Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Udar korone: 42 posto tvrtki će otpuštati, a trećina zatvoriti

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od 2700 anketiranih tvrtki, čak 95 posto prijavljuje pad prometa, s tim da ih 28 posto ima pad od 100 posto. Tri četvrtine (74 posto) prijavilo je pad proizvodnje, od čega petina (21 posto) ima stopostotni pad.

Najnoviji rezultati ankete Hrvatske gospodarske komore pokazuju da koronavirus ima sve veći negativan utjecaj na domaće gospodarstvo, a najpogođenije su mikro tvrtke, objavio je HGK.

 Čak 95 anketiranih tvrtki prijavljuje pad prometa, s tim da ih 28 posto ima pad od 100 posto. Tri četvrtine (74 posto) prijavilo je pad proizvodnje, od čega petina (21 posto) ima stopostotni pad. Ništa bolje stanje nije ni po pitanju opskrbe sirovinama i lancima opskrbe gdje probleme ima 69, odnosno 61 posto tvrtki. Pad izvoza bilježi 45 posto poduzeća, a pad uvoza 41 posto njih. Stoga ne čudi da u takvoj situaciji 42 posto ispitanih razmišlja o otpuštanju radnika, a čak 37 posto o zatvaranju tvrtke.

Zagreb: Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo: Predsjedanje Hrvatske EU" BIJESNI PODUZETNICI: 'Ugroženo je 730.000 radnika. Plenkoviću, smjenjuj Horvata!'

- Ove brojke pokazuju da kriza s koronavirusom neće poštedjeti nikoga i stoga hitno moramo pomoći pogođenim dijelovima gospodarstva oslobađanjem plaćanja svih davanja, sufinanciranjem plaća i moratorijima na kredite. Moramo djelovati proaktivno i preventivno, a ne samo pasivno reagirati na ovo što nam se događa-  istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući rezultate ankete, u kojoj je sudjelovalo preko 2700 tvrtki.

Što se nedostatka radnika tiče, prema rezultatima ankete on još uvijek nije toliko izražen. Dvije trećine tvrtki u ovom trenutku nema poteškoća s manjkom radne snage, dok ih 27 posto ima probleme uzrokovane bolovanjima i samoizolacijom. Anketa je ispitala i interes poduzetnika za Vladine mjere pomoći gospodarstvu.

ANALIZA BORISA PODOBNIKA: Nakon korone stiže recesija, a država nema želju za reformom

Između 63 ponuđene mjere najviše ih je zainteresirano za odgodu plaćanja javnih davanja (56 posto tvrtki) i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima (50 posto). Slijedi odobrenje novih kredita za likvidnost (35 posto) i uvođenje moratorija na postojeće kreditne obveze (32 posto).

Prema djelatnostima, u anketiranom uzorku najzastupljenije su prerađivačka industrija i uslužne djelatnosti, zatim trgovina, prijevoz i građevinarstvo pa turizam (hoteli, restorani i putničke agencije). Preko četvrtine ispitanih tvrtki (22 posto) je s područja grada Zagreba, slijedi Splitsko-dalmatinska županija (12%), a na trećem mjestu su Zagrebačka i Primorsko-goranska županija (po 9 posto).

Komentari (190)
  • Sve mi se više čini da je sve ovo oko korone nečija smisljena igra za nešto što se ne zove korona

    25. 3. 2020,   14:23
  • Moj kolega je podstanar, 4. djece od ponedjeljka ne radi ni on ni punoljetna kćer . Pitanje glasi: kako će ti ljudi preživjeti?

    25. 3. 2020,   14:36
  • Gdje ste svi zagovaratelji karantena i represija. Korona je mila majka sto ce da bude nakon korone

    25. 3. 2020,   14:35
Message