Obavijesti

News

Komentari 0

Usporen je rast vodostaja: 'Od poplava obranjene sve linije'

Usporen je rast vodostaja: 'Od poplava obranjene sve linije'
3

Naselje Mlaka je i dalje odsječeno, no na području Jasenovca će se također obraniti sve linije, a tijekom petka očekuje se vrh vodostaja na području Siska i Save u Jasenovcu

VIDEO

>>> Najnovije informacije

13.33 - U Karlovačkoj županiji u četvrtak je za promet zatvorena još samo državna cesta DC-36 na dionici Koritinja – Blatnica, prema Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije zasad nema naznaka da voda nije ispravna za piće, a štete uzrokovane poplavom nisu velike i neće biti proglašeno stanje elementarne nepogode, doznaje Hina u Stožeru Civilne zaštite Karlovačke županije.

Promet za Koritinju i Blatnicu teče obilazno cestom Jastrebarsko – Klinča Sela – Pisarovina jer se izlivena Kupa još nije povukla u korito, što je trenutačno jedino cestovno ograničenje iako je protekla tri dana promet povremeno bio ograničen na 21 cesti, rekla je glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Senka Staroveški te pohvalila policiju za uspješno odrađen zadatak vezan uz sigurnost u prometu u teškim uvjetima.

"Na prometnicama koje su bile zatvorene zbog izlivenih rijeka policija je pridonijela većoj sigurnosti građana i bila na usluzi u svakom trenutku, a činjenica da nitko nije stradao dovoljno govori da je sve funkcioniralo i da možemo biti zadovoljni što smo i ovaj put pokazali spremnost na izazove, ovaj put na obilnu kišu koja je pala na širem području Karlovačke županije u kratkom vremenu i izazvala vrlo nagli porast vodostaja i izlijevanje vode na prometnice“, rekla je Staroveški.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Josip Ribar rekao je nakon razgovora s načelnicima gradova i općina koji su imali problema s obilnim oborinama da štete nisu velike. U Plaškom je, primjerice, u šest kuća ušla voda, ali nikome u stambeni prostor, nego samo u gospodarski dio.

"U Belavićima na području Duge Rese jedna je kuća poplavljena, u osam je kuća voda počela ulaziti, ali su se njezinim stalnim ispumpavanjem one obranile od poplave te je šteta zanemariva, kao i u Karlovcu", rekao je Ribar i dodao kako "nigdje neće biti potrebe da se proglašava stanje elementarne nepogode".

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Jelica Magdić rekla je za Hinu kako - na temelju analize uzoraka uzetih na više mjesta u Ogulinu, Karlovcu, Rakovici i Dugoj Resi, iako se u Ogulinu pojavila zamućenost vode u vodovodu - problema s vodom nigdje nema,

"Rezultati se dobivaju nakon 24 i nakon 48 sati od analize, ali zasad nema nikakvih ograničenja te nisu propisane nikakve mjere opreza. Naša Služba za zdravstvenu ekologiju, po nalogu Državnog inspektorata, uzela je jučer i danas  uzorke vode za piće i prvi dio analize pokazao je da problema nema, no punu ocjenu ispravnosti vode moći ćemo dati kada ukupna analiza bude završena, kada dobijemo gotove nalaze", rekla je Magdić.

11.40 Pogledajte javljanje uživo iz Duge Rese

Povlače se karlovačke rijeke: Obitelji Trupac kod Duga Rese poplavljena je kuća zbog rekordnog vodostaja Mrežnice

Posted by 24sata on Thursday, May 16, 2019

8.30 Najveći vodni val Une je u u srijedu navečer prošao kroz Hrvatsku Kostajnicu, pa je od ponoći vodostaj u padu i u četvrtak ujutro u 7 sati iznosio je 437 centimetara.

Nakon tjedan dana Kostajničani su ponovo proveli mirnu noć.

Sve su kuće obranjene, a ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća je nastavljeno.

Tijekom noći vodostaj je pao za tridesetak centimetara i u četvrtak ujutro u 7 sati iznosio je 437 centimetara. Tako su dosadašnje izvanredno stanje ponovo zamijenile izvanredne mjere obrane od poplava, a obrana tzv box barijerama u kombinaciji sa zečjim nasipima pokazala se učinkovitom.

Iz kostajničkog Komunalca ponovo upozoravaju da je voda iz izvora Pašina vrela još uvijek zamućena, pa pozivaju građane koji koriste vodu iz gradskog vodovoda da je i nadalje prokuhavaju.

I vodostaj Kupe i Save na sisačkom području usporio je rast, ali su na snazi izvanredne mjere obrana.

Sava u Jasenovcu od 5 sati ujutro stagnira na 829 centimetara, a vodostaj Kupe kod Farkašića u 7 sati je iznosio 894 centimetra i još je u laganom porastu. Zahvaljujući prestanku padalina, nema neposredne opasnosti od poplava na sisačkom području.

7.00 Visoki vodostaji i dalje su diljem zemlje, no u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici usporen je rast vodostaja. U Jasenovcu, pak, na Savi vodostaj raste, kao i na Kupi u Farkašiću, javlja N1 Televizija. 

Sava je u Jasenovcu u četvrtak u 6 sati bila 829 cm, Una u Kostajnici 439 cm, Kupa u Farkašiću 894 cm, a Korana u Karlovcu 723 cm.

Rastu vodostaji: Četiri škole su prekinule nastavu zbog poplava
Rastu vodostaji: Četiri škole su prekinule nastavu zbog poplava

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kaže da su od poplava obranjene sve linije. Uz opadanje vodostaja na području Karlovca doći će do relaksacije sustava i posljedično do ukidanja izvanrednih mjera, rekao je u razgovoru za Hrvatski radio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Naselje Mlaka je i dalje odsječeno, no na području Jasenovca će se također obraniti sve linije, a tijekom petka očekuje se vrh vodostaja na području Siska i Save u Jasenovcu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...