Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tito je govorio na engleskom: 'Jugoslavija vam je saveznik'

None Foto: Screenshot/YouTube/British Pathe 5

Tito je tog 16. ožujka 1953., stigavši u London, prvi put posjetio neku zapadnu zemlju. Na obalama Temze dočekali su ga britanski ministar vanjskih poslova Eden, premijer Churchill i vojvoda Phillip

Britanskom narodu želim reći da stanovnike Jugoslavije trebaju smatrati iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije, riječi su što ih je okupljenima na obali Temze tijekom posjeta Londonu na današnji dan prije 65 godina izrekao Josip Broz Tito. 

Foto: Screenshot/YouTube/British Pathe

Bio je to njegov prvi državnički posjet nekoj zapadnoj zemlji, ali i prvi posjet vođe neke komunističke države Velikoj Britaniji.

Tito je u Veliku Britaniju doplovio brodom Galeb nakon poziva tadašnjeg britanskog ministra vanjskih poslova Anthonyja Edena. Galeb je na ušće Temze doplovio već dan ranije no bio je usidren na ulazu u luku prije nego što je manji brod stigao po Tita i delegaciju koja ih je 16. ožujka prevezla do doka Westminster.

Foto: Screenshot/YouTube/British Pathe

Na obalama Temze uz Edena Tita su dočekali suprug britanske kraljice i vojvoda od Edinburgha Phillip te premijer Winston Churchill.

Britanski BBC svoj izvještaj o ovom značajnom posjetu počeo je napomenom da Jugoslavija sve više ovisi o zapadnim državama zbog problema s opskrbom hranom i oružjem, a istaknuli su i da će Tito tijekom posjeta s britanskim izaslanstvom razgovarati  o regiji Trst koja je 1952. podijeljena između Ujedinjenih naroda i Jugoslavije. 

Filmski dnevnik British Pathe, koji arhivske snimke povijesnih događaja objavljuje na YouTubeu, prije tri godine objelodanio je snimke ovog posjeta. Osim što je to bio značajan susret, prvi je to puta da je Tito napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima.

Mjere osiguranja bile su do tad neviđene, a jugoslavenski vođa Londonom se do premijerske rezidencije u Ulici Downing provezao blindiranim automobilom, koji mu je bio na raspolaganju tijekom cijelog petodnevnog posjeta. Netom prije polaska na samo 30-ak metara od Tita eksplodirala je magnezijska bomba. U eksploziji nitko nije ozlijeđen niti je zabilježena materijalna šteta. 

Foto: Screenshot/YouTube/British Pathe

Objavljene snimke prikazuju i rijetko viđeno Titovo obraćanje na engleskom jeziku. 

Tema: History

Komentari (107)
  • Tito je bez dvojbe bio jedan od najvećih državnika razdoblja Europe u vrijeme Drugog svjetskog rata”, kazao je prvi predsjednik neovisne Hrvatske, Franjo Tuđman u dokumentarcu ‘Tuđman’ iz 1997. godine. Tuđman je u ono vrijeme u svojem uredu na Pantovčaku držao Titovu bistu, a promjena imena Trga maršala Tita nije mu padala na pamet.

    16. 3. 2018,   18:19
  • Jedini saveznički lider koji je aktivno sudjelovao ratu, koji nije svoju vojsku vodio iz sigurne udaljenosti, iz fotelje, čak i ranjen na bojišnici. Naravno da je imao i svoja skrovišta (Drvar, Vis...), pa njega su kao jedinog od tih savezničkih lidera progonili i tražili nacisti po čitavoj Jugoslaviji, lovci na njegovu glavu..

    16. 3. 2018,   18:40
  • Smrt fašizmu, sloboda narodu!

    16. 3. 2018,   19:47