Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Životne tragedije: Poginuli su nekoliko minuta prije primirja

None Foto: Profimedia/24sata 4

Tog 11. studenog 1918. godine okončan je I. svjetski rat kapitulacijom Njemačke. Papir je potpisan u zoru, no primirje je stupilo na snagu šest krvavih sati kasnije...

Na današnji dan prije 97 godina potpisanom kapitulacijom Njemačke okončan je Prvi svjetski rat (1914.-1918.). Njemačka je kapitulirala 11. studenog 1918. potpisivanjem dokumenta u željezničkom vagonu u šumi Compiègne na sjeveru Francuske. 

Povijest bilježi posljednje žrtve tog velikog svjetskog sukoba u kojemu su ratovale sile Antante i Središnje sile.

Poginuo je dvije minute prije primirja

Jedan od njih je kanadski vojnik George Lawrence Price (1892.-1918.), posljednji poginuli vojnik iz vojski Commonwealtha. 

Toga dana 1918. kanadski se vojnik s pješačkom postrojbom kretao prema mjestu Havre. Nakon prelaska kanala i ulaska u gradić na njih je vatru otvorila njemačka strojnica. Postrojba je uspjela doći do kuće iz koje su vjerovali da meci dolaze te su se nadali nagovoriti skupinu Nijemaca na predaju. No njemačka postrojba je iz kuće izašla na stražnji izlaz. Price i ostali otišli su u susjednu kuću vjerujući kako su Nijemci tamo pobjegli no i ta je kuća bila prazna. U njoj je bio tek jedan uplašeni stanar koji je britanskoj postrojbi govorio da iz kuće ne izlaze, no Price nije poslušao. Istupio je na ulicu te je pogođen metkom od kojeg je preminuo u 10.58 sati, samo dvije minute prije nego što je primirje kojim je završen Prvi svjetski rat stupilo na snagu. Imao je 25 godina. 

Wikipedia

Poslali ga u napad kada je primirje već bilo potpisano

Sličnu sudbinu doživio je i Augustin-Joseph Victorin Trébuchon, posljednji francuski vojnik koji je izgubio život u Prvom svjetskom ratu. Uzoran i discipliniran vojnik, dva mjeseca prije smrti, promoviran je u postrojbu najboljih vojnika. Kako je u vojsku ušao kao glasnik, za potpisanu kapitulaciju znao je prije ostatka njegove jedinice. Iako je potpis već bio stavljen na dokument, general Henri Gouraud postrojbu kojoj je bio Trébuchon naredio je da uđe u mjesto Virgne-sur-Meuse i napadne Nijemce koji su se tamo utaborili. Nagađa se da je taj napad bio kap koja je prelila čašu te je uvjerila kolebljive njemačke pregovarače da predaju rat. 

Bilo je vrlo hladno i maglovito jutro pa su se mnogi vojnici iz postrojbe utopili pokušavajući prijeći rijeku Meuse. Oko 10.30 sati magla se razišla i Francuzi su sada jasno mogli vidjeti raspoređene njemačke vojnike, udaljene samo nekoliko stotina metara. Nijemci su nemilosrdno zapucali iz strojnica i poubijali francuske vojnike. Posljednji koji je preminuo od ranjavanja bio je upravo Trébuchon, kojeg su pronašli s porukom u ruci kojom je postrojbu trebao obavijestiti da dođe na okrjepu u 11.30 sati. 

Francuska vojska, posramljena što je u borbu poslala ljude nakon potpisivanja primirja, datum njegove smrti upisala je na dan ranije, 10. studenog. 

Wikipedia

Posljednjoj žrtvi nakon smrti vratili oduzeti čin 

Amerikanac Henry Nicholas John Gunther (1895.-1918.) posljednja je žrtva Prvog svjetskog rata. Stradao je samo minutu prije nego je primirje potpisano u 5 sati ujutro po lokalnom vremenu, šest sati kasnije stupilo na snagu.

S postrojbom se u to vrijeme našao na vatrenoj liniji njemačkih strojnica u selu Chaumont-devant-Damvillers kod rijeke Meuse. Protivno zapovijedi bliskog prijatelja i narednika Ernesta Powella, Gunther je krenuo u napad bajunetom. Čak su mu i njemački vojnici, svjesni da u roku minute primirje stupa na snagu, mahanjem pokušavali sugerirati da im se skloni iz dometa. No on je nastavio prema protivničkoj vojsci te ispalio hitac ili dva. Kada se previše približio Nijemci su ga doslovno izrešetali strojnicama. Imao je 23 godine. 

Wikipedia

Kasnije su njegovi suborci kazali kako ga je posebno smetala degradacija čina četiri mjeseca prije smrti te je do posljednjeg trenutka želio biti dobar vojnik pred časnicima i suborcima. 

Njegovi ostaci ekshumirani su u Francuskoj 1923. te je prebačen u SAD gdje je pokopan na groblju u Baltimoreu. Vojska mu je posthumno vratila čin narednika te mu je odana počast ordenom za ''Ugledno služenje križu''. 

Tema: History

Komentari (20)
  • U ratu samo prva i posljednja žrtva imaju ime i prezime. Ostale su statistika.

    11. 11. 2015,   20:35
  • Ono kaj je zapisano u vremenu, ne moze se promjenit

    11. 11. 2015,   19:27
  • Život piše čudne priče - kakva loša karma.

    11. 11. 2015,   19:10