Obavijesti

News

Komentari 2

Zadavili ih, polomili kosti, pa im automobil bacili u provaliju

Zadavili ih, polomili kosti, pa im automobil bacili u provaliju
1

Na današnji dan 1960. brutalno su ubijene tri sestre Mirabal, aktivistkinje u borbi protiv diktatorskog režima Rafaela Trujila u Dominikanskoj Republici. Na životu je ostala samo četvrta sestra..

VIDEO

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama po odluci UN-a obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na brutalno ubojstvo tri sestre Mirabal u Dominikanskoj Republici koje je zapovjedio diktator Rafael Trujillo. One su se protivile njegovoj autokratskoj vladavini i zajedno sa muževima pripadale skupini koja je planirala njegovo rušenje. Njihovo ubojstvo postalo je simbolom ženskog otpora a one danas predstavljaju odvažne i neustrašive feminističke ikone Latinske Amerike čija priča o otporu nikad nije zaboravljena.

Lijepa, pametne i neustrašive 'Leptirice' 

Patria (1924.), Minerva (1926.), Dédé und Maria Teresia (1935.) Mirabal, rodom iz okolice Santiaga u Dominikanskoj Republici potekle su iz dobro situirane obitelji zemljoposjednika koja je živjela u ruralnom gradu Salcedo. Sestre su bile bistre i obrazovane, a  sve su, osim Belgice Adele "Dede", i diplomirale. Ona je ostala na obiteljskom imanju pomažući u vođenju obiteljskog gospodarstva.

30 May 1961 - Trujillo assassinated

Kao političke aktivistkinje skupine "Leptiri" (španj. Las Mariposas), koju su osnovale, više puta bile su uhićivane i zatvarane, izdavale su pamflete u kojima su upozoravale na nezakonitost vladavine i brojne žrtve Trujilla, a u pokret su se uključili i muževi sve tri sestre. 

Odbila diktatorovo udvaranje 

Minerva je završila pravo i postala odvjetnica no zabranjeno joj je polaganje ispita koji je bio potreban za vođenje vlastitog odvjetničkog ureda. Zabrana je uslijedila nakon što je još kao studentica odbila 'romantičnu ponudu'  35 godina starijeg diktatora Trujilla, a on kao veliki ljubitelj žena nije prihvaćao odbijanje. Nakon toga potrudio se pretvoriti joj život u pakao. 

Trujillo je, želeći se riješiti sestara koje su mu radile sve veće probleme, unajmio plaćenike koji su presreli sestre u automobilu, ubili ih, te to pokušali prikazati kao nesreću. Naime, na današnji dan 1960., tri od četiri sestre vraćale iz posjete svojim muževima u zatvoru kad su ih napali pripadnici Trujillove tajne policije. Sve tri su, zajedno s vozačem, bile zadavljene i polomljene su im kosti. Drvenim palicama izubijali su ih do smrti. Zatim su automobil bacili u provaliju da izgleda kao nesreća.

Ubili ga nekoliko mjeseci nakon smrti sestara

Vijest o njihovoj smrti razbjesnila je narod te je njihova brutalna likvidacija bila jedan od događaja koji je ojačao pokret protiv Trujillovog režima. Narod Dominikanske Republike odmah je znao da je Trujillo naručio ubojstva te su ona zapravo označila početak kraja njegove vladavine. U trenutku smrti, Patria je imala 36, Minerva 34, a Maria Teresia 24 godine. Samo sedam mjeseci poslije smrti hrabrih sestara diktator je ubijen u atentatu nakon 31 godinu na vlasti. Izrešetan je u automobilu sa više od 60 hitaca dok se vozio glavnim gradom.

Na životu je ostala  samo jedna sestra, koja se godinama zalagala za očuvanje uspomene o ubijenim sestrama. Iako, za razliku od njih, nije imala istaknutu ulogu u pokretu otpora, Dedé je ostatak života provela brinući se za njihovu djecu i očuvanje ostavštine svojih sestara . Dedé je 1994. osnovala Muzej sestara Mirabal koji je postao velika turistička atrakcija.  Umrla je 2014. od komplikacija uslijed plućne bolesti.

U Dominikanskoj Republici danas se sestre Mirabal smatraju nacionalnim mučenicama. Njihova lica nalaze se na poštanskim markicama i novčanicama.

Prije 16 godina snimljen je film "Vrijeme leptira" prema noveli "In the Time of the Butterflies", sa Salmom Hayek u ulozi Minerve i Edwardom Jamesom Olmosom kao Trujillom. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti