Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tusk pesimistično o Brexitu. Vrijeme za dogovor istječe

None Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Brexit je predviđen za 31. listopada i još nije jasno pod kojim će se uvjetima dogoditi i hoće li ga uopće biti. Irski i britanski premijer nakon sastanka rekli da se možda našao mogući dogovor.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je ništa ne jamči da će zadnji krug pregovora o brexitu biti uspješan te da je vrijeme za sklapanje dogovora do 31. listopada gotovo isteklo, umanjivši optimistična očekivanja nakon sastanka irskog i britanskog premijera dan prije.

- Dobio sam obećavajuće signale od irskog premijera (Lea Varadkara) da je dogovor još moguć. U ovome trenutku vode se tehnički razgovori u Bruxellesu -  rekao je Tusk.

Christian Democratic Union (CDU) and Christian Social Union (CSU) meeting in Berlin MERKEL: 'Njemačka će se s članicama EU-a boriti za uređeni Brexit!'

- Naravno, ništa ne jamči uspjeh i vrijeme je gotovo isteklo. Ali treba iskoristiti i najmanju šansu.

Irski premijer Leo Varadkar i britanski premijer Boris Johnson neočekivano su objavili da su pronašli put prema mogućem dogovoru na sastanku na sjeveru Engleske u četvrtak.

Glavni pregovarači dviju strana sastali su se u petak ujutro u Bruxellesu.

FILE PHOTO: British Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street in London MALI IZGLEDI ZA DOGOVOR Britanci prijete oko Brexita: Kompromis ili postajemo opaki

Brexit je predviđen za 31. listopada i još nije jasno pod kojim će se uvjetima dogoditi i hoće li ga uopće biti.

Tusk je ranije rekao Johnsonu da će, ako London do petka 11. listopada ne iznese provedivo rješenje, na summitu EU-a u četvrtak i petak reći da je dogovor gotovo nemoguć.

Varadkar je nakon sastanka s Johnsonom izjavio: "Mislim da je moguće da se dogovorimo, da dogovorimo sporazum, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo izići iz EU-a na uređeni način i da se to postigne do kraja listopada."

U zajedničkoj izjavi, dvojica čelnika kazala su da mogu "vidjeti put prema mogućem dogovoru".

Nije poznato što su se točno dogovorili.

(aš)

Komentiraj, znaš da želiš!