Obavijesti

News

Komentari 106

Štrajk u školama: U petak neće biti nastave u dvije županije...

Štrajk u školama: U petak neće biti nastave u dvije županije...
8

Osnovne i srednje škole i dalje su u štrajku, a danas su im se pridružili i fakulteti. U podne su sindikati objavili u kojim školama u petak neće biti nastave...

VIDEO

U petak nastave nema u Šibensko-kninskoj te Zadarskoj županiji, objavili su u četvrtak iz Sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tijekom današnjeg dana odaziv štrajku u četiri županije je 89,23 posto zaposlenih u srednjim školama.

Što se tiče osnovnih škola, iznijeli su podatke za Bjelovarsko-bilogorsku, gdje štrajka 97,48 posto zaposlenih te za Osječko-baranjsku županiju, gdje ih je 96,77 posto u štrajku.

Dossier štrajk: Prosvjetari ne odustaju, uz njih su i fakulteti
Dossier štrajk: Prosvjetari ne odustaju, uz njih su i fakulteti

Najavili su i kako će se u ponedjeljak odazvati na sastanak s ministrom rada Josipom Aladrovićem na kojem će tema biti podizanje osnovice plaće za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima.

- Obzirom da je tema osnovica, a ne povećanje koeficijenta, sigurno neće dugo trajati - istaknuo je Branimir Mihalinec.

Pokretanje videa...

01:45

Pozvali su predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović te predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru, koje smatraju ozbiljnijim kandidatima za predsjednika države, da do 31. listopada objave njihov stav o zaostajanju plaća svih zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja.

- Mi smo održali sastanak s predsjednicom Grabar-Kitarović na kojem je ona jasno podržala naše zahtjeve i jasno iskazala stav prema učiteljima i mi očekujemo da to javno objavi. Od Zorana Milanovića ne očekujemo ni ne tražimo da iskaže svoj stav, on ga je kazao 2012. kad je jedino u sustavu odgoja i obrazovanja smanjio plaće, a i 2015. kad se u štrajku nije ni obratio zaposlenima - istaknuo je Mihalinec.

Zagreb: Konferencija Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim Å¡kolama

Prozvao je i "nadobudne ravnatelje koji već sutra objavljuju nadoknade", bez ikakve upute Ministarstva obrazovanja, da to ne čine.

- Do 1. studenog nijedan učenik neće biti peti dan u štrajku. Tada će svi biti tek u četvrtom danu štrajka. Svaki dan ne povećava u nijednoj školi više dana koje su izgubili za nastavu. Nadoknadu koju je neki ravnatelj zakazao za ovu subotu morat će platiti prekovremeni rad, uvećan za rad subotom za 25 posto i nanijet će štetu proračunu da neće ni dobiti isplatu prekovremenih, pa neka si računa da će platiti iz svog džepa. Neka se ne igraju s takvim stvarima jer neće dobiti pohvalu iz Ministarstva ni Plenkovića, nego samo prijavu za nanošenje štete - poručio je.

Sutra će ispred Muzeja iluzija objaviti detalje daljnjih aktivnosti.

U štrajku je danas i nenastavno osoblje na fakultetima, Sveučilištima, Veleučilištima, institutima diljem Hrvatske, a iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja su zadovoljni odazivom i podrškom koju su neodržavanjem nastave iskazali i nastavnici kako bi se solidarizirali s kolegama s puno nižim primanjima.

Igor Radeka iz Sindikata istaknuo je kako je štrajk ispunio sva njihova očekivanja. 

Zagreb: Konferencija Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim Å¡kolama

- U štrajku su računovođe, tajnici, referade su zatvorene, knjižnice su u velikom odazivu, u NSK je odaziv od 87 posto. Mnogi profesori su podržali štrajk. Na RGNF-u je odaziv od 97 posto, samo tri nastavnika su održala nastavu jer su morala jer se radi o međunarodnim projektima. Na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu odaziv je 98 posto, u Rektoratu u Rijeci je stopostotni odaziv, Sveučilište u Zadru je prazno, diljem Hrvatske nema studenata, Botanički vrt u Zagrebu je zatvoren... Svi su udružili, i nenastavno u nastavno osoblje i smatraju da je štrajk opravdan - nabrojali su iz Sindikata neke podatke dodajući kako su na nekim fakultetima dekani postavili studente da rade jer su zaposlenici porte u štrajku.

Najavili su za idući tjedan, u srijedu, još jedan dan štrajka, a o daljnjim aktivnostima će odlučivati u skladu s razvojem situacije s Vladom.

- Imamo dosta homogen izraz nezadovoljstva u cijelom sustavu i izuzetnu podršku kolegama iz osnovnih u srednjih škola - istaknuo je dodavši kako ih iz Vlade nitko još nije kontaktirao, ali će se odazvati sastanku u ponedjeljak.

Dodao je kako su prošle godine potpisali Kolektivni ugovor i tražili svoja prava, no da ni tada nisu uspjeli riješiti ove probleme.

Podsjetio je kako je ova Vlada mijenjala veće koeficijente mnogim drugima, poput službenika u Ministarstvu vanjskih poslova te u sustavu socijalne skrbi, a da jedino za sustav obrazovanja nema razumijevanja.

- Građani trebaju razumjeti da je sustav obrazovanja u teškom stanju i da su nužne promjene. To je u interesu građana jer država se mjeri kvalitetom znanja, obrazovanja, socijalne zaštite... - dodao je.

Zagreb: Konferencija Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim Å¡kolama

Vilim Ribić istaknuo je kako se na prste jedne ruke mogu nabrojati ustanove koje se nisu odazvale štrajku, a naveo je i slučaj u Osijeku gdje njihov povjerenik nije podijelio materijale te tamošnji zaposlenici nisu dobili informacije.

- Taj neće biti dugo povjerenik - istaknuo je dodavši kako se odaziv diljem Hrvatske kreće od 50 do 90-95 posto svih zaposlenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo
KRALI PO PARKIRALIŠTIMA

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo

Mladić (22) i 56-godišnjak s javnih su parkirališta krali neregistrirana vozila, a u dva navrata odvezli su ih uz pomoć vozila za vuču. Mladića sumnjiče i za još sedam krađa s 27-godišnjakom
Provjerite listiće Eurojackpota! Veliki dobitak ide u Zagreb
IZVUČEN DOBITNI JOKER

Provjerite listiće Eurojackpota! Veliki dobitak ide u Zagreb

U 118. kolu igre Joker izvučen je dobitni Joker broj 423632, koji je nekome iz Zagreba donio dobitak Joker 6 u iznosu od 437.029,87 eura