoru pored Madrida čekajući odluku suca.
Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku UDBA-e Krunoslavu Pratesu, osuđenom 2008. u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića likvidiranog 1983. u garaži u mjestu Wolfrathausen pokraj Münchena. Prates je bio optužen za davanje ključa od garaže Josipu Perkoviću, jednom od čelnika UDBA-e koji se zajedno s drugim dužnosnikom Zdravkom Mustačem našao na optuženičkoj klupi.


Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegova klijenta. Na traženje državnog odvjetništva u Rijeci raspisana je međunarodna tjeralica u veljači 2014. Perković i Mustač su u listopadu 2016. osuđeni u Njemačkoj na doživotni zatvor za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića.


Dok je postupak protiv njih dvojice još trajao, u samom centru Burgosa pojavio se Sindičić u društvu svoje nevjenčane supruge, talijanske državljanke. Tada ga je španjolska civilna garda uhitila u jednom hotelu na isti način. Osoba na recepciji bila je nazvala policiju. Uhićen je bio u 9 sati ujutro u ulici San Lesmes u blizini ureda svog španjolskog odvjetnika. Kod sebe je imao hrvatsku putovnicu i talijansku osobnu iskaznicu. Nije poznato što je ondje radio.


Prebačen je zatim u istražni zatvor Soto del Real, udaljen 42 kilometra od Madrida. Odande je izašao slobodan nakon što ga je španjolski istražni sudac Alfonso Guevara Marcos odbio izručiti Hrvatskoj. Naime, u to je vrijeme njemačko pravosuđe smatralo da je sve bilo u redu na suđenju u Münchenu gdje se vodio postupak protiv Perkovića i Mustača. Guevara Marcos i još dvojica sudaca su stoga ustvrdili da nema razloga za predaju Sindičića drugoj zemlji ako ga u Njemačkoj ne sumnjiče za kazneno djelo koje je navodno ondje počinio.


Državna odvjetnica Carmen Monfort, koja je tada bila tražila njegovo izručenje Hrvatskoj, složila se s tom presudom. „Odluka je korektna. Otvorila nam je oči. Mislili smo u početku da nema nikakve zapreke, no argument da u Njemačkoj nije osumnjičen, da ga ta zemlja ne traži bio je dovoljno snažan“, rekla je 7. siječnja 2016.

Veliki obrat na sudu: Sindičić imenovao ubojice Đurekovića
Veliki obrat na sudu: Sindičić imenovao ubojice Đurekovića


Sindičićeva obrana smatra da je Hrvatska nedavno izdala isti novi uhidbeni nalog pa je zato on opet uhićen u Burgosu, te je zato istražni sudac odbio izručenje. Obrana tvrdi da Sindičić nije kriv za ono što mu se stavlja na teret u Hrvatskoj, odnosno za lažno svjedočenje na suđenju u Njemačkoj. Istražni sudac koji je ispitao Sindičića video vezom u četvrtak nije bio dostupan za trenutni komentar. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) te Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, koje je naložilo uhićenje, također nisu trenutno odgovorili na upit.


Sindičić, rođen u Baškoj na Krku ranije je živio u Rijeci, a kasnije u gradu Monzi, na sjeveru Italije, s talijanskom državljankom Marijom Rodriguez, pisali su hrvatski mediji. Ona je također bila svjedok u procesu Perkoviću i Mustaču u Münchenu.
Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula 1988. u Škotskoj gdje je odslužio dvije trećine kazne. U Zagrebu mu je 2000. suđeno zbog ubojstva emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. ali je oslobođen optužbe. Senator talijanske regionalne desne stranke Sjeverna Liga, Jonny Crosio, zatražio je 2014. godine od talijanske vlade i pravosuđa istragu ubojstva hrvatske emigrantske obitelji Ševo likvidirane 1972. u mjestu Dona di Piave pokraj Venecije.
Crosio sumnjiči Sindičića za ubojstvo Stjepana Ševe, člana organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, te njegove supruge i 9-godišnje kćeri.

Udbaš Sindičić tvrdi: Pokušli su me likvidirati u Njemačkoj
Udbaš Sindičić tvrdi: Pokušli su me likvidirati u Njemačkoj


Zbog toga u Hrvatskoj nije optužen. Hrvatsko državno odvjetništvo nije trenutno odgovorilo što mu se točno stavlja na teret. Njegova obrana tvrdi da samo ono vezano za suđenje u Njemačkoj. Na stranici Interpola, međunarodne policije, nije navedeno njegovo ime među traženim osobama.
Sindičić u Španjolskoj nema registrirano boravište ni prebivalište, kaže španjolska policija. Njegov španjolski odvjetnik odbio je reći što je radio u Burgosu. Ondje je boravio u studenom 2015. i siječnju 2018., kada je dva puta uhićen. S obzirom da Španolska i Italija pripadaju schengenskoj zoni, odnosno europskom prostoru u kojem se građani Europske unije mogu kretati bez pokazivanja dokumenata na granici, Sindičić je neometano došao do Burgosa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"