Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Strah ih je cijepljenja: U Srbiji je preminula prva žrtva ospica

None Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Riječ je o muškarcu starom 30 godina. U Srbiji je sve češći trend da se djecu ne cijepi. Od listopada do sada je zabilježeno 654 oboljelih. Najmlađa oboljela je bila beba stara dva mjeseca

Muškarac (30) iz Beograda je umro u srijedu ujutro u bolnici zbog komplikacija koje su izazvale ospice, piše Blic. On je prva žrtva ospica u Srbiji. Nije bio cijepljen, a u bolnicu je primljen 21. prosinca. Umro je nakon što mu je zakazao dišni sustav. 

Duško Jaramaz/Pixsell NA VELIKA VRATA Strah od cijepljenja: Vratile se ospice, u Srbiji vlada epidemija

U Srbiji istovremeno jača pokret protiv cijepljenja. Od početka listopada registrirano je ukupno 654 oboljelih, od kojih je 236 slučajeva laboratorijski potvrđeno.

Najmlađa oboljela je beba stara dva mjeseca, a najstarija oboljela osoba ima 60 godina.  Najveći broj oboljelih je među mlađima od pet godina i starijima od 30 godina.

Većina oboljelih osoba i to 91 posto nije cijepljeno, nepotpuno cijepljeno ili nepoznatog statusa. 

Komentari (57)
  • Očito se trebaju vratit neke bolesti od koji su nasi predci redovno umirali, da se prisjetimo njihovih strahota i da se ljudi opamete. Cjepivo, jedan od najboljih i najkorisnijih izuma u nasoj povijesti.

    27. 12. 2017,   13:20
  • nije problem cijepivo , svi smo mi cijepljeni prije, ali nije bilo toliko koktela cjepiva kao danas to je problem, najgore cjepiva 3 u 1 Mo Pa Ru , nisu prije bili takvi kokteli, za to sam da se djeca cijepe onim cjepivima kojima smo se mi kao djeca i naši roditelji cjepili a ne da izmišljaju toplu vodu....

    27. 12. 2017,   14:39
  • Uzmimo da su nuspojave cjepiva jednake riziku komplikacija od bolesti. U zdravoj populaciji. Cjepivom se stvara imunutet krda kojim se stite osjetljive jedinke - bebe koje nemaju jos svoj imunitet, a jos nisu cijepljene, starije osobe, kronicni bolesnici, oboljeli od karcinoma. Sad zamislite situaciju u kojoj vase necijepljeno zdravo dijete, za vrijeme inkubacije neke bolesti (u kojoj jos nema simptoma, ali su izvor zaraze) ide s vama na babinje ili krstenje maloj bebi, vašem nećaku, ili za Bozic ili rođendan kronicno bolesnoj baki. U pitanju su i dalje vasi clanovi obitelji. A rizik za vase dijete je malen. Za ove druge rizik komplikacija puno veći.

    27. 12. 2017,   14:04