Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U sabirnom logoru za Židove u Đakovu umrlo je 550 logoraša

None Foto: Filip Kos/PIXSELL

Na Židovskom groblju u Đakovu u nedjelju je održana komemoracija u spomen na žrtve nekadašnjeg logora za Židove koji je postojao u Đakovu, na prostoru današnje benzinske crpke u Nazorovoj ulici

Komemoracija je započela kod spomen-obilježja na Židovskom groblju na kojem su predstavnici četiriju židovskih općina - iz Osijeka, Sarajeva, Zagreba i Beograda te predstavnici grada Đakova položili vijence, a služen je i vjerski obred. 

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Na žrtve te holokaust kao zlo koje se više ne smije ponoviti čovječanstvu podsjetio je predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske dr. Ognjen Kraus, a obratili su se i i predstavnici Židovske općine Osijek koja je organizator komemoracije. 
Komemoraciji je nazočilo i nekoliko preživjelih logoraša, sada već u devetom desetljeću života. Sabirni logor za Židove u Đakovu djelovao je od 1941. do 1942. godine, a u njega su deportirani većinom Židovi iz Bosne.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Riječ je o  oko 2.000 žena, djece i staraca. U njemu je umrlo oko 550 logoraša, a brojnima je Đakovo bilo tek privremena postaja do Jasenovca, Auschwitza i drugdje. Logoraše koji su skončali u đakovačkom logoru tadašnji grobar Stjepan Kolb pokapao je na Židovskom groblju u Đakovu uz označavanje njihovih imena, godine i mjesta rođenja.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Upravo po tome je to groblje jedinstveno u svijetu, a limene pločice s podacima pokojnika nedavno su zamijenjene kamenima. 

Tema: Hrvatska

Komentari (23)
  • Treba se napraviti revizija ratnih zbivanja jednog vremena,takozvani pobjednici su napisali svoju povijest.

    2. 6. 2019,   15:51
  • da li su ikad i igdje hrvati bili u logorima,da li će te ikada o tom pisati gospodo.

    2. 6. 2019,   15:08
  • Svake godine promjenite adresu logora

    2. 6. 2019,   16:18