Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pljušte ostavke: Osim Ćelića 'pala' su još dva policijska šefa

None Foto: PIxsell 3

MUP je proveo izvanredni nadzor nakon kojeg je Josip Ćelić podnio zahtjev za razrješenje, a uz njega je to podnio i načelnik prometne policije Zadar. Otkriven je slučaj zbog kojeg odlazi i načelnik zagorske policije

Zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić u ponedjeljak je podnio ostavku na svoju funkciju. No, osim njega zahtjev za razrješenjem s dužnosti podnijeli su i načelnik PU krapinsko-zagorske Darko Car te načelnik postaje prometne policije Zadar, objavili su iz MUP-a

Pratite uživo

Podsjetimo, prošli tjedan otkriveno je kako su ga presretači zaustavili dok je vozio 166 km/h, na mjestu gdje je dozvoljeno samo 50.

AKO SE DOKAŽE DAT ĆE OSTAVKU Ćelić: 'Vozio sam 166 na sat, ali ništa nisam zataškavao!'

- Ako se dokaže da sam bilo što zataškavao, istog trenutka podnosim ostavku - izjavio je Ćelić u Korenici novinarima prošlog tjedna nakon što je na RTL-u objavljena snimka iz ožujka. 

Kako su naveli iz RTL-a, snimka je misteriozno nestala iz MUP-ovog sustava i policijske evidencije. Na pitanje novinara zašto je vozio tako brzo i je li razmišljao o posljedicama, Ćelić je odgovorio kako definitivno i nedvojbeno priznaje počinjenje prekršaja.

UHVAĆEN U BRZOJ VOŽNJI Najbogatiji policajac ima vilu na 6 katova, ukrali mu zlato...

- S obzirom da je postupak u tijeku, ja ne bih sad o razlozima, neka ide sve svojim tijekom. Postupak je u tijeku i ja ga ne bih mogao ni ne bih smio komentirati javno. Definitivno, prihvaćam i priznajem počinjenje prekršaja. Ono što ne mogu prihvatiti su zlonamjerne optužbe da sam u bilo kojem dijelu zataškao, stornirao ili nekome izričito nešto naredio ili naložio da se stornira, to je apsolutno netočno, istaknuo je.

O svemu su se oglasili i iz MUP-a koji će u 18 sati više detalja otkriti na konferenciji. 

Tijekom provedenog izvanrednog nadzora obavljeni su razgovori sa svim policijskim službenicima i rukovoditeljima koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili trebali biti upoznati s predmetnim postupanjem te je izvršen uvid u postojeću pisanu i video dokumentaciju slučaja. Utvrđeno je sljedeće:
 

 • policijski službenici su dana 12. ožujka ove godine, nakon utvrđenog prekršaja, na mjestu događaja zamjeniku glavnog ravnatelja policije izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, a koji je on vlastoručno potpisao te su uredno evidentirali i pohranili snimku navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu poduzeli daljnja postupanja radi sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja, već su to učinili tek nakon što je informacija objavljena u medijima;

 

 • nakon počinjenja prekršaja evidentirana je komunikacija između zamjenika glavnog ravnatelja policije i načelnika Policijske uprave zadarske. Nije potvrđen medijski navod da je zamjenik glavnog ravnatelja tražio od načelnika policijske uprave da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka utvrđenog prekršaja ukloni. S tim u svezi, utvrđeno je da se snimka prekršaja nalazi u službenim prostorijama nadležne policijske postaje pohranjena kao i svi ostali video zapisi te vrste, pod rednim brojem nastanka te da u nijednom trenutku nije bila izgubljena niti otuđena, a što se u medijskim objavama tvrdilo.  Tijekom izvanrednog nadzora utvrđen je još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja. Naime, 9. ožujka 2019. godine utvrđen je prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozilom na DC-306 u mjestu Sabunike, za osobno vozilo u privatnom vlasništvu, a kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske. On se spomenutom cestom, izvan naselja, kretao brzinom od 122,5 km/h, a koja je, nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje pokrenuli također nakon ranije navedenih medijskih objava.
 
Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao „neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza“, a za petog policijskog službenika je proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva“.
 
Načelnik Policijske uprave zadarske zaprimio je Izvješće o izvanrednom nadzoru te će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.  
 
Zamjenik glavnog ravnatelja policije (na dužnosti od srpnja 2018. godine) podnio je tijekom današnjeg dana glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, a što je glavni ravnatelj prihvatio te je on s današnjim danom premješten na drugo radno mjesto.
 
Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske (izabran na dužnosti u rujnu 2017. godine) također je tijekom današnjeg dana podnio glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, a što je glavni ravnatelj policije prihvatio te je premješten na drugo radno mjesto.
 
Načelnik PU zadarske Anton Dražina je zatražio od glavnog ravnatelja policije da načelnika Postaje prometne policije Zadar, sukladno zvanju i stručnoj spremi, premjesti na drugo radno mjesto. 

Komentari (134)
 • Ja mislim da je on skužio da je bolje dati ostavku nego da mu počnu čačkat po silnim nekretninama

  28. 10. 2019,   17:11
 • Nije to napravio bez rezervnog plana. Zadužio je taj puno kriminalaca. Od tud mu i tolika imovina. Kad smo već kod imovine...porezna gdje ste?

  28. 10. 2019,   17:14
 • Ne laži Ćeliću znaš ti i sam. Za par mjeseci eto tebe nazad na nekoj novoj funckiji, izmislit će se nešto i za tebe.

  28. 10. 2019,   16:56