Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zločini nakon 1945. ne mogu se poistovjećivati s fašizmom'

None Foto: Denis Gaščić/24sata 5

Stotinjak antifašista okupilo se u subotu u Bleiburgu ne bi li izrazilo svoje negodovanje komenoracijom žrtava Križnog puta. Napominju da su među žrtvama bili i krvnici iz Jasenovca

Otišli smo na Bleiburg kako bismo prosvjedovali protiv povijesnog revizionizma, kaže Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte.

HITLEROV POZDRAV Incident u Bleiburgu: Priveli su čovjeka zbog uzdignute desnice

Izvanredna profesorica Riječkog sveučilišta bila je jedna od prosvjednika koji su izrazili negodovanje komenoracijom u Bleiburgu.

- Zločini nakon 1945. ne mogu se izjednačiti sa zločinačkim fašističkim totalitarizmom prije njih - jasan je stav Peović Vuković.

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Povijesni revizionizam se, kaže, vidi gotovo svakodnevno.

- Jandroković je lani rekao da su na Bleiburg poginuli nevini hrvatski vojnici, a Kolinda je ove godine na dan oslobođenja Zagreba posjetila Bleiburg - priča predsjednička kandidatkinja Radničke fronte.

STIŽE 100 AUTOBUSA Bleiburg pod opsadom: Misu i prosvjede prati brojna policija

Sadašnji revizionizam, nastavlja, ignorira činjenicu da su na Blajburškom polju pogubljeni i krvnici iz Jasenovca.

Foto: Denis Gaščić/24sata

Na pitanje osporava li da je u Bleiburgu bilo zločina, Peović Vuković odgovara kako he činjenica da su ratovi krvavi.

- Među žrtvama nije bilo djece, to je nekoliko povjesničara potvrdilo, a civile se puštali da idu kućama - tvrdi prosvjednica.

Dodaje kako joj je drago što su i austrijski te slovenski antifašisti prosvjedovali s njima.

- Ljudi koji su sudjelovali u obilježavanju došli su do nas i uzdizali desnicu u znak fašističkog pozdrava pa ih je policija udaljila - zaključila je Peović Vuković.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (83)
  • "Zločini nakon 1945. ne mogu se izjednačiti sa zločinačkim fašističkim totalitarizmom prije njih" - zločin je zločin, ne postoji bolji i lošiji zločin. Postoji razlog zašto se pravda prikazuje s povezom preko očiju. Opravdavati na ovakav način zločine, ma tko ih počinio, je naprosto odvratno i krajnje neljudski.

    18. 5. 2019,   19:20
  • Tko je ta istoričarka?Gdje je ta išla u školu,možda u Srbiju?Tu njenu privatnu istoriju Hrvati nisu učili.Jadno je to šta se piše o takvim nebitnim osobama.Naša policija bi se trebala malo pozabaviti tom osobom.Lustracija je posebno potrebna upravo radi ovakvih osoba.

    18. 5. 2019,   19:33
  • I kad pročitam da to kaže žena koja u RH predaje djeci na sveučilištu!???? pa dode mi da se bacim u vodu!!! i takvih potomaka ovih gnjusnih zločina koji su ostavili preko tisuću masovnih grobnica halooo ima u svim sverama društva a što me najviše smeta što je to po raznoraznim obrazovnim ustanovama zaposleno i dalje trubi taj yugo mit kako su oni toboze neki antifašisti i eto oni su se borili za Hrvatsku a od ustaše su eto bili strašni i borili se za yugu...mislim wtf!!!!!! Pa ženo kako te nije sram se pojavit tu s tom zvijezdom petokrakom i tom zastavom koja je napadal ovu zemlju i koja je slobodu od te zastave ispred koje se nalaziš velikom zrtvom platila kako te nije sram Profesorice!!!???????????? pa što je to u glavi.pa kako to drzava dopušta nije mi jasno nikako!????

    18. 5. 2019,   20:11