Obavijesti

News

Komentari 103

U Hrvatskoj režije skuplje nego u Irskoj, a plaća 2,5 puta manja

U Hrvatskoj režije skuplje nego u Irskoj, a plaća 2,5 puta manja
1

S druge strane su u Irskoj cijene najma stanova među skupljima u svijetu. Od nje su skuplji samo Hong Kong, Island te Singapur. No, minutu razgovora mobitelom plaćamo skuplje nego Nijemci...

VIDEO

Stanovnici Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika plaćaju u prosjeku oko 200 kuna skuplje režije nego oni u metropolama Irske, Švicarske, Nizozemske, Francuske... U zemljama koje su daleko bogatije od nas.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:50

A prosječne mjesečne plaće ne mogu nam se niti uspoređivati. Primjerice, u Švicarskoj je ona gotovo pet puta veća od naše i iznosi 30.053 kune.

Usporedili smo cijene hrane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj
Usporedili smo cijene hrane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj

Najskuplje režije u svijetu plaćaju Nijemci, gdje one prosječno, za stan od 85 četvornih metara, iznose 1558 kuna. Iako su režije kod nas i u Njemačkoj skuplje nego u Irskoj, s druge strane su u Irskoj cijene najma stanova među skupljima u svijetu. Od nje su skuplji samo Hong Kong, Island te Singapur.

U tablici su cijene stanarina i režija u predgrađima prema podacima sa stranice numbeo.com. U središtima metropola i drugih većih gradova su one i više. Najam jednosobnog stana u centru Zagreba ili Dubrovnika košta u prosjeku oko 3500 kuna. U Dublinu cijena dosiže vrtoglavih 11.194, a u Berlinu 5845 kuna.

Kad se podvuče crta na kraju mjeseca, stanovnik centra Berlina će morati izdvojiti za stanarinu i režije 7401 kunu, onaj u središtu Dublinu 12.207, a Zagreba 4736 kuna. Ako se usporede prosječne mjesečne plaće, koje su u Irskoj i Njemačkoj veće za 10.000 kuna nego kod nas, vidi se kako Zagrepčaninu na kraju mjeseca ostane malo novca za preživljavanje.

Dakako, tu se trebaju pribrojati i računi za mobitel te internet, koji u ovom digitalnom dobu ima gotovo svako kućanstvo. U Irskoj je prosječna mjesečna cijena interneta brzine 60 megabita po sekundi 364 kune, u Njemačkoj 208, a u Hrvatskoj 168 kuna.

Minutu razgovora mobitelom plaćamo skuplje nego Nijemci. Ovisno od operatera, prosječna cijena minute razgovora u Hrvatskoj košta 81 lipu, u Njemačkoj 66 lipa, dok je u Irskoj ona najskuplja, pa minuta razgovora košta 1,84 kune.

Metropole Njemačke i Irske su među skupljim gradovima u Europi i prema cijenama nekretnina. Stan od 40 četvornih metara u središtu Dublina u Irskoj u prosjeku stoji 1,741.720 kuna. Četvorni metar je vrtoglave 43.543 kune, dvostruko nego u predgrađu. U središtu Berlina kvadrat je 32.512 kuna, pa se tamo stan iste površine može kupiti malo jeftinije nego u Dublinu, odnosno za 1,521.160 kuna. U središtu Zagreba kvadrat je u prosjeku 17.143 kn, pa stan stoji 685.720 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje
ŽELIMO ODGOVORE

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

DEMOGRAFSKA OBMANA Ako se nešto ne promijeni, Lijepa naša bi uskoro mogla postati 'zemlja bez ljudi'. Što vlast čini da zaustavi to? Mi ćemo im to pitanje svaki dan postavljati, u više navrata. Pratite Twitter...

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'
IRSKA VELEPOSLANICA

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'

INTERVJU: Olive Hempenstall otkriva zašto voli život u Hrvatskoj i što brojne Hrvate privlači u Irsku. U Hrvatskoj je veleposlanica od 2016., a iza sebe ima dugu i uspješnu diplomatsku karijeru
Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...
BUDIMO USPJEŠNI

Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...

Riječko sveučilište osnovalo je savjet za znanost koji okuplja svjetski poznate hrvatske znanstvenike. Cilj im je bolje obrazovanje. Rektorica riječkog sveučilišta upozorava kako naše znanstvene institucije stagniraju