Obavijesti

News

Komentari 5

Stefan je snimao pokolj uz riječi - Holokausta nije bilo

Stefan je snimao pokolj uz riječi - Holokausta nije bilo
6

Nijemac je bombom raznio sinagogu, puškom ubio dvoje. Prošle godine broj antisemitskih napada u Njemačkoj povećao se za 20 posto u odnosu na godinu prije. Neonacistički pokret stoji iza većine tih napada.

VIDEO

Židovska zajednica traži od Njemačke bolju zaštitu i mobilizaciju protiv ekstremne desnice, dan nakon antisemitskog napada u Halleu koji je u srijedu obnovio strahove od neonacističkog terora u toj zemlji.

- Trenutno trebamo djela a ne više samo riječi kako bi zaštitili sveta mjesta - rekao je predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder u priopćenju, nakon napada u kojem su poginule dvije osobe.

- Prije svega, trebamo stvoriti ujedinjenu frontu protiv neonacista i drugih ekstremističkih skupina. Činjenica da oni imaju sve veći utjecaj u Njemačkoj, 75 godina nakon holokausta, govori sama za sebe - dodao je.

U srijedu, na dan Jom Kipura, velike židovske svečanosti, 27-godišnji Nijemac kojeg mediji predstavljaju kao Stefana B., postavio je eksplozivnu napravu pred sinagogu i pokušao ući u nju. Jedna žena ustrijeljena je pred zgradom, a muškarac ubijen kasnije kod obližnje prodavaonice kebaba.

Napad u Njemačkoj: Ubio dvoje pred sinagogom i bacio bombu
Napad u Njemačkoj: Ubio dvoje pred sinagogom i bacio bombu

Osumnjičenik za napad je snimao pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, objavila je u srijedu mrežna stranica SITE specijalizirana za praćenje terorističkih organizacija na internetu, javlja agencija France Presse.

U tom 35-minutnom videu muškarac kaže da "holokausta nije bilo" i da su Židovi uzrok svih problema, navodi SITE koji ga uspoređuje sa sličnom videosnimkom koju je načinio napadač na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u ožujku.

Die Welt navodi na svojoj internetskoj stranici da tekst sastavljen 1. listopada na desetak stranica i preveden na engleski spominje napad na sinagogu u Halleu za vrijeme Jom Kipura.

Njemačka policija u srijedu navečer je objavila da je uhićen muškarac koji je ozlijeđen u razmjeni vatre sa snagama reda.

Vlasti bi tijekom dana na konferenciji za novinare trebale objaviti pojedinosti o napadu i počinitelju. 

Merkel u Berlinu dala potporu židovskoj zajednici

Njemačka kancelarka Angela Merkel i svi njemački čelnici osudili su taj čin. Ali ovaj puta židovskoj zajednici to nije dosta, u kontekstu porasta antisemitskih zločina u zemlji.

- Ne razumijem uopće da sinagoga u Halleu nije imala nikakvu policijsku zaštitu u trenutku najveće židovske proslave - rekao je predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Josef Schuster.

Prošle godine broj antisemitskih napada u Njemačkoj povećao se za 20 posto u odnosu na godinu prije toga. Neonacistički pokret stoji iza većine tih napada, 

Merkel: U Njemačkoj sve više jača antisemitizam, puno ga je
Merkel: U Njemačkoj sve više jača antisemitizam, puno ga je
Napadač na sinagogu: 'Pucao sam po Židovima jer ih mrzim'
Napadač na sinagogu: 'Pucao sam po Židovima jer ih mrzim'

- Bojimo se. Primio sam dosta poruka od osoba koje su mi rekle da neće doći jer se boje. To se mora promijeniti - rekao je u srijedu navečer rabin Nove sinagoge u Berlinu Gesa Ederberg na skupu na kojem je u znak solidarnosti došla i kancelarka Merkel.

- Nažalost danas, na vaš sveti dan, svjedočili smo nečemu strašnom: dvije osobe izgubile su život, dogodio se napad na Židove i to Židove u Njemačkoj - rekla je.

- Moj cilj, i cilj političkih dužnosnika, je sve napraviti kako biste vi mogli živjeti u sigurnosti. A današnji dan pokazuje nam da ovo nije dovoljno, da moram učiniti još više - dodala je.

(aš)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.