Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trovanje novičokom: Policija obavila razgovor s muškarcem

None Foto: Rod Minchin/Press Association/PIXSELL

Charlie Rowley (45) i Dawn Sturgess (44) razboljeli su se nakon što su bili izloženi otrovu na jugozapadu Engleske, u blizini grada u kojemu su istim otrovom napadnuti Sergej Skripalj i njegova kći ..

Britanska policija priopćila je u srijedu da je razgovarala s muškarcem otrovanim nervnim agensom dok detektivi pokušavaju otkriti kako su on i njegova partnerica, koja je preminula u nedjelju, bili izloženi novičoku.

Charlie Rowley (45) i Dawn Sturgess (44) razboljeli su se nakon što su bili izloženi otrovu na jugozapadu Engleske, u blizini grada u kojemu su istim otrovom napadnuti bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija u ožujku.

Strugess, majka troje djece, preminula je u nedjelju i njezina se smrt vodi kao ubojstvo. Bolnica u kojoj se Rowley nalazi na liječenju priopćila je da on više nije u kritičnom stanju te da je sada pri svijesti.

FILE PHOTO: Fire and Rescue Service personel arrive with safety equipment at the site of a housing estate on Muggleton Road, after it was confirmed that two people had been poisoned with the nerve-agent Novichok, in Amesbury STANJE JE STABILNO Britanac otrovan novičokom se oporavlja: 'Sada je pri svijesti'

"Časnici iz istražiteljske ekipe nakratko su razgovarali s Charlijem i idućih će dana opet zatražiti da s njim razgovaraju dok pokušavaju otkriti kako su on i Dawn kontaminirani nervnim otrovom", priopćila je londonska policija.

"Bilo kakav kontakt časnika s Charlijem bit će organiziran u dogovoru s bolnicom i njegovim liječnicima".

Britanija i njezine saveznice okrivile su Rusiju za napad na Sergeja i Juliju Skripalj što je izazvalo najveće protjerivanje ruskih diplomata sa Zapada od Hladnog rata. Moskva je odbacila optužbe i uzvratila protjerivanjem zapadnih diplomata.

Sergej i Julija Skripalj otpušteni su iz bolnice gdje su bili tjednima nakon trovanja. Otrov je nanesen na ulazna vrata kuće bivšeg špijuna u gradu Salisburyju. Sturgess i Rowley nađeni su u kući u Amesburyju, udaljenoj 11 kilometara od Salisburyja.

Neil Basu, najviši britanski protuteroristički časnik, rekao je da se možda nikada neće moći definitivno utvrditi veza između smrti Sturgess i trovanja Skripalja.

Također je kazao da policija ne može jamčiti da u Engleskoj više nema tragova novičoka, koji je razvila sovjetska vojska tijekom Hladnog rata.

Komentari (3)
  • Zato Putina nije bilo na utakmici s nama. Trovao je po Engleskoj.

    11. 7. 2018,   15:44
  • Neil Basu, najviši britanski protuteroristički časnik, kriv za oba slucaja trovanja!!! To je prava istina i kad tad ce se dokazati!!!

    11. 7. 2018,   16:34