Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Završio sam fakultet i bio bez posla. Otišao sam u Njemačku'

None Foto: Privatna arhiva 2

Joško iz Sinja Njemačku je posjetio nekoliko puta da vidi hoće li mu se svidjeti i kakve su šanse da nađe posao. Brzo je, kaže, shvatio da nema razloga za zabrinutost te kupio kartu u jednom smjeru i preselio se

Sinjanin Joško Milanović (32) koji je do nedavno živio u Zagrebu i Splitu, prije dvije godine preselio se u Berlin. Sada živi u malom, mirnom gradiću izvan Kölna. 

- U Splitu sam završio Ekonomski fakultet, smjer turističko poslovanje. Nakon toga sam radio praksu preko javnih radova u "Udruzi (na)gluhih osoba Videatur" i to šest mjeseci. Potom sam bio nezaposlen - rekao je Joško. Dodao je da ga je to natjeralo da se preseli u Njemačku. Posjetio ju je nekoliko puta da vidi hoće li mu se svidjeti i kakve su šanse da nađe posao. Brzo je, kaže, shvatio da nema razloga za zabrinutost te kupio kartu u jednom smjeru i preselio se. 

Foto: Privatna arhiva/pixsell

- Za početak sam otišao živjeti kod prijatelja koji je već bio tamo. Poslao sam molbu i životopis u jednu firmu i zvali su me na razgovor. Dobio sam  posao pomoćnog kuhara, pet dana u tjednu za oko oko 1000 €. S obzirom da nisam morao plaćati najamninu za stan, to mi je tada bilo dovoljno - prisjetio se Joško. Radio je godinu dana kao kuhar, a onda je dao otkaz jer je odlučio krenuti na tečaj njemačkog jezika kojeg još uvijek pohađa a za to vrijeme s burze dobiva naknadu za nezaposlene, a dobiva i naknadu za gluhe osobe. 

DEMOGRAFSKA OBMANA Ispunite anketu o iseljavanju: Želite li i vi otići iz Hrvatske?

- Tečaj plaća Ministarstvo za migrante i izbjeglice. Trenutno sam na razini B1 njemačkog jezika što je uvjet za bolje radno mjesto i njemačke dokumente npr. osobnu i putovnica. U međuvremenu su mi priznali i fakultet završen u Hrvatskoj. Imam i godišnji pokaz kao osoba s invaliditetom i priznat mi je godišnji pokaz koji košta 80 eura. S tim pokazom mogu besplatno kao gluha osoba putovati po cijeloj Njemačkoj i iskoristiti sva javna prijevozna sredstva osim brzog vlaka - pohvalio se Joško.

Dodao je da je prijatelj kod kojega je živio predao zahtjev za socijalni stan pošto je dugo bio nezaposlen. Zahtjev su mu odobrili pa se Joško preselio s njim. Troše samo na hranu i režije.

Joško tvrdi da jednom do dva puta godišnje dođe u Hrvatsku u posjet obitelji, ali ne planira se vratiti. 

- Ne znam kako bih tražio posao u Hrvatskoj kao gluha osoba. To je veliki minus u našoj zemlji i diskriminacija prema osobama s invaliditetom - nezadovoljno će Joško. 

 

Tema: Demografska obmana

Komentari (99)
  • Sretno momak , a vi ste dosadni vise s tim iskreno , ako netko zeli otic raspitat ce se kod familije ili prijatelja , jer sigurno svako ima nekog izvan Hrvatske da se raspita o svemu . Sigurno nebi slusao neke novinare ili po komentarima 24 sata , jer vecina ljudi ovdje preuvelicava dosta stvari .

    30. 6. 2018,   16:42
  • Čudan članak. Otišao u Njemačku da bi konačno živio na socijali i to jako dobro. Pa ako je tako što čekaju naši socijalni slučajevi, svi pravac Njemačka.

    30. 6. 2018,   17:12
  • Pa mogao si i ovdje dobiti posao pomocnog kuhara i polako se uspinjati u svojoj struci a sto si ti mislio kad zavrsis faks da ces odma dobiti posao u managementu...

    30. 6. 2018,   17:05