Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Učinit ćemo sve da se Jadran vrati pod hrvatsku zastavu'

None Foto: Vojska Crne Gore 2

Matična luka 'Jadrana' može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. kada je brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen, rekao je ministar obrane Damir Kstičević

Školski brod "Jadran" pripada Hrvatskoj koja će učiniti sve da ga vrati u matičnu luku Split, izjavio je u utorak ministar obrane Damir Krstičević, reagirajući na izjave crnogorskog kolege da će brod ostati u Crnoj Gori i ploviti pod zastavom te države.

U Tivtu je u ponedjeljak obilježena 85.godišnjica najvrjednijeg i najljepšeg broda crnogorske mornarice, koji je nekada služio kao školski brod mornarice bivše Jugoslavije.

CRNOGORSKI MINISTAR 'Brod "Jadran" je crnogorski, ali nećemo svađu s Hrvatima'

Ministar obrane Predrag Bošković izjavio je na svečanosti kako je Crna Gora otvorena da svi njezini saveznici koriste "Jadran“, ali da će jedrenjak ostati u toj državi i ploviti pod njezinom zastavom.

No, s time se ne slaže Krstičević koji tvrdi da je brod u vlasništvu Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske povijesti.

"Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi bio vraćen pod hrvatski stijeg i od Crne Gore očekuje poštivanje međunarodnog prava i dogovora o sukcesiji" koja uključuje "Jadran", stoji u njegovu priopćenju.

061026-N-5330L-271 | Autor: MC3 Matthew D. Leistikow Foto: MC3 Matthew D. Leistikow

Kao izraz dobre volje i dobrosusjedskih odnosa, Hrvatska je pristala na mogućnost zajedničkog korištenja "Jadrana" u svrhu školovanja kadeta obiju zemalja.

"Međutim, matična luka 'Jadrana' može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. kada je brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen“, poručio je potpredsjednik vlade i ministar obrane.

Brojni uzvanici okupili su se u ponedjeljak navečer na prijemu na palubi "Jadrana“, vezanog na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

"'Jadran' se s ovim gradom suživio prije 85 godina i ovo je brod koji će, siguran sam nadživjeti sve nas i koji će i slijedećih 85 godina živjeti s ovim gradom i dočekivati neke nove generacije, nove mornare i nove turiste“, rekao je crnogorski ministar Bošković.

Tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac podsjetio je na višedesetljetnu vezu "Jadrana“ sa Tivtom i Bokom koja je započela još 16. srpnja 1933. kada je kao novi jedrenjak, uplovio u Tivat. Kusovac je "Jadran“ nazvao „neodvojivim tkivom i ikonom og zaljeva“.

Podsjetivši na bogatu povijest jedrenaka, zapovjednik "Jadrana“, kapetan korvete Zoran Ivanovski istaknuo je da je brod porinut u more 25. lipnja 1931., a gradnja i završno opremanje broda u lipnju 1933. godine, dok je 16. srpnja te godine uz veličanstven doček uplovio u svoju tadašnju i sadašnju luku Tivat.

Komentari (52)
  • Imamo mi i Galeba pa se jako dobro brinemo o njemu. Isto bi se dogodilo i sa Jadranom.

    21. 8. 2018,   16:35
  • Jedrenjak je građen u Hamburgu i 1933 isplovio za Tivat i to mu je bila matična luka. Nema dosta svađa pa treba malo provocirati i Crnu Goru.

    21. 8. 2018,   17:00
  • Sad, kad su crnogorci ugradili dva nova motora Caterpillar C 18 snage 448 kW (600 KS) će ga sigurno vratit. LOL

    21. 8. 2018,   17:22