Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svi pacijenti dobit će Spinrazu: 'Mogli smo izbjeći ovu borbu...'

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL 3

Spinrazu će, ovom odlukom, dobiti dvanaestero djece na respiratoru i 22 pacijenata starijih od 18 godina, ali i svi novi pacijenti. Time je završena mukotrpna borba roditelja o kojoj je prvi pisao 24sata

Konačno je ukinuta diskriminirajuća odluka i svi će pacijenti ostvariti svoje temeljno pravo, pravo na lijek, s ponosom nam je rekla Ana Alapić, predsjednica udruge Kolibrići.

POGLEDAJTE VIDEO:

Povjerenstvo Ministarstva zdravstva donijelo je odluku kojom pravo na Spinrazu daje svim kategorijama oboljelih od spinalne mišićne atrofije, dakle i djeci na respiratorima i odraslima. Time je došao kraj dugogodišnjoj borbi roditelja oboljele djece, o kojoj su prvi pisao 24sata.

VAPAJ MAJKE: DAJTE LIJEK I DRUGIMA Zahvaljujući Spinrazi, Tea (2) je napokon uspjela reći 'mama'

- Očekujemo odluku HZZO-a, koja bi trebala biti čista formalnost - ističe Alapić. 

Nakon što Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje lijek stavi na osnovnu listu lijekova, on bi trebao biti dostupan svim pacijentima koji boluju od SMA, a kojima im liječnik propiše Spinrazu.

Alapić, čija se udruga više od dvije godine borila za ovakav ishod, ističe da se cjelokupna borba mogla i izbjeći.

- Sve se ovo moglo dogoditi puno ranije. EMA, Europska agencija lijekove, nikada nije ni stavila ograničenje. Stavio ga je HZZO - pojašnjava predsjednica Kolibrića.

Zagreb: Prosvjed "Spinraza za sve" na Trgu. sv. Marka MINISTARSTVO ZDRAVSTVA: 'Novac za rijetke i teške bolesti nećemo trošiti za druge svrhe'

Ministarstvo je, podsjećamo, odbijalo dati lijek svoj djeci tvrdeći kako nije testiran. Alapić podsjeća da od SMA boluje svega nekoliko ljudi pa se lijekovi kod takvih bolesti ni ne testiraju na velikom broju pacijenata, jer ih jednostavno nema.

- Njemačka je, primjerice, svima dala lijek uz napomenu da će ga uskratiti ako se ne pokaže učinkovitim. No za to nije bilo potrebe - objašnjava Alapić na primjeru kako su druge zemlje riješile pitanje novoga lijeka.

Zagreb: Prosvjed "Spinraza za sve" na Trgu. sv. Marka BORBA ZA SPINRAZU Ministre Kujundžić, koliko se još vremena moramo strpjeti?

Nada se kako se ovakva situacija neće ponoviti.

- Vjerujem kako će u budućnosti teško bolesni pacijenti odmah dobiti lijek - zaključila je Alapić.

SMA je bolesti koja uzrokuje slabost i propadanje mišića, među kojima su i plućni. Spinraza je sintetički lijek koji genima pomaže da stvore tzv. 'protein za preživljenje motoričkih neurona'.

Spinrazu će, ovom odlukom, dobiti dvanaestero djece na respiratoru i 22 pacijenata starijih od 18 godina, ali i svi novi pacijenti.

Tema: Hrvatska

Komentari (56)
  • Sad kad im je pala potpora, treba oped nekak vratit

    29. 5. 2019,   20:23
  • Plenki dao zeleno svjetlo Kujundžiću za odobrenje lijeka jer im pomalo izmiče tlo pod nogama, a naivan narod će opet glasati za njih jer čine "dobre "stvari .

    29. 5. 2019,   20:38
  • kujunđa,jel te imalo stid i sram šta si zavlačia tolko dugo...

    29. 5. 2019,   20:26