Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlasnik i kapetan broda brane se sa slobode: 'Nismo krivi...'

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon što su uhićeni u srijedu, 23-godišnji vlasnik i 27-godišnji kapetan broda na kojem je umro Talijan, a još ih je petero otrovano, danas su pušteni kako bi se branili sa slobode

U svojoj obrani, piše RTL, vlasnik broda na kojem su se otrovali Talijani, izjavio je kako se ne osjeća krivim. Izrazio je žaljenje te sućut obitelji preminulog 57-godišnjeg Talijana. Njegov je odvjetnik istaknuo kako je i sam pomagao unesrećenima. 

I vlasnik i kapetan broda danas su pušteni kako bi se branili sa slobode s obzirom da nije bilo elemenata za određivanje pritvora. 

Podsjećamo, nesretni je Talijan preminuo, a još ih je petero otrovano ugljikovim monoksidom iz generatora - agregata koji je bio instaliran protivno pravilima struke i to 8. kolovoza ove godine. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Djeca stabilnije, ali i dalje životno ugrožena. 

Osim preminulog Talijana, na brodu su bile tri odrasle osobe stare 64, 56  44 godine te dvoje djece stare pet i 12 godina. Djeci se stanje poboljšalo, ali i dalje su životno ugrožena.

- Djeca su danas stabilnije, ali su još na respiratoru. Dok god ih ne skinemo s respiratora, dok ne vidimo da mogu samostalno disati, ona su životno ugrožena", rekla je za RTL prim. doc. dr. sc. Branka Polić, voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi.

- Oni se nalaze u induciranoj komi i priključeni su na respirator kako bi njihov mozak trebao što manje kisika, da bi se što bolje i što prije oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtjevi mozga i da se pokuša prirodnim procesom oživjeti moždane stanice. To se ne može postići nikakvim lijekovima, već prirodnim procesima, a za to je najbolje stanje mirovanja mozga - rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan splitski neurolog koji je želio ostati anoniman.

POTREBNA JE OSVIJEŠTENOST 'Tihi ubojica' ugljikov monoksid u SAD-u je ubio 150 nautičara

DORH: Vlasnik i kapetan suprutno uputama ugradili opasni agregat

U službenom priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a navedeno je da je zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu proveo ispitivanje kapetana i vlasnika broda zbog sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine. 

- Postoji osnovana sumnja da su brodar tj. vlasnik broda te zapovjednik broda zajednički i po prethodnom dogovoru, a protivno Pomorskom zakoniku, ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem, stoji u priopćenju s naglaskom na to da se osnovano sumnja da dvojac nije osigurao sigurno uklanjanje plinova 'lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade.'

POGLEDAJTE VIDEO: 

Komentari (217)
  • Vlasnik broda ima 23 godine. Koliko nezahvalan mozes bit da te zivot tako lijepo posere i tatica ti kupi brod prije nego sto ti se jaja spuste i sve sto trebas je odrzavat to, ali ne, ti izvodis ovakve gluposti iz ko zna kojih razloga. Nevjerojatno kako najveci propuh uvijek dobije sve servirano na pladnju.

    15. 8. 2019,   14:05
  • Kako nema nikakvih podataka ,imena firme,broda,vlasnika,zar je zo tajna?

    15. 8. 2019,   14:04
  • Ovo je moguće samo u Hrvatskoj. Osoba koja je jedina kriva za smrt talijana pušta se da se brani sa slobode. Ma tribalo ga je odma osuditi na nekih 30.godina zatvora, brod oduzeti i zabranit da se bavi bilo kakvim privatnim poslom do kraja života. SRAMOTA OD HRVATSKOG PRAVOSUĐA.

    15. 8. 2019,   14:02