Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Migrante snimili dronom: 'Eno ih u žbunju, sad su pred vama'

None Foto: screenshot/ radio mrežnica

Migranti pokušavaju prijeći granicu i noću i danju. Noću misle da je lakše, no detektiramo ih helikopterom koji stalno nadlijeće teren, dronovima i termovizijskim kamerama, kažu u policiji

Sad ste jako blizu. Stanite, tu su s lijeve strane. Upravo su ispred vas, ima ih više nego što smo mogli vidjeti. Grupa je u žbunju, čuje se na snimkama granične policije koja je termovizijskim kamerama uočila migrante. Snimke je objavio Radio Mrežnica.

- Migranti pokušavaju prijeći granicu i noću i danju. Noću misle da je lakše, no detektiramo ih helikopterom koji stalno nadlijeće teren, dronovima i termovizijskim kamerama - rekao je pomoćnik načelnika PP Cetingrad za graničnu policiju Ivo Bencetić. 

Granična policija u Cetingradu drži 55 kilometara granice s Bosnom. Rade 24 sata, koriste svu raspoloživu opremu, a stigli su im i novi kolege iz Zagreba, Virovitice i Varaždina s kojima će zajedno nadzirati granicu, javlja Radio Mrežnica. 

PREVOZILI NJIH 48 Petorica krijumčara ljudima su uhićeni: Prevozili su migrante

Bencetić kaže da ne pamti dan i noć kada ni jednog migranta nisu uhvatili kako ilegalno prelazi granicu. Kaže kako već znaju sve zavoje i lokacije na kojima prelaze. Otkriva i kako je migrantima lakše prijeći na Gejkovcu nego na Maljevcu koji intenzivno svijetli. 

Otkako je predsjednica Grabar Kitarović gostovala na Radio Mrežnici i najavila kako će učiniti sve da se zaštite granice, puno se toga promijenilo. U akciju su uključene sve moguće službe, očišćena je obala potoka Gline, kose se livade, a ubrzano se radi i na razminiravanju. 

. 'PAO' KOD KARLOVCA Hrvat (51) u kombiju prevozio osmero ilegalnih migranata

Postoje dvije metode po kojima policija postupa. Jedna je odvraćanje migranata, što znači da se fizički pokažu i to je njima znak za STOP, a druga je readmisija, odnosno predaja i prihvat osoba s nezakonitim boravkom. 

Iako, kako Bencetić kaže, čim ih migranti uoče više ni ne pokušavaju prijeći granicu, ima onih koji ipak uspiju doći na hrvatsko tlo. 

Nakon što ih policija uhvati se u skladu sa zakonom postupa s njima, a u dogovoru s bosanskom policijom određuje se lokacija njihovog prihvaćanja na graničnom prijelazu. 

Migranti nisu agresivni, no znali su se sami ozlijediti namjerno pa to pripisati hrvatskoj policiji, tvrdi Bencetić. Potvrđuje kako je uglavnom riječ o mlađim muškarcima koji sa sobom nemaju nikakve dokumente, a svima je cilj neka od zemlja zapadne Europe. 

 

Komentari (35)
  • Buduci bombasi

    27. 5. 2018,   17:15
  • Teraj to natrag u Pakistan, Burundi, Ganu, Zimbabwe i Jemen.

    27. 5. 2018,   17:22
  • Ma sve ih odmah vratiti. Nek zaradi zrakoplovstvo.

    27. 5. 2018,   17:04