Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubili ga komunisti jer nije htio poreći masovni zločin Sovjeta

None Foto: screenshot/Youtube

Na današnji dan 1945. komunističke vlasti osudile su na smrt čuvenog patologa i znanstvenika Ljudevita Juraka. Njegov grijeh je bio što je masovni pokolj u Ukrajini pripisao “prijateljskoj Sovjetskoj Rusiji”

Prof. dr. Ljudevit Jurak začetnik je patološke anatomije u Hrvatskoj, čovjek koji je radio obdukciju Stjepana Radića nakon atentata u Beogradu 1928. godine. Veliki stručnjak, cijenjeni znanstvenik, čovjek koji je skončao 1945. godine nakon dolaska komunista na vlast u Hrvatskoj. Komunističko istražno povjerenstvo proglasilo ga je krivim jer nije pristao na njihove uvjete nego je ostao pri svom mišljenju. Glasoviti sudski medicinar radio je po svojoj svijesti i nije htio ići protiv sebe. Osuđen je na smrt na današnji dan 1945. i strijeljan.

Istraga masovnih grobnica

Naime, Ljudevit Jurak koji se rodio 1881. u selu Zalug pored Huma na Sutli 1943. je kao renomirani stručnjak svjetskog glasa, pozvan da kao član Međunarodnoga povjerenstva istraži masovne grobnice pronađene u zapadnoj Ukrajini kod grada Vinice udaljenog 120 km od Kijeva.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Bilo je vrijeme poslije otkrivanja masovnih grobnica u Katynskoj šumi, gdje su Staljinov NKVD 1940. poubijao poljske časnike, U Vinicu je Jurak znanstveno utvrdio uzrok i vrijeme smrti oko 2.000 ukrajinskih seljaka i radnika koje su ubili Sovjeti po Staljinovim nalogu u sklopu etničkog čišćenja Ukrajine. Ukrajina je u to vrijeme bila u sastavu SSSR-a. Ubijeni su hicem u potiljak 1938. godine.

'Ubili su radnike i seljake'

O tome je Jurak napisao članak pod nazivom Skupni grobovi u Vinici, objavljen u Hrvatskom narodu 25. srpnja 1943. godine.
U članku između ostalog piše: 
- Na svim lješinama ustanovljene su strielne ozljede i to pretežno hitac u zatiljak, izpaljen ručnim strielnim oružjem kalibra 5,6 mm. Taneta su bila bez iznimke olovna bez čahure (long rifle). Kod većine mogli su se ustanoviti znakovi hitca iz bliza a većinom se radilo o zapelom hitcu. (...) Pretražene lješine pripadale su prema odjeći gotovo izključivo jednostavnom radničtvu ili seljačtvu i bile su većinom u višoj dobi života - naveo je u članku Jurak.
 - Već se za vrieme očevida nalazilo na mjestima skupnih grobova množtvo naroda, najviše seljačkih žena, gdje prevrću i pretražuju i prepoznaju pojedine odjevne predmete, izvješene na konopcima u voćnjaku i gradskom perivoju, a izvađene iz skupnih grobova - napisao je Jurak

Streljali ga i sve mu uzeli

Juraku su komunističke vlasti ponudile da povuče svoj potpis s izvješća Međunarodnog povjerenstva i da kaže da ga je dao pod prisilom. U to slučaju bio bi slobodan. On na to nije pristao. Zato je Vojni sud Komande grada Zagreba okrivio da je “svjesno i zlonamjerno vršio propagandu protiv prijateljske Sovjetske Rusije. Osudili su ga na smrt strijeljanjem, trajan gubitak građanske časti te mu je imovina konfiscirana.

Foto: Wikipedia

Rehabilitiran je na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 15. rujna 1991. godine.

Kolega mu je uspio pobjeći

Njegov kolega slavni hrvatski patolog profesor dr. Eduard Miloslavić izbjegao je Jurakovu sudbinu jer je krajem 1944. godine pobjegao u Ameriku. On je također bio pozvan da kao član Međunarodnog povjerenstva istraživa masovni zločin, ali u Katynskoj šumi u Poljskoj. O tome je pisao u Hrvatskom narodu 4. svibnja 1943. godine a njemačkoj novinarki A. Hausberger dao je intervju u kojem za pokolj optužio Sovjete. Miloslavić je poznat i kao osnivač sarajevskog medicinskog fakulteta. Nakon bijega u Ameriku predavao je na američkom sveučilištu kao profesor sudske medicine. 
U Jugoslaviji je osuđen na smrtnu kaznu u odsutnosti. Umro je u Madridu 1953.godine.
 

Tema: History

Komentari (90)
  • jugokomunistički monstrumi. ništa im nije bilo sveto. stepinac im je dobro rekao na montiranom procesu komunizam je u laži nastao, u laži živi i u laži će umrijeti.

    9. 6. 2017,   22:20
  • Ne shvaćam ljude u 21 st. da mogu veličati monstruma i bolesnika kao što je Tito, treba da se zabrani svako veličanje Tita jednako kao i Hitlera .

    9. 6. 2017,   22:56
  • Komunizam..najveće zlo 20. Stoljeća !

    9. 6. 2017,   22:17